درخواست اصلاح

باشگاه فوتبال سایپا

از دانشنامه ویکیدا

باشگاه فوتبال سایپا تهران یک تیم فوتبال ایرانی است که در حال حاضر در لیگ آزادگان به رقابت می‌پردازد. این باشگاه زیرمجموعه‌ای از گروه فرهنگی و ورزشی سایپا و تحت مالکیت شرکت خودروسازی سایپا قرار دارد. پس از سال‌ها حضور در لیگ برتر خلیج فارس، سایپا در فصل ۱۳۹۹-۱۴۰۰ به دسته پایین‌تر یعنی لیگ آزادگان سقوط کرد. از جمله افتخارات این باشگاه می‌توان به سه عنوان قهرمانی در لیگ فوتبال ایران، یک قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران، یک قهرمانی در سوپر جام تهران و یک مقام چهارمی در لیگ قهرمانان آسیا اشاره کرد.

لوگوی باشگاه فوتبال سایپا
لوگوی باشگاه فوتبال سایپا
تیم فوتبال باشگاه سایپا
تیم فوتبال باشگاه سایپا

تاریخچه تیم سایپا

در سال ۱۳۶۷ گروه خودروسازی سایپا تصمیم گرفت که تیم فوتبال خود را تشکیل دهد و برای این منظور امتیاز یک تیم دسته چهارمی به نام شهید عباسی را خریداری کرد و فعالیت خود را آغاز کرد. مدیران باشگاه به رشد و پیشرفت تدریجی اعتقاد داشتند و از دسته‌های پایین کار خود را شروع کردند.

سایپا در سال ۱۳۶۸ به لیگ دسته سوم تهران راه یافت و در سال ۱۳۷۰ به دسته دوم صعود کرد، اما به دسته اول نرسید. با انحلال تیم کشتی‌رانی که به دسته اول صعود کرده بود، سایپا توانست در سال ۱۳۷۱ به دسته اول راه یابد و در همان سال قهرمان این لیگ شد. در ادامه، با قهرمانی در سوپر جام تهران، جواز حضور در لیگ برتر را کسب کرد.

در فصل ۱۳۷۲، سایپا با استفاده از نقاط ضعف رقبا به‌طور شگفت‌آوری قهرمان لیگ شد و توانست جام حذفی را نیز از آن خود کند، موفقیتی که برای اولین بار در تاریخ فوتبال ایران رقم خورد. سایپا در سال بعد نیز قهرمانی لیگ را تکرار کرد، هرچند در دور اول مسابقات آسیایی حذف شد.

فصل ۱۳۷۴ با بروز اختلافات در مدیریت و کادر فنی همراه بود که منجر به جدایی مدیر و مربی موفق تیم، یعنی دادرس و ذوالفقارنسب شد. با این حال، سایپا توانست به جمع چهار تیم برتر آسیا راه یابد، هرچند در لیگ داخلی به دسته دوم سقوط کرد. تیم سایپا در سال ۱۳۷۵ به دسته اول بازگشت و در فصل ۱۳۹۹-۱۴۰۰ با تنها ۲۶ امتیاز و به دلیل تفاضل گل پایین‌تر نسبت به باشگاه ذوب‌آهن به همراه ماشین‌سازی تبریز بار دیگر به دسته پایین‌تر سقوط کرد.

از دیگر افتخارات سایپا در سال‌های اخیر، قهرمانی لیگ برتر ایران در فصل ۱۳۸۵-۱۳۸۶ است. این تیم با رنگ نارنجی، به عنوان پیراهن، شورت و جوراب خود شناخته می‌شود.

ورزشگاه خانگی

باشگاه سایپا در ابتدا در تهران تأسیس شد و بازی‌های خود را در دسته‌های پایین در ورزشگاه آزادی برگزار می‌کرد. در دهه هفتاد، این تیم به شهر کرج منتقل شد و استقبال گسترده‌ای از سوی مردم کرج دریافت کرد، تا جایی که سایپا به یکی از پرهوادارترین تیم‌های ایران تبدیل شد. در ابتدا، سایپا بازی‌های خانگی خود را در ورزشگاه شهید شریعتی کرج برگزار می‌کرد.

با احداث ورزشگاه انقلاب کرج، باشگاه سایپا بازی‌های خود را در لیگ برتر ایران به این ورزشگاه منتقل کرد. یکی از به‌یادماندنی‌ترین لحظات این تیم در سال ۱۳۸۶ رقم خورد؛ سایپا با حضور پرشور هواداران و با پیروزی ۲ بر صفر مقابل تیم مس کرمان، قهرمانی لیگ برتر را در ورزشگاه انقلاب جشن گرفت. در سال ۱۳۹۴، باشگاه دوباره به تهران بازگشت و اعلام شد که بازی‌های خانگی این تیم در ورزشگاه دستگردی، واقع در شهرک اکباتان، برگزار خواهد شد.

بازیکنان

بازیکنان کنونی

شماره کشور پست بازیکن
۱ ایران دروازه‌بان نیما علیپور
۲ ایران مدافع معین قربانی
۴ ایران مدافع سید جلال عبدی
۵ ایران مدافع علیرضا خوشکفا
۷ ایران هافبک صادق بارانی
۱۰ ایران مهاجم پیمان میری
۱۱ ایران مهاجم میلاد جهانی
۱۲ ایران هافبک عرفان بحری
۱۳ ایران مدافع مجید قشقایی
۱۴ ایران مدافع مهرشاد صیدی
۱۶ ایران مهاجم محمدحسین علیپور
۱۹ ایران مهاجم علی سبحانی
شماره کشور پست بازیکن
۲۰ ایران هافبک فردین نجفی
۲۱ ایران مهاجم امیرحسین یحیی‌زاده
۲۶ ایران مدافع مهیار زحمتکش
۲۸ ایران هافبک امیرحسین امانی‌پور
۳۰ ایران هافبک مهدی کربلایی
۳۵ ایران مهاجم ابوالفضل کرم‌اللهی
۴۰ ایران مدافع احسان جودکی
۴۱ ایران هافبک یاسین جرجانی
۶۶ ایران هافبک علی دهقان
۷۷ ایران مهاجم علی زارع
۹۸ ایران دروازه‌بان فرزاد طیبی‌پور
۹۹ ایران مهاجم علیرضا ملکی

بازیکنان خارجی

ردیف نام کشور پست دوران بازی بازی گل
۱ سنان قربان‌اف جمهوری آذربایجان مهاجم ۱۳۸۱–۱۳۸۲ ؟ ؟
۲ الو ترائوره مالی مدافع ۱۳۸۶–۱۳۸۸ ۳۰ ۱
۳ عیسی ترائوره مالی هافبک ۱۳۸۶–۱۳۸۸ ۴۲ ۱۲
۴ آدریانو آلوز برزیل مهاجم ۱۳۸۶–۱۳۸۷ ۲۵ ۵
۵ هملت مخیتاریان ارمنستان هافبک ۱۳۸۷–۱۳۸۸ ؟ ؟
۶ مارسیو آلمائو برزیل مدافع ۱۳۹۰–۱۳۹۱ ۱۰ ۰
۷ ژونیور برزیل هافبک ۱۳۹۱–۱۳۹۲ ۲۳ ۸
۸ کوزمین وانچا رومانی مهاجم ۱۳۹۲ ۱ ۰
۹ راتکو دویکوویچ بوسنی و هرزگوین دروازه‌بان ۱۳۹۴–۱۳۹۵ ۱۰ ۰
۱۰ بوگدان میلیچ مونته‌نگرو مهاجم ۱۳۹۵ ۹ ۵
۱۱ جونیور لوپز برزیل مدافع ۱۳۹۵–۱۳۹۶ ۱۳ ۰
۱۲ آلساندرو برزیل دروازه‌بان ۱۳۹۵–۱۳۹۶ ۹ ۰
۱۳ ساموئل سارفو غنا هافبک ۱۳۹۶–۱۳۹۷ ۳۱ ۰
۱۴ آلویس نانگ کامرون مهاجم ۱۳۹۶ ۳ ۰

دوگانه

سایپا در سال ۱۳۷۲ با کسب قهرمانی در لیگ و جام حذفی ایران موفق به کسب دوگانه شد. سایپا تنها به این دلیل که در آن دوران سوپر جام فوتبال ایران برگزار نمی‌شد از کسب افتخار سه‌گانه محروم ماند.

حضور در آسیا

تیم سایپا تنها چهار بار در رقابت‌های جام باشگاه‌های آسیا/لیگ قهرمانان آسیا حضور داشته‌است و بهترین عملکرد این تیم در آسیا یک مقام چهارمی در جام باشگاه‌های آسیا ۱۹۹۵ بوده‌است. سایپا در سال ۲۰۱۹ با شکست در پلی‌آف مقابل الریان قطر از رسیدن به دور گروهی لیگ قهرمانان آسیا بازمانده بود.

فصل مسابقه نتیجه بازی برد مساوی باخت زده خورده
۹۵–۱۹۹۴ جام باشگاه‌ها مرحله دوم ۲ ۰ ۲ ۰ ۳ ۳
۱۹۹۵ جام باشگاه‌ها چهارم ۷ ۳ ۲ ۲ ۶ ۵
۲۰۰۸ لیگ قهرمانان یک چهارم پایانی ۸ ۳ ۴ ۱ ۱۰ ۱۰
۲۰۱۹ لیگ قهرمانان پلی‌آف ۲ ۱ ۰ ۱ ۵ ۳

آمار کلی

جام بازی برد مساوی باخت گل زده گل خورده
جام باشگاه‌های آسیا ۹ ۳ ۴ ۲ ۹ ۸
لیگ قهرمانان ۱۰ ۴ ۴ ۲ ۱۵ ۱۳
جمع ۱۹ ۷ ۸ ۴ ۲۴ ۲۱