درخواست اصلاح

ورم پا

از دانشنامه ویکیدا

ورم‌ پا یک نوع عارضه است که ممکن است بسیاری از افراد آن را در طول زندگی خود تجربه نمایند. این عارضه اغلب با گذشت چند روز و بدون استفاده از هیچگونه درمان خاصی از بین می‌رود اما اگر ورم پا برطرف نشود و یا اینکه با مشکلات متعددی همچون درد همراه باشد باید آن را به عنوان نشانه‌ای از برخی بیماری‌ها در نظر گرفت.

ورم پا
ورم پا

ورم پا و نارسایی قلبی

نارسایی قلبی می‌تواند موجب این شود که میزان جریان خون به قلب کم‌تر شود و به وریدها باز گردد. وقتی مایعات در پاها تجمع می‌یابند موجب می‌شوند که فرد با ورم در ناحیه مچ پا مواجه شود. از دیگر عوارض نارسایی قلبی می‌توان به عدم توانایی کلیه‌ها در دفع آب و نمک از بدن فرد اشاره کرد که این موضوع نیز موجب ورم پا می‌شود.

ممکن است برخی افراد پس از انجام عمل قلب باز نیز با ورم پا رو به رو شوند که این موضوع کاملا طبیعی است زیرا قلب ممکن است تا چند روز نتواند خون را با قدرت مناسبی پمپاژ نماید و به همین دلیل بی حسی در ناحیه پا، گز گز در پا، بروز ورم پا و... ایجاد گردد.

ورم پا در دوران بارداری

یکی از عوارضی که ممکن است در دوران بارداری برای زنان رخ دهد، ورم پا می‌باشد. در این دوران میزان حجم خون و دیگر مایعات بدن به دلیل وجود جنین افزایش می‌یابد. این مایعات باید در بدن مادر ذخیره‌سازی گردند و از این رو مشکلاتی مثل ‌ورم پا، ورم دست، ورم ساق پا و... رخ می‌دهد.

ورم پا در بارداری خطرناک نمی‌باشد اما اگر این عارضه با موارد دیگری همچون سر درد، افزایش فشار خون، کم شدن میزان ادرار و... همراه باشد، مادر باید آن را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه نماید تا بررسی گردد زیرا این مورد ممکن است نشانه‌ای از بروز پره اکلامپسی باشد.

درمان ورم پا در دوران بارداری

زنان در دوران بارداری خود می‌توانند برای درمان ورم پا از روش‌های زیر استفاده نمایند:

  • استفاده از کفش‌های راحت.
  • عدم استفاده از جوراب.
  • نباید پاها را در حالت آویزان قرار داد.
  • عدم استفاده از نمک.
  • مصرف زیاد آب و دیگر مایعات.
  • نباید زمان زیادی را به صورت ایستاده بمانید.

ورم‌ پا و ضربه

در بعضی موارد وقتی شخصی دچار آسیب به اندام‌های تحتانی می‌شود ممکن است با ورم در ناحیه قوزک پا رو به رو گردد. در اغلب موارد در رفتگی زانو یا مچ علت این عارضه می‌باشد. برای درمان ورم پا در این شرایط می‌توان از کیسه آب یخ استفاده نمود و پاها را در سطح بالاتر از دیگر نقاط بدن قرار داد تا تورم کاهش یابد. در برخی موارد ممکن است که ضربه وارد شده موجب شکستگی استخوان گردد که این مورد نیز با ورم پا همراه خواهد بود.

ورم پا در بیماران کلیوی

وظیفه کلیه تنظیم مایعات مختلف بدن و همچنین دفع مواد اضافی از بدن می‌باشد. اگر کلیه با مشکل مواجه شود و نارسایی در آن رخ دهد، نمی‌تواند عملکرد مناسبی را از خود نشان دهد و به همین دلیل مایعات درون بدن حبس می‌گردند و فرد با ورم در ناحیه پا رو به رو می‌شود.

ورم پا و کم‌ کاری تیروئید

کم کاری تیروئید از جمله بیماری‌هایی می‌باشد که بر مفصل‌ها و عضله‌ها موثر می‌باشد. این بیماری در کنار بروز درد و سفتی می‌تواند باعث ایجاد ورم در پاها گردد. افرادی که دچار کم کاری تیروئید هستند باید برای درمان بیماریشان تحت نظر پزشک دارو مصرف کنند تا به کاهش ورم پا کمک نمایند.

ورم پا و دیابت

اغلب اشخاص مبتلا به دیابت با ورم مچ پا رو به رو می‌شوند و دلیل این موضوع آن است که رشته‌های عصبی پای فرد به دلیل بیماری دچار آسیب می‌شوند و قادر نیستند ارتباط خوبی را میان مغز و عضله‌ها برقرار نمایند و از همین رو شخص به ضعف عضلانی دچار می‌گردد. از سویی دیگر گردش خون درون رگ‌ها به صورت منظم نمی‌باشد و مویرگ‌هایی که دچار آسیب شده‌اند قادر نمی‌باشند به بهبود جریان خون کمک نمایند و در نهایت موجب میشود که شخص دیابتی به ورم پا دچار شود.

درمان ورم پا

برای درمان و رفع ورم پا راه‌های بسیاری وجود دارد که بهترین راه قرار دادن پاها در سطحی است بالاتر از دیگر قسمت‌های بدن می‌باشد. روش‌های دیگر عبارتند از:

زمان مراجعه به پزشک

ورم پا به تنهایی خطری ندارد اما اگر با برخی علائم همراه باشد باید به پزشک مراجعه شود. برخی از این علائم عبارتند از:

  • ورم پا به همراه تنگی نفس
  • ورم پا به همراه زخم یا تاول
  • ورم پا با خارش همراه باشد
  • تنها یکی از پاها دچار ورم باشد
  • وقتی پا فشار داده میشود، رد انگشت روی آن می‌ماند