درخواست اصلاح

پارکور

از دانشنامه ویکیدا

پارکور یک فعالیت تفریحی و ورزشی است که ترکیبی از راه رفتن، دویدن و پریدن همراه با حرکات نمایشی است و هدف آن عبور از موانع با سرعت بالا و با استفاده از آسانترین و بهترین روش است.

دو تراسور در حال اجرای حرکات پارکور
دو تراسور در حال اجرای حرکات پارکور

پارکور از کلمه فرانسوی Parkour گرفته شده و به زبان ساده به معنی هنر جابجایی یا شهرنوردی است. حرکات پارکور به نوعی از دسته حرکات نمایشی به حساب می‌آیند و پارکور درواقع هنر حرکت کردن و مهارت تعامل با محیط اطراف و غلبه بر موانع پیش رو است.

با آنکه حرکات پارکور سرعت بالایی دارند و اغلب با پرش‌های بلند همراه هستند، هدف این ورزش عبور از موانع با امن‌ترین روش است به نحوی که جلوی هرگونه آسیب دیدگی، گرفته شود.

ورزش پارکور هم توسط آقایان و هم توسط خانم‌ها قابل اجرا است.

در ورزش پارکور مسیر مشخصی وجود ندارد. تنها مبدا و مقصد مشخص است و مسیر و نحوه عبور از آن به خلاقیت و تصمیم فرد پارکورکار بستگی دارد.

به افرادی که از اصول پارکور پیوری می‌کنند، تراسور می‌گویند. تراسورها با استفاده از تمرین‌های فیزیکی پارکور، قابلیت غلبه کردن بر مشکلات فیزیکی و روحی در طول زندگی را در خود تقویت می‌کنند.

معمولا مهارت‌های پارکور با محیط شهری همخوانی ندارد و بهتر است در مکان‌هایی همچون جنگل، بیابان، کوهستان و... انجام شود.

علاوه بر آن امروزه برخی سالن‌های ورزشی محیط‌های شبیه‌سازی شده برای ورزش پارکور را در اختیار علاقمندان قرار داده‌اند.

تاریخچه

پارکور با شکلی که امروزه از آن در ذهن وجود دارد، برای اولین بار در سال ۱۹۸۸ در فرانسه، توسط نوجوانی 15 ساله به نام دیوید بل ابداع شد.

او تحت تاثیر فعالیت‌های پدرش که یک نجاتگر و افسر نظامی بود، حرکات پارکور را طراحی و ابداع کرد. در این روش فقط دوعامل بدن و محیط بیرونی دخالت دارند و آمادگی جسمانی و تقویت فیزیکی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

روش‌های تمرین در این ورزش بر انسجام ذهن و بدن انسان برای غلبه بر موانع از طریق دویدن، پرش، جهش، راه رفتن روی چهار دست و پا و بالا رفتن تاکید دارد.

پارکور در ایران

فعالیت حرفه‌ای پارکور در ایران برای اولین بار توسط امیرحسین ایمانی و کوشا فتحی‌نژاد در سال 2003 با حضور در مستند لندن بپر ( Jump London) ثبت شد. در این مستند گسترش ورزش پارکور در دنیا نشان داده می‌شود و از گروه‌های مطرح و فعال پارکور در دنیا تقاضای همکاری می کنند.

در پی آن، گروه irPk که بعدها به رها تغییر نام داد نیز در این پروژه همکاری کرد.

درنهایت اولین دوره کلاس‌های پارکور در پاییز ۲۰۰۴ در تهران برگزار شد و به این ترتیب ورزش پارکور در ایران رواج پیدا کرد.

قوانین

پارکور یک ورزش و یک فعالیت تفریحی و هنری است. حرکات پارکور قوانین و اصولی دارد که پایبندی به آن الزامی است. با رعایت این قوانین، علاوه بر بالا بردن سرعت و دقت و کیفیت حرکات، احتمال خطا و آسیب دیدگی نیز کاهش می‌یابد.

ورزش پارکور بر توانایی‌های جسمی و ذهنی فرد تکیه دارد و در گروه‌های امداد و نجات برای کمک به افراد آسیب دیده و گرفتار در شرایط خاص کاربرد دارد.

حرکات

پارکور مجموعه‌ای از حرکات است که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • غلت (Roll): یعتی غلتیدن به پهلو بدون اینکه دست‌ها به زمین برخورد کند.
  • فرود(Landing): یعنی خم کردن زانو بلافاصه پس از تماس انگشتان پا با زمین برای کاهش ضربه و فشار به پا. با این حال بهتر است فرد پارکورکار هرگز با پا فرود نیاید.
  • تعادل (Balance): یعنی حرکت کردن بر لبه باریک در ارتفاعات کم و زیاد.
  • تعادل گربه‌ای (Cat balance): یعنی حرکت کردن به صورت چهار دست و پا و شبیه به چهارپایان (مانند گربه) بر لبه بالایی موانع.
  • زیرمیله (Underbar,jump through): یعنی رد شدن از زیر موانع به صورت پریدن و تاب خوردن برای پشت سر گذاشتن یک فاصله.
  • جدا شدن (Dismount,swinging jump)ک یعنی پریدن از روی موانع همراه با چرخش و نوسان.
  • جهش وارونه یا جهش ۳۶۰ (Reverse vault): یعنی پریدن از روی موانع با کمک دو دست همراه با چرخش ۳۶۰ درجه.
  • حرکت دویدن روی دیوار (Wall run)
  • حرکت دویدن سرعتی روی سقف‌ها (Speed Vault)
  • حرکت Kong Vault

تجهیزات

ورزش پارکور نیاز به همراه داشتن وسایل و تجهیزات خاصی ندارد بهتر است تراسورها لباس آزاد و راحت به تن داشته باشند. این لباس باید سبک و با جنسی باشد که مانع از تعریق زیاد شود.

کفش ورزشی سبک با چسبندگی زیاد یکی دیگر از ملزومات ورزش پارکور است.

استفاده از سایر وسایل مانند دستکش، مچ بند، چسب عضله و... اختیاری و بسته به شرایط و نیاز ورزشکار دارد.