درخواست اصلاح

متوکلوپرامید: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ویکیدا
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:
'''متوکلوپرامید''' (به انگلیسی: Metoclopramide ) برای درمان برخی از ناراحتی‌های معده و روده استفاده می‌شود. داروی متوکلوپرامید معمولا به عنوان یک درمان کوتاه مدت (بین ۴ تا ۱۲ هفته) برای سوزش مداوم معده، در زمانی که داروهای رایج به اندازه‌ی کافی خوب عمل نمی‌کنند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.  
'''متوکلوپرامید''' (به انگلیسی: Metoclopramide ) برای [[درمان]] برخی از ناراحتی‌های [[معده]] و [[روده]] استفاده می‌شود. [[دارو]]<nowiki/>ی متوکلوپرامید معمولا به عنوان یک [[درمان]] کوتاه مدت (بین ۴ تا ۱۲ [[هفته]]) برای سوزش مداوم [[معده]]، در زمانی که داروهای رایج به اندازه‌ی کافی خوب عمل نمی‌کنند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.  
[[پرونده:ساختار شیمیایی متوکلوپرامید.png|جایگزین=ساختار شیمیایی متوکلوپرامید|بندانگشتی|ساختار شیمیایی متوکلوپرامید{{دارو|عنوان دارو=متوکلوپرامید (به انگلیسی: Metoclopramide)|روش مصرف دارو=دهانی|فرمول شیمیایی=C14H22ClN3O۲|جرم مولی=۲۹۹٫۸۰ گرم بر مول}}]]
[[پرونده:ساختار شیمیایی متوکلوپرامید.png|جایگزین=ساختار شیمیایی متوکلوپرامید|بندانگشتی|ساختار شیمیایی متوکلوپرامید{{دارو|عنوان دارو=متوکلوپرامید (به انگلیسی: Metoclopramide)|روش مصرف دارو=دهانی|فرمول شیمیایی=C14H22ClN3O۲|جرم مولی=۲۹۹٫۸۰ گرم بر مول}}]]
داروی متوکلوپرامید بیشتر برای درمان سوزش معده که پس از صرف غذا یا در طول روز اتفاق می‌افتد استفاده می‌شود. درمان سوزش مداوم معده می‌تواند آسیب‌های ناشی از اسید معده به مری را کاهش داده و به بهبودی بیمار کمک کند.
داروی متوکلوپرامید بیشتر برای [[درمان]] سوزش [[معده]] که پس از صرف [[غذا]] یا در طول روز اتفاق می‌افتد استفاده می‌شود. [[درمان]] سوزش مداوم [[معده]] می‌تواند آسیب‌های ناشی از [[اسید معده]] به [[مری]] را کاهش داده و به بهبودی [[بیمار]] کمک کند.


داروی متوکلوپرامید با مسدود کردن یک ماده‌ی طبیعی (دوپامین) در بدن کار می‌کند. این عمل سبب تخلیه‌ی معده و حرکت روده‌ی فوقانی می‌شود.
داروی متوکلوپرامید با مسدود کردن یک ماده‌ی طبیعی ([[دوپامین]]) در [[بدن]] کار می‌کند. این عمل سبب تخلیه‌ی [[معده]] و حرکت [[روده‌]]<nowiki/>ی فوقانی می‌شود.


مصرف داروی متوکلوپرامید به دلیل خطر بروز عوارض جانبی جدی مانند اسپاسم عضلانی و حرکات غیر قابل کنترل عضلات برای کودکان توصیه نمی‌شود.  
مصرف داروی متوکلوپرامید به دلیل خطر بروز عوارض جانبی جدی مانند [[اسپاسم عضلانی]] و حرکات غیر قابل کنترل عضلات برای کودکان توصیه نمی‌شود.  


== نحوه‌ی مصرف ==
== نحوه‌ی مصرف ==


* پیش از شروع مصرف داروی متوکلوپرامید و پیش از هر بار مصرف مجدد راهنمای استفاده از دارو را مطالعه کرده یا از پزشک یا دکتر داروخانه درباره‌ی نحوه‌ی مصرف آن سؤال کنید.
* پیش از شروع مصرف [[دارو]]<nowiki/>ی متوکلوپرامید و پیش از هر بار مصرف مجدد راهنمای استفاده از [[دارو]] را مطالعه کرده یا از [[پزشک]] یا دکتر [[داروخانه]] درباره‌ی نحوه‌ی مصرف آن سؤال کنید.


* داروی متوکلوپرامید را به صورت خوراکی ۳۰ دقیقه قبل از غذا و پیش از خواب، معمولا چهار بار در روز و طبق دستور پزشک، مصرف کنید.  
* داروی متوکلوپرامید را به صورت خوراکی ۳۰ دقیقه قبل از [[غذا]] و پیش از [[خواب]]، معمولا [[چهار]] بار در روز و طبق دستور [[پزشک]]، مصرف کنید.  


* در صورتی که شکل مایع داروی متوکلوپرامید را مصرف می‌کنید، از پیمانه‌ی مخصوص استفاده کنید. از قاشق غذاخوری به دلیل دقیق نبودن میزان مصرف دارو استفاده نکنید.  
* در صورتی که شکل [[مایع]] [[دارو]]<nowiki/>ی متوکلوپرامید را مصرف می‌کنید، از پیمانه‌ی مخصوص استفاده کنید. از [[قاشق]] غذاخوری به دلیل دقیق نبودن میزان مصرف [[دارو]] استفاده نکنید.  


* اگر از شکل قرص داروی متوکلوپرامید استفاده می‌کنید، پیش از زمان مصرف دوز دارو قرص را از بسته خارج نکنید. پیش از استفاده از این دارو دست‌های خود را خشک کنید. در صورتی که قرص شکسته یا خرد شده بود از مصرف آن خودداری کنید. بلافاصله بعد از خارج کردن قرص از بسته آن را روی زبان خود بگذارید. اجازه دهید قرص به طور کامل حل شود و سپس آن را با بزاق فرو دهید. لازم نیست که این دارو را با آب میل کنید.
* اگر از شکل [[قرص]] [[دارو]]<nowiki/>ی متوکلوپرامید استفاده می‌کنید، پیش از زمان مصرف [[دوز]] [[دارو]]، [[قرص]] را از بسته خارج نکنید. پیش از استفاده از این [[دارو]] [[دست‌]] های خود را خشک کنید. در صورتی که قرص شکسته یا خرد شده بود از مصرف آن خودداری کنید. بلافاصله بعد از خارج کردن [[قرص]] از بسته آن را روی [[زبان]] خود بگذارید. اجازه دهید قرص به طور کامل حل شود و سپس آن را با [[بزاق]] فرو دهید. لازم نیست که این [[دارو]] را با [[آب]] میل کنید.


* دوز مصرف داروی متوکلوپرامید به سن، وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما به درمان و سایر داروهایی که مصرف می‌کنید بستگی دارد. اطمینان حاصل کنید که پزشک شما یا دکتر داروخانه در جریان تمامی داروهایی که مصرف می‌کنید قرار گرفته باشند.
* دوز مصرف داروی متوکلوپرامید به سن، وضعیت [[بیماری]] و پاسخگویی [[بدن]] شما به [[درمان]] و سایر داروهایی که مصرف می‌کنید بستگی دارد. اطمینان حاصل کنید که [[پزشک]] شما یا دکتر [[داروخانه]] در جریان تمامی داروهایی که مصرف می‌کنید قرار گرفته باشند.


* در صورتی که سوزش معده را فقط در مواقع خاصی از روز (مثلا بعد از شام) احساس می‌کنید ممکن است پزشک شما به جای مصرف دارو در طول روز، مصرف دارو تنها در آن زمان‌ها را توصیه کند. این شیوه خطر ابتلا به عوارض جانبی را کاهش می‌دهد.
* در صورتی که سوزش [[معده]] را فقط در مواقع خاصی از روز (مثلا بعد از [[شام]]) احساس می‌کنید ممکن است [[پزشک]] شما به جای مصرف دارو در طول روز، مصرف [[دارو]] تنها در آن زمان‌ها را توصیه کند. این شیوه خطر ابتلا به عوارض جانبی را کاهش می‌دهد.


* به علت احتمال ابتلا به دیسکینزی حاد داروی متوکلوپرامید را در دوز بالاتر یا زمان طولانی‌تری از آن‌چه پزشک شما تجویز کرده استفاده نفرمایید. طبق گفته‌ی شرکت سازنده‌ی دارو درمان با متوکلوپرامید نباید بیش‌تر از دوازده هفته طول بکشد.
* به علت احتمال ابتلا به [[دیسکینزی]] حاد داروی متوکلوپرامید را در دوز بالاتر یا زمان طولانی‌تری از آن‌چه [[پزشک]] شما تجویز کرده استفاده نفرمایید. طبق گفته‌ی شرکت سازنده‌ی [[دارو]] [[درمان]] با متوکلوپرامید نباید بیش‌تر از [[دوازده]] [[هفته]] طول بکشد.


* مصرف داروی متوکلوپرامید برای درمان گاستروپارزی دیابتی معمولا در حدود دو تا هشت هفته طول می‌کشد و پس از آن روده‌ی شما به خوبی فعالیت می‌کند. بیماری شما ممکن است دوباره به همان صورت قبل تکرار شود. ممکن است در این شرایط پزشک توصیه کند تنها در زمانی که علائم بیماری‌تان ظاهر می‌شود، مصرف دارو را شروع کرده و پس از بهبودی استفاده از داروی متوکلوپرامید را متوقف کنید.  
* مصرف داروی متوکلوپرامید برای [[درمان]] [[گاستروپارزی دیابتی]] معمولا در حدود [[دو]] تا [[هشت]] [[هفته]] طول می‌کشد و پس از آن [[روده|روده‌]]<nowiki/>ی شما به خوبی فعالیت می‌کند. [[بیماری]] شما ممکن است دوباره به همان [[صورت]] قبل تکرار شود. ممکن است در این شرایط [[پزشک]] توصیه کند تنها در زمانی که علائم بیماری‌تان ظاهر می‌شود، مصرف [[دارو]] را شروع کرده و پس از بهبودی استفاده از داروی متوکلوپرامید را متوقف کنید.  


* برای تاثیرگذاری بیش‌تر داروی متوکلوپرامید این دارو را به صورت مرتب مصرف کنید. هر روز در زمان مقرر، پیش از صرف یک وعده‌ی غذایی، از دارو استفاده کنید.
* برای تاثیرگذاری بیش‌تر داروی متوکلوپرامید این [[دارو]] را به صورت مرتب مصرف کنید. هر روز در زمان مقرر، پیش از صرف یک [[وعده‌ی غذایی]]، از [[دارو]] استفاده کنید.


* در صورتی که داروی متوکلوپرامید را در مدت زمان طولانی یا در دوز بالا استفاده کرده‌اید توقف ناگهانی این دارو ممکن است سبب ایجاد علائم ترک ناگهانی مانند سرگیجه، ناآرامی و عصبانیت و سردرد شود. برای جلوگیری از ابتلا به علائم ترک ناگهانی ممکن است پزشک شما میزان دوز مصرفی‌تان را به تدریج کاهش دهد.  
* در صورتی که داروی متوکلوپرامید را در مدت زمان طولانی یا در دوز بالا استفاده کرده‌اید توقف ناگهانی این دارو ممکن است سبب ایجاد علائم ترک ناگهانی مانند [[سرگیجه]]، ناآرامی و عصبانیت و [[سردرد]] شود. برای جلوگیری از ابتلا به علائم ترک ناگهانی ممکن است پزشک شما میزان دوز مصرفی‌تان را به تدریج کاهش دهد.  


== عوارض جانبی ==
== عوارض جانبی ==


* خواب‌آلودگی
* [[خواب‌آلودگی]]


* سرگیجه
* [[سرگیجه]]


* خستگی
* [[خستگی]]


* مشکل در خواب
* مشکل در [[خواب]]


* پریشانی
* [[پریشانی]]


* سردرد و اسهال  
* [[سردرد]] و [[اسهال]]


== تداخلات دارویی ==
== تداخلات دارویی ==


* داروهای ضد روان‌پریشی مانند آری پیپرازول و هالوپریدول
* داروهای ضد روان‌پریشی مانند [[آری پیپرازول]] و [[هالوپریدول]]


* آتوواکون
* [[آتوواکون]]


* آگونیست‌های دوپامین مانند کابرگولین، پرگولید و روپیرینول
* آگونیست‌های [[دوپامین]] مانند [[کابرگولین]]، [[پرگولید]] و [[روپیرینول]]


* فسفومایسین
* [[فسفومایسین]]


* پراملینتید
* [[پراملینتید]]


* فنوتیازین‌ها مانند پرومتازین و پروکلرپرازین
* فنوتیازین‌ها مانند [[پرومتازین]] و [[پروکلرپرازین]]


* ریواستیگمین
* [[ریواستیگمین]]


== زمان مراجعه به پزشک ==
== زمان مراجعه به پزشک ==
در صورتی که هر یک از علائم زیر پس از مصرف دارو در شما بروز کرد، به پزشک مراجعه کنید:
در صورتی که هر یک از علائم زیر پس از مصرف دارو در شما بروز کرد، به پزشک مراجعه کنید:


* تغییرات روحی و روانی مانند اضطراب
* تغییرات روحی و روانی مانند [[اضطراب]]


* گیجی  
* گیجی  


* افسردگی  
* [[افسردگی]]


* افکار خودکشی
* افکار خودکشی
خط ۷۴: خط ۷۴:
* بی‌قراری حرکتی
* بی‌قراری حرکتی


* اسپاسم عضلانی
* [[اسپاسم عضلانی]]


* حرکات کنترل نشده‌ی ماهیچه‌ها مانند پیچش گردن و قوز شدن پشت
* حرکات کنترل نشده‌ی ماهیچه‌ها مانند پیچش گردن و قوز شدن پشت


* علائم غیر قابل کنترل پارکینسون مانند لرزش، کند شدن حرکات یا مشکل در حرکت و ناتوانی در بروز حالات چهره
* علائم غیر قابل کنترل [[پارکینسون]] مانند لرزش، کند شدن حرکات یا مشکل در حرکت و ناتوانی در بروز حالات چهره


* ترشح غیر عادی شیر از پستان‌ها
* ترشح غیر عادی [[شیر]] از پستان‌ها


* بزرگ شدن و نرم شدن پستان‌ها
* بزرگ شدن و نرم شدن [[پستان|پستان‌]]<nowiki/>ها


* تورم دست‌ها و پاها
* [[تورم]] [[دست|دست‌]]<nowiki/>ها و [[پا]]<nowiki/>ها


* تغییر در زمان قاعدگی در زنان
* تغییر در زمان [[قاعدگی]] در زنان
[[رده:داروهای ضد تهوع]]
[[رده:داروهای ضد تهوع]]
[[رده:داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی]]
[[رده:داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی]]
[[رده:کلریدهای آلی]]
[[رده:کلریدهای آلی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۰۹:۱۲

متوکلوپرامید (به انگلیسی: Metoclopramide ) برای درمان برخی از ناراحتی‌های معده و روده استفاده می‌شود. داروی متوکلوپرامید معمولا به عنوان یک درمان کوتاه مدت (بین ۴ تا ۱۲ هفته) برای سوزش مداوم معده، در زمانی که داروهای رایج به اندازه‌ی کافی خوب عمل نمی‌کنند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ساختار شیمیایی متوکلوپرامید
ساختار شیمیایی متوکلوپرامید
متوکلوپرامید (به انگلیسی: Metoclopramide)
فرمول شیمیایی: C14H22ClN3O۲
عنوان دارو: متوکلوپرامید (به انگلیسی: Metoclopramide)
جرم مولی: ۲۹۹٫۸۰ گرم بر مول
روش مصرف دارو: دهانی

داروی متوکلوپرامید بیشتر برای درمان سوزش معده که پس از صرف غذا یا در طول روز اتفاق می‌افتد استفاده می‌شود. درمان سوزش مداوم معده می‌تواند آسیب‌های ناشی از اسید معده به مری را کاهش داده و به بهبودی بیمار کمک کند.

داروی متوکلوپرامید با مسدود کردن یک ماده‌ی طبیعی (دوپامین) در بدن کار می‌کند. این عمل سبب تخلیه‌ی معده و حرکت روده‌ی فوقانی می‌شود.

مصرف داروی متوکلوپرامید به دلیل خطر بروز عوارض جانبی جدی مانند اسپاسم عضلانی و حرکات غیر قابل کنترل عضلات برای کودکان توصیه نمی‌شود.

نحوه‌ی مصرف

  • پیش از شروع مصرف داروی متوکلوپرامید و پیش از هر بار مصرف مجدد راهنمای استفاده از دارو را مطالعه کرده یا از پزشک یا دکتر داروخانه درباره‌ی نحوه‌ی مصرف آن سؤال کنید.
  • داروی متوکلوپرامید را به صورت خوراکی ۳۰ دقیقه قبل از غذا و پیش از خواب، معمولا چهار بار در روز و طبق دستور پزشک، مصرف کنید.
  • در صورتی که شکل مایع داروی متوکلوپرامید را مصرف می‌کنید، از پیمانه‌ی مخصوص استفاده کنید. از قاشق غذاخوری به دلیل دقیق نبودن میزان مصرف دارو استفاده نکنید.
  • اگر از شکل قرص داروی متوکلوپرامید استفاده می‌کنید، پیش از زمان مصرف دوز دارو، قرص را از بسته خارج نکنید. پیش از استفاده از این دارو دست‌ های خود را خشک کنید. در صورتی که قرص شکسته یا خرد شده بود از مصرف آن خودداری کنید. بلافاصله بعد از خارج کردن قرص از بسته آن را روی زبان خود بگذارید. اجازه دهید قرص به طور کامل حل شود و سپس آن را با بزاق فرو دهید. لازم نیست که این دارو را با آب میل کنید.
  • دوز مصرف داروی متوکلوپرامید به سن، وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما به درمان و سایر داروهایی که مصرف می‌کنید بستگی دارد. اطمینان حاصل کنید که پزشک شما یا دکتر داروخانه در جریان تمامی داروهایی که مصرف می‌کنید قرار گرفته باشند.
  • در صورتی که سوزش معده را فقط در مواقع خاصی از روز (مثلا بعد از شام) احساس می‌کنید ممکن است پزشک شما به جای مصرف دارو در طول روز، مصرف دارو تنها در آن زمان‌ها را توصیه کند. این شیوه خطر ابتلا به عوارض جانبی را کاهش می‌دهد.
  • به علت احتمال ابتلا به دیسکینزی حاد داروی متوکلوپرامید را در دوز بالاتر یا زمان طولانی‌تری از آن‌چه پزشک شما تجویز کرده استفاده نفرمایید. طبق گفته‌ی شرکت سازنده‌ی دارو درمان با متوکلوپرامید نباید بیش‌تر از دوازده هفته طول بکشد.
  • مصرف داروی متوکلوپرامید برای درمان گاستروپارزی دیابتی معمولا در حدود دو تا هشت هفته طول می‌کشد و پس از آن روده‌ی شما به خوبی فعالیت می‌کند. بیماری شما ممکن است دوباره به همان صورت قبل تکرار شود. ممکن است در این شرایط پزشک توصیه کند تنها در زمانی که علائم بیماری‌تان ظاهر می‌شود، مصرف دارو را شروع کرده و پس از بهبودی استفاده از داروی متوکلوپرامید را متوقف کنید.
  • برای تاثیرگذاری بیش‌تر داروی متوکلوپرامید این دارو را به صورت مرتب مصرف کنید. هر روز در زمان مقرر، پیش از صرف یک وعده‌ی غذایی، از دارو استفاده کنید.
  • در صورتی که داروی متوکلوپرامید را در مدت زمان طولانی یا در دوز بالا استفاده کرده‌اید توقف ناگهانی این دارو ممکن است سبب ایجاد علائم ترک ناگهانی مانند سرگیجه، ناآرامی و عصبانیت و سردرد شود. برای جلوگیری از ابتلا به علائم ترک ناگهانی ممکن است پزشک شما میزان دوز مصرفی‌تان را به تدریج کاهش دهد.

عوارض جانبی

تداخلات دارویی

زمان مراجعه به پزشک

در صورتی که هر یک از علائم زیر پس از مصرف دارو در شما بروز کرد، به پزشک مراجعه کنید:

  • تغییرات روحی و روانی مانند اضطراب
  • گیجی
  • افکار خودکشی
  • کاهش قوای جنسی
  • بی‌قراری حرکتی
  • حرکات کنترل نشده‌ی ماهیچه‌ها مانند پیچش گردن و قوز شدن پشت
  • علائم غیر قابل کنترل پارکینسون مانند لرزش، کند شدن حرکات یا مشکل در حرکت و ناتوانی در بروز حالات چهره
  • ترشح غیر عادی شیر از پستان‌ها