فست فود
فست فود که در انگلیسی به آن Fast food می گویند همان غذای سریع یا غذای فوری است که به سرعت تهیه وآماده مصرف می شود. انواع ساندویچ به خصوص همبرگر جزو فست فود ها به شمار می روند. واژه فست فود درباره غذاهای خانگی به کار نمی رود زیرا اغلب به غذاهایی اشاره دارد که در رستوران ها پخته می گردند.
از جمله رستورانهای معروف در سراسر دنیا که به پخت غذاهای سریع مشهور می باشند می توان به مک دونالد یا کی اف سی اشاره کرد. یک غذای سریع معمولا در بسیاری از کشورها شامل یک عدد ساندویچ به همراه سیب زمینی سرخ شده و نوشابه می شود. قیمت مواد غذایی در رستورانهایی که فست فود ارائه می دهند از دیگر رستوران ها مناسب تر می باشد.
تاریخچه غذای سریع
فست فود به غذایی گفته می شود که در رستورانهای فست فود تهیه می شود. فست فود شامل انواع ساندویچ مانند: همبرگر، چیز برگر و دیگر برگر ها می شود. ماهی سوخاری، میگو سوخاری، ناگت مرغ، سیب زمینی سرخ شده، هات داگ، جغور بغور، انواع پیتزا و... نیز جزو غذاهای فست فود می باشند که در این رستوران ها تهیه می گردند.
در رستورانهای فست فود، غذاها از پیش آماده هستند و پس از سفارش مشتری طی مدت کوتاهی تحول او داده می شود. بسیاری از رستورانهای فست فود قسمتی از یک سازمان زنجیره ای می باشند. باز کردن این رستوران ها به فضا یا امکانات زیادی نیاز دارد از همین رو بسیاری از افراد در کشور های مختلف از جمله ایران این شغل را برای خود انتخاب می کنند.
در روم باستان، دکه های وجود داشته که در آن نان و زیتون به فروش می رسیده است. در شرق آسیا نیز مغازه هایی بودند که رشته فرنگی را به صورت آماده می فروختند. در خاورمیانه نیز در سال های گذشته تا به حال دکه های فروش فلافل وجود داشته است. در زمان گذشته کشور هند نیز انواع غذا به صورت آماده به فروش می رسیده است.
در کشورهای غرب آفریقا نیز از زمان گذشته، بروشت فروخته می شد که یک نوع کباب چوبی می باشد. فست فود به شکل امروز از هفتم ژوئیه سال 1912 در کشور آمریکا به وجود آمد. در این تاریخ یک رستوران با نام اتومات در شهر نیویورک آمریکا افتتاح گردید که در واقع یک نوع کافه تریا بود.
در این رستوران، غذاهای از پیش آماده شده در محفظه های شیشه ای گرم می شدند و مشتری از راه دستگاههای سکه ای این غذاها را خریداری می کرد. اتومات در مدت زمان کمی چندین شعبه دیگر زد و در مناطق مختلف آمریکا افتتاح شد و حدود بیست سال بدون هیچ رقیبی به کار خود ادامه داد.
پس از اتومات نوبت به یک شرکت آمریکایی با نام وایت کسل رسید که همبرگر های این شرکت تنها پنج سنت فروخته می شد که این برای مشتریان بسیار با صرفه بود. این شرکت علاوه بر کاهش قیمت ها، خط تولید غذا را به صورتی تعبیه کرده بود که همه مشتری ها بتوانند به راحتی شیوه تهیه غذا را مشاهده کنند.
در سال 1940 رستوران مک دونالد کار خود را آغار نمود که امروزه در صنعت فست فود بسیار مشهور می باشد. برادران مک دونالد کار خود را با یک باربکیو آغار نمودند. مشتری برای خرید احتیاجی به پیاده شدن از اتومبیل خود نداشت. این رستوران وقتی مشاهده کرد که اغلب سودش از فروش همبرگر است، رستوران خود را به مدت سه ماه تعطیل کرد و وقتی در سال 1948 مجدد افتتاح کرد منو خود را بسیار کوتاه و ساده کرده بود.
موارد مختلف منو این رستوران از پیش تهیه و بسته بندی شده بود و فروشندگان منتظر مشتری ها بودند. قسمت هر همبرگر تنها پانزده سنت بود که این قیمت نصف رستورانهای دیگر بود.
پس از مک دونالد رستورانهای فست فود بسیاری افتتاح شدند که خاستگاه اغلب آنان، ایالات متحده بود.
مضرات فست فود
در سال 2004 به منظور نشان دادن مضرات فست فود برای سلامتی انسان یک مستند ساخته شد که کارگردان این مستند در مدت یک ماه هیچ غذایی به غیر از فست فودهای مک دونالد نمیخورد و از انجام هرگونه فعالیت ورزشی نیز خودداری می کرد. پس از پایان این مدت اون اضافه وزن زیادی پیدا کرده بود و به بیماریهای متعددی مبتلا شده بود.
طبق مطالعات انجام شده، نوجوانان یا جوانانی که یک وعده خود در روز را از فست فود ها استفاده می کنند نسبت به دیگر افرادی که در این گروه سنی قرار دارند میزان کالری، نمک و چربی بیشتر اما ویتامین و مواد معدنی کمتری را دریافت کرده است. طبق یافته های جدید، افرادی که به مصرف فست فود عادت پیدا کرده اند ممکن است با مشکلاتی همچون چاقی و مشکلات ناشی از آن رو به رو شوند.
طبق تحقیقات صورت گرفته، جوانهایی که فست فود را به عنوان وعده غذایی خود استافده می کنند چاق تر از دیگران هستند. طبق برخی دیگر از تحقیقات، مناطقی که در آن ها رستورانهای فست فود کمتر به چشم می خورد مردم آن مناطق کمتر دچار بیماریهای قلبی و عروقی می شوند.