درخواست اصلاح

بروجرد

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۵ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۶:۲۵ توسط Yekta (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''شهرستان بروجرد''' یکی از شهرستان‌<nowiki/>های غرب ایران است. این شهرستان در منطقه کوهستانی زاگرس قرار گرفته و مرکز آن شهر بروجرد است. پرونده:خانه بیرجندی؛ بروجرد .jpg|جایگزین=خانه بیرجندی؛ بروجرد |بندانگشتی|خانه بیرجندی؛ بروجرد...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

شهرستان بروجرد یکی از شهرستان‌های غرب ایران است. این شهرستان در منطقه کوهستانی زاگرس قرار گرفته و مرکز آن شهر بروجرد است.

خانه بیرجندی؛ بروجرد
خانه بیرجندی؛ بروجرد
اطلاعات شهر
کشور: ایران
استان: لرستان
شهرستان: بروجرد
بخش: مرکزی
نام(های) پیشین: اُردکَرد (اشکانیان)، بَروگرد (ساسانیان)
سال شهر شدن: دوره اشکانی
جمعیت: ۳۳۴٬۴۹۷ نفر
رشد جمعیت: −۲٫۳۵٪ (۵سال)
تراکم جمعیت: ۶۵۵۸ نفر بر کیلومتر مربع
مساحت: ۴۳ کیلومتر مربع
ارتفاع: ۱۶۲۹ متر
شهردار: یحیی عیدی بیرانوند
پیش‌شمارهٔ تلفن: ۰۶۶
شناسهٔ ملی خودرو: ایران ۴۱ب، م، ن، ی
کد آماری: ۱۴۹۲
میانگین دما: ۱۱ درجه سانتیگراد
میانگین بارش: ۴۸۲٫۲میلی‌متر
روزهای یخبندان: ۱۰۰


شهرستان بروجرد از شمال به شهرستان‌های ملایر و نهاوند در استان همدان، از شرق به شهرستان شازند در استان مرکزی، از جنوب به شهرستان دورود و از غرب به شهرستان‌های سلسله و دلفان و از جنوب غربی به خرم‌آباد محدود می‌شود.

تاریخچه

این شهر یکی از مراکز حکومت مادها بوده است. البته کاوش‌های باستان‌شناسی مانند تپه‌های باستانی زیادی در اطراف شهر وجود دارد که قدمت تمدن و حضور انسان‌ها در این منطقه را قبل از این دوره تخمین می‌زنند (چیزی حدود ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح). این شهر در دوران حکومت ساسانیان و اشکانیان نیز یکی از مراکز حکومتی به ‌شمار می‌رفته است.

این شهر پس از اسلام نیز در حکومت‌های خوارزمشاهیان و اتابکان از شهری مهم بوده و در عصر صفویان تا پهلوی به ‌عنوان یک ولایت مستقل با حاکم اداره می‌شده است.

در حال حاضر نیز به دلیل موقعیت جغرافیایی خود یکی از شهرهای مهم ایران با طبیعت شگفت‌انگیز و اهمیت تاریخی به ‌شمار می‌رود.

اماکن تفریحی و دیدنی

پارک چغا

چغا سرخه یا به عبارت دیگر چوغا نام پارکی تفریحی با دریاچه‌ای در میان آن در شمال شرقی بروجرد است. وجود تپه‌ای آتشفشانی در کنار پارک چغا و فراهم شدن امکانات تفریحی سبب شده تا مردم بروجرد از این مکان به عنوان نزدیک‌ترین تفرجگاه استفاده کنند.

مجتمع تفریحی معروف به بام بروجرد، هتل زاگرس و چند سفره‌خانه در کنار پارک چغا قرار دارند.

مسجد جامع

مسجد جامع بروجرد از نظر قدمت یکی از قدیمی‌ترین مساجد غرب کشور است که گفته می‌شود در قرن ۲ یا ۳ هجری قمری آن را روی آتشکده‌ای ساخته‌اند. آتشکده به دست اعراب ویران شد و به جای آن مسجد بنا شده است.

در دوران صفویه و زندیه مسجد به طور کامل بازسازی شده است و آنچه امروز دیده می‌شود منطبق با معماری آن زمان است.

متاسفانه در جنگ بین ایران و عراق مسجد هدف بمباران هوایی بود که آسیب زیادی به آن وارد شده است.

موزه مردم‌شناسی

تعداد خانه‌های تاریخی بازمانده از دوران قاجاریه در بروجرد فراوان است اما بازدید از فقط یک خانه تاریخی را به شما پیشنهاد می‌کنیم؛ خانه حاج آقا کمال‌الدین نبوی طباطبایی یا همان خانه فرهنگ سابق که اکنون با تبدیل شدن به موزه جذابیت آن بیشتر شده است.

موزه در دو طبقه دارای حدود ۹۰۰ اثر تاریخی است. در کنار آثار، اسناد تاریخی، لباس‌های سنتی، لوازم مشاغل سنتی مثل قالی بافی، چلنگری، نمدمالی و ارسی دوزی را در موزه برای نمایش گذاشته‌اند.

در طبقه اول یک کرسی و لوازم زندگی به همان شکل دوران قاجار چیدمان شده و گردشگرها با نشستن در دور کرسی عکس می‌گیرند.

با این که مدت‌ها از ساخت این خانه گذشته است اما به خوبی حفظ شده و نمونه جالبی از سبک زندگی دوران قدیم در بروجرد است.