درخواست اصلاح

قویماق

از دانشنامه ویکیدا

قویماق که به آن کاچی نیز گفته می شود یکی از دسر های ایرانی است که جزو دسرهای سنتی استان آذربایجان شرقی به حساب می آید. این دسر را در اردبیل نیز تهیه می نمایند. در تهیه قویماق از کره و آرد استفاده می کنند که از همین رو دارای کالری و انرژی بالایی می باشد. این دسر را در کشور ترکیه نیز تهیه می نمایند که به آن Kuymak می گویند.

قویماق
قویماق تبریزی با تزیین پسته
اطلاعات
خاستگاه: ایران
مواد اصلی: روغن حیوانی یا کره، آرد، زردچوبه، زعفران و...
دمای سرو: گرم

طرز تهیه قویماق

مواد لازم برای تهیه قویماق:

  • آرد گندم: سه قاشق غذاخوری سرپر
  • کره یا روغن حیوانی: سه قاشق غذاخوری
  • آب داغ: دو لیوان
  • شکر: یک پیمانه
  • دارچین: نوک قاشق چایخوری
  • زعفران و زردچوبه: به میزان کافی

طرز تهیه قویماق:

برای تهیه قویماق ابتدا مقداری زعفران را به خوبی آسیاب کنید و آن را با میزانی آب جوش، دم کنید تا به خوبی رنگ بیاندازد. سه قاشق غذاخوری سرپر آرد را دو الی سه مرتبه الک نمایید تا از گلوله شدن آن در تهیه دسر پیشگیری شود. اگر در تهیه قویماق از کره استفاده می کنید بهتر است که آن از یخچال خارج نمایید تا کمی نرم شود و به دمای محیط برسد.

یک قابلمه نسوز با اندازه مناسب انتخاب کنید و سه قاشق غذاخوری کره یا روغن حیوانی را درون آن بریزید. ظرف را روی حرارت ملایم بگذارید تا روغن آب شود سپس آرد الک شده را درون آن بریزید و به خوبی تفت دهید تا آرد به رنگ طلایی در آید. در این مرحله کمی زردچوبه درون آرد بریزید و آن را تفت دهید. اگر مایل بودید که قویماق در انتها رنگ تیره تری داشته باشد می توانید آرد را بیشتر تفت دهید تا قهوه ای رنگ شود. اما به این نکته دقت داشته باشید که آرد نسوزد.

دو لیوان آب جوش را طی چند مرحله به مواد اضافه کنید و به صورت مداوم هم بزنید تا مواد غلظتی مشابه فرنی پیدا کند. حال زعفرانی که از قبل دم کرده بودید را به همراه یک پیمانه شکر درون مواد بریزید و مخلوط نمایید. در تهیه قویماق می توانید از عسل یا نبات خورد شده نیز به عنوان جایگزین شکر استفاده کنید.

برای عطر بهتر این دسر می توانید از مقداری هل و گلاب نیز استفاده کنید. حرارت را کاملا ملایم کنید و درب ظرف را بگذارید تا قویماق به مدت یک ربع الی بیست دقیقه به خوبی بپزد. در این زمان نیازی نیست که مواد را هم بزنید، فقط کافی است که مواد بپزد و جا بیوفتد. برای مقوی تر شده این دسر می توانید کمی مغز گردو خورد شده نیز درون آن بریزید.

پس از گذشت زمان گفته شده، مواد را از روی حرارت بردارید و در ظرف مورد نظر بریزید. قویماق را در آخر با مقداری دارچین، خلال پسته، پودر نارگیل، گل محمدی خشک شده و... تزیین کنید و سرو نمایید.