درخواست اصلاح

اسلام‌شهر

از دانشنامه ویکیدا

اسلام‌شهر یکی از شهرهای استان تهران می‌باشد که از لحاظ جمعیت در رده نوزدهم قرار دارد. مساحت شهرستان اسلام‌شهر ۱۹۵ کیلومتر می‌باشد که در قسمت جنوب غربی استان تهران واقع شده است.

یخچال ترشنبه؛ اسلام‌شهر
یخچال ترشنبه؛ اسلام‌شهر
اطلاعات شهر
کشور: ایران
استان: تهران
شهرستان: اسلام‌شهر
بخش: مرکزی
نام(های) پیشین: قاسم‌آباد شاهی، قاسم‌آباد خالصه
سال شهر شدن: ۱۳۵۴ شمسی
جمعیت: ۴۴۸٬۱۲۹ نفر (۱۳۹۵)[
تراکم جمعیت: ۱۰٬۰۰۰ نفر بر کیلومتر مربع
مساحت: ۴۵ کیلومترمربع
ارتفاع: ۱۰۶۳ متر از سطح آب‌های آزاد
شهردار: محسن حمیدی
پیش‌شمارهٔ تلفن: ۰۲۱
میانگین دما: ۱۷٫۵ درجه‌ی سلسیوس

مرکز آن شهر اسلام‌شهر می‌باشد. این شهر از لحاظ جغرافیایی از قسمت شرق و از قسمت جنوب به شهر ری از غرب به رباط کریم و از شمال غرب به شهریار منتهی می‌شود.

تاریخچه

در گذشته، اسلام‌شهر یکی از روستاهای شهر ری بود و نام آن روستای قاسم آباد شاهی بود. در زمان قاجار اسلام‌شهر به‌عنوان منزل‌گاه اردویی همایونی بوده است و به آن قاسم آباد خالصه گفته می‌شد. از نظر قدمت، پیدا شدن بقایای پایه‌های پل بر روی رودخانه حصارک پایین، همچنین آثار باستانی مدفون شده در تپه‌هایی که در مجاورت آن قرار دارد، نشان از اهمیت تاریخی این منطقه دارد.

یکی از محوطه‌های باستانی اسلام‌شهر، تپه مافین آباد است که قدمت آن به 5 هزار سال پیش از میلاد می‌رسد و دیگری تپه نظام آباد است که بیش از هفت هزار سال قدمت دارند و از شاخص‌های تمدن قبل از اسلام به شمار می‌روند. تا کنون حدود 12 اثر باستانی از این شهرستان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

جغرافیا

شهرستان اسلام‌شهر یکی از شهرهای استان تهران، در جنوب غربی شهر تهران بر سر راه ارتباطی جاده ساوه قرار گرفته و از طریق بزرگراه‌های قدیم و جدید تهران - ساوه و همچنین راه آن تهران به جنوب کشور و سایر استان‌های همجوار ارتباط دارد. فاصله آن تا مرکز شهر تهران حدود ۱۵ کیلومتر است. اسلام‌شهر در سال ۱۳۷۳ از سوی وزارت کشور به عنوان یکی از شهرستان‌های تابعه استان تهران اعلام شد.

وسعت شهرستان در حدود ۱۹۵ کیلومتر مربع است و دارای ۳ بخش، ۴ دهستان و ۲۷ روستا است. این شهرستان در منطقه دشت آبرفتی جنوب غربی تهران واقع شده و ارتفاع آن از سطح دریا در حدود ۱۳۰۰ یا ۱۲۵۰ متر است. در این شهرستان، قطارشهری در حال احداث دارد.

جاذبه‌های گردشگری

تپه مافین آباد

این تپه در شهرستان اسلامشهر و جنوب شهرک قائمیه و در حاشیه روستایی با همین نام قرار دارد. قدمت این تپه به هزاره چهارم و هزاره پنجم پیش از یلاد بر میگردد. تپه مافین آباد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تپه چیچکلو

در شهرستان اسلامشهر، دهستان ده عباس و دو کیلوتری جنوب روستای چیچکلو این تپه قرار دارد. این تپه نیز در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تپه واوان

تپه به دوره اشکانیان تعلق دارد در شهرستان اسلامشهر، شهرکی با همین نام واقع شده است. در این تبه، بنایی کشف شده است که دارای چهارده اتاق می باشد. این اتاق ها که به صورت منظم بوده دازای اندازه یکسان و دیوارهای مشترک می باشند و در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تپه سفید گلدسته

این تپه یکی دیگر از آثار تاریخی و باستانی اسلامشهر می باشد که به ثبت آثار ملی ایران رسید است. تپه سفید گلدسته در شهرستان اسلامشهر، دهستان فیروز بهرام و جنوب غربی روستای گلدسته قرار دارد.

تپه نظام آباد

این تپه در شهر اسلامشهر، بخش مرکزی، یک و نیم کیلومتری جنوب شرقی روستای نظام آباد قرار دارد. این تپه باستانی نیز در سال 82 به ثبت آثار ملی ایران رسیده است.

تپه ده عباس

این تپه در شهرستان اسلام شهر، بخش مرکزی، دهستان ده عباس و جنوب روستایی با همین نام واقع شده است. تپه ده عباس در سال 82 به ثبت آثار ملی ایران رسیده است.

یخچال علی آباد

این یخچال  از یک آب انبار و دیواری برای انبار کردن آب در پشت آن درست شده است. پس از اینکه آب یخ زد به یخچال منتقل می شود. یخچال تاریخی علی آباد در روستایی با همین نام قرار دارد.

یخچال جعفرآباد

قدمت این یخچال به دوران قاجار برمی گردد و دارای سه قسمت آسیاب، منبع آب و یخچال می باشد. یخچال جعفرآباد در شهرستان جعفرآباد و هزار و پانصد متری جنوب غرب روستایی با همین نام قرار دارد.

یخچال ترشنبه

این یخچال در شهرستان اسلامشهر و در روستای ترشنبه قرار دارد. یخچال ترشنبه مربوط به دوران صفوی می باشد و از آثار ملی ایران به شمار می رود.

امام زاده جعفر ابوطالب(ع)

این امام زاده در اسلامشهر و روستای فیروزبهرام می باشد. امام زاده جعفر در میان درختان قدیمی و در کنار گورستانی بنا گردیده است. قدمت برخی از گورهای این گورستان بیش از صد سال است.

امام زاده غیبی(ع)

بقعه امام زاده غیبی در جنوب غرب اسلامشهرواقع شده است. این امازاده که بدون ضریح و سنگ قبر و گلدسته می باشد دارای گنبدی کاهگلی و کوتاه می باشد.

امام زاده عیسی(ع)

این امام زاده دارای گنبدخانه، دو شبستان شمالی و جنوبی که در دو طرف گنبد خانه قرار دارد، ایوان ورودی و دو اتاق مرتبط با ایوان است. امام زاده عیسی در جنوب غرب اسلامشهر می باشد.

امام زاده عقیل(ع)

این امام زاده مربوط به دوران صفویه می باشد و در دوره های بعد از ان نیز موردمرمت و بازسازی قرار گرفته است. امام زاده عقیل در داخل گورستان و گلزار شهدای اسلامشهر قرار دارد.

امام زاده محمد (ع)

این امام زاده که قدمت ان به دوران قاجار برمی گردد در یک کیلومتری روستای ایرین در اسلامشهر واقع شده است. عمده مصالح به کار رفته در این بنا خشت می باشد.

امام زاده سید رضا (ع)

این امام زاده با مساحتی بالغ بر پانزده هزار متر مربع گنبد خانه ای به شکل شمسه هشت ضلعی دارد. امام زاده سید را در شرق اسلامشهر قرار دارد.

گورستان ارامنه

این گورستان یکی از جاذبه های تاریخی اسلامشهر به شمار می رود. گورستان ارامنه در کمربندی اسلامشهر قرار دارد و نشان می دهد در این منطقه فرهنگ ها و دین های مختلفی وجود داشته است.