درخواست اصلاح

قره‌قروت

از دانشنامه ویکیدا

قره قروت یک واژه ترکی است که به معنی کشک سیاه می باشد. قره قروت جزو گروه لبنیات است که رنگ آن قهوه ای، سیاه و در برخی مواقع سفید یا زرد می باشد. قره قروت طعم ترشی دارد، این فرآورده لبنی از ماست یا دوغ تهیه می گردد.

قره قروت
قره قروت
اطلاعات
خاستگاه: ایران
مواد اصلی: ماست یا دوغ، نمک
طبع در طب سنتی: سرد و خشک
دمای سرو: سرد

در ایران شهر کرمان به قره قروت تلف و در شهر یزد به آن تَرَف، در شهر اصفهان قاره، در شیراز و شمال خراسان قره قروت، در مازندران تفره و در ورزنه گلپایگان قارقری می گویند. بختیاری ها نیز به آن قره، اهالی دامغان به آن سوچو می گویند.

استان خراسان شمالی یکی از اصلی ترین مناطقی است که در کشور ایران به تهیه سیاه کشک معروف می باشد و این محصول سوغات این منطقه به شمار می رود. در جنوب خراسان، فردوس سیاه کشک را به رنگ کرم تهیه می کنند و به آن آق قروز که به معنای سپید کشک می باشد می گویند. سپید کشک به دو گروه تقسیم بندی می شود: ماستی و دوغی.

در نوع ماستی، آب ماست را می جوشانند و سپس در کیسه می ریزند اما در نوع دوغی، آب دوغ را در کیسه می ریزند و سپس می جوشانند. قیمت کشک سپید ماستی از نوع دوغی آن بیشتر است و دارای بافتی پفکی و متخلخل می باشد.

خواص قره قروت

طبق گفته پزشکان، قره قروت دارای خواص بسیاری است که برخی از آن ها عبارتند از:

طرز تهیه قره قروت

مواد لازم برای تهیه قره قروت:

  • ماست پرچرب، چکیده یا آب ماست: دو کیلوگرم
  • نمک: به میزان لازم

طرز تهیه قره قروت:

دو کیلو گرم آب ماست را درون یک تابه با اندازه مناسب بریزید و تابه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا به جوش آید. مایع بعد از جوشیدن به مرور غلیظ می شود. مایع را از روی حرارت بردارید درون پلاستیک هایی با اندازه دلخواه بریزید تا کاملا سرد شوند و به شکل دلخواه برسند. پس از سرد شدن قابل استفاده می باشد.

اگر به آب ماست دسترسی ندارید می توانید قره قروت را با دوغ تهیه نمایید. برای تهیه قره قروت با دوغ ابتدا دوغ را درون یک ظرف مناسب بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا دوغ بجوشد و به رنگ قهوه ای در آید سپس آن را از روی حرارت بردارید و در یک ظرف پلاستیکی بریزید و اجازه دهید تا کاملا سفت شود.

مضرات قره قروت

زیاده روی در مصرف قره قروت با مضراتی همراه است که عبارتند از: