درخواست اصلاح

فارابی

از دانشنامه ویکیدا

ابونصر محمد بن محمد فارابی معروف به ابونصر فارابی، فارابی و معلم ثانی زاده ۲۵۹ هجری قمری در شهر فاراب خراسان و در گذشته سال ۳۳۹ هجری قمری، فیلسوف، حکیم، ریاضیدان و منجم ایرانی قرن سوم و چهارم هجری است.

مجسمه فارابی
مجسمه فارابی
اطلاعات شخصی
نام(های): ابونصر محمد بن محمد فارابی
لقب(ها): ابونصر فارابی، فارابی، معلم ثانی
تاریخ تولد: ۲۵۹ هجری قمری
محل تولد: فارب خراسان
تاریخ فوت: ۳۳۹ هجری قمری
محل دفن: سوریه، دمشق
تحصیلات: فلسفه، منطق، جامعه‌شناسی، پزشکی، ریاضیات و موسیقی

او اولین فیلسوف اسلامی است که اقدام به ترجمه آثار علمی و حکمت یونان کرد و این آثار را به زبان عربی برگرداند. و موجب رواج فلسفه در جهان اسلام شد.

فارابی برای تحصیل علوم و معارف ابتدا به بغداد رفته و سپس به حران مسافرت کرد و به تکمیل علم منطق پرداخت. آنگاه برای تکمیل علوم فلسفی مجددا به بغداد بازگشته در افکار فلسفی و منطقی را بارها مطالعه و تحقیق کرد.

شخصیت علمیِ فارابی در بغداد شکل گرفت و تکامل یافت. او نزدیک به بیست سال در این شهر تدریس نمود و آثار زیادی را تالیف کرد. یحیی بن عدی، ابوسلیمان سجستانی، محمد بن یوسف عامری و ابوحیان توحیدی از معروف‌ترین شاگردان فارابی بودند.

فارابی در حدود سال‌های ۳۲۹ تا ۳۳۳ بغداد را ترک کرد و به دمشق رفت. او در اواخر عمر خویش از دمشق عازم عسقلان در فلسطین بود که در سال ۳۳۹ به دست گروهی از راهزنان کشته شد. برخی از منابع نیز این چنین اشاره می‌کنند که فارابی به مرگ طبیعی درگذشته است.

آثار

فارابی در طول زندگی خود، آثار تالیفی بسیاری به‌جای گذاشت که تاثیر زیادی در تغییر فضای دینی و علمی بعد از او ایجاد کردند. وجود این آثار و تاثیر آن‌ها بر فلاسفه، او را به «فیلسوف‌المسلمین» مشهور کرد. تاثیر او به‌اندازه‌ای بود که گویا اولین فیلسوفی به شمار می‌رفت که فلسفه را به دنیای اسلام وارد و آن را با علوم اسلامی ترکیب کرده بود؛ به‌نحوی که تا به امروز فلسفه و منطق به‌عنوان دروس حوزه‌های دینی تدریس می‌شوند.

کتاب‌های احصاءالعلوم و الحروف از مهم‌ترین آثار فارابی محسوب می‌شوند.

به گفته پژوهشگران فارابی با ارائه نظریه جدید درباره علم و طبقه‌بندی علوم، به معلم ثانی لقب گرفت.

فارابی ترتیب تقسیم‌بندی علوم را در کتاب احصاءالعلوم چنین آورده است:

از دیگر آثار فارابی به این موارد می‌توان اشاره کرد:

آرامگاه فارابی

فرابی در سال ۳۳۹ هجری قمری در سن ۸۰ سالگی از دنیا رفت و در گورستان باب‌الصغیر دمشق به خاک سپرده شد. آرامگاه او در طول زمان آسیب دیده است و دولت‌های سوریه و قزاقستان در دهه‌های اخیر همکاری خود را برای بازسازی آن اعلام کردند.