درخواست اصلاح

کنجد

از دانشنامه ویکیدا

کنجد یکی از گونه های گل دهنده بوده و روغن بذر آن از قدیمی ترین روغن های خوراکی مفید است. استفاده زیاد روغن این گیاه در صنعت، موجب افزایش تقاضا جهت افزایش سطح زیرکشت آن می‌باشد.

گیاه کنجد و دانه‌های خوراکی‌ آن
گیاه کنجد و دانه‌های خوراکی‌ آن
اطلاعات
فرمانرو: گیاهان
شاخه: آوندداران
رده: دولپه‌ای‌های نو
راسته: نعناسانان
تیره: کنجدیان
گونه: کنجد
نام علمی: Sesamum indicum

کنجد بومی آفریقا بوده ولی به سرعت به دیگر نقاط دنیا انتشار پیدا کرده است. مجموعه گونه های مهم گیاه کنجد امروزه در آمریکا، روسیه و هندوستان نگهداری می‌شود.

گیاه‌شناسی

کنجد گیاهی است یک‌ساله و گاه چندساله و طول دوره رشد آن 4 تا 6 ماه می‌باشد. ریشه کنجد مستقیم، قوی و بسیار گسترده است که به طور متوسط حدود 1 متر در خاک فرو می‌رود.

ساقه کنجد راست و ارتفاع آن بین 50 تا 200 سانتی‌متر و اکثراً 70 سانتی‌متر است. مقطع ساقه معمولاً مربع شکل و گاه مستطیلی و پهن و دارای شیار های عمودی است و ممکن است صاف، کمی کرکدار یا زیاد کرکدار باشد.

برگ کنجد در واریته های مختلف و حتی در یک بوته از نظر شکل و اندازه بسیار متنوع است. معمولاً برگ های پایین بوته، پهن با حاشیه دندانه دار و برگ های میانی، نوک تیز و گاهی کمی دندانه دار و برگ های بالایی، باریک تر و نوک تیز هستند. گل‌ها از کنار برگ‌ها روی قسمت بالای ساقه و شاخه‌ها می‌رویند. گل ها به صورت منفرد ظاهر می‌شوند.

رنگ جام گل معمولاً سفید یا صورتی بسیار کمرنگ می‌باشد و گاهی ممکن است تیره تر و یا ارغوانی نیز دیده شود و ممکن است سطح داخلی آن خال‌های قرمز، سیاه یا زرد داشته باشد.

میوه کنجد کپسولی است با مقطع مستطیل شکل و شیاردار است. در هر کپسول حدود 80 دانه معمولاً وجود دارد.

شرایط محیط رشد

بیشتر در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر جهان دیده شده است. برای تولید بذر باید بین واریته ها 20 تا 50 متر فاصله در نظر گرفته شود . گیاهی است روز کوتاه که به هوای گرم و نور زیاد احتیاج دارد.

گرمایی معادل 25 تا 27 درجه سانتی‌گراد جوانه زدن را سریع و رشد اولیه و تشکیل گل را بهتر می‌کند.

خاک حاصلخیز و زهکش دار یا خاک هایی متوسط از نظر بافت با ذخیره مواد غذایی بالا، اسیدیته در حد خنثی یا کمی اسیدی و یا کمی قلیایی بین 5/5 تا 8 برای این گیاه مناسب است.

کنجد گیاهی حساس به شوری است که در اراضی باتلاقی و شور کشت آن نتیجه بخش نخواهد بود.

معمولاً خاک نرم و خاک های شنی یا مخلوط حاصلخیز و غنی نتیجه مطلوبی به بار می‌آورد.

خواص

جلوگیری از دیابت

کنجد به دلیل داشتن مواد مغذی می تواند با دیابت مبارزه کند. استفاده کردن از روغن کنجد باعث می شود تا فشار خون شما کاهش پیدا کرد و از بیماری دیابت پیشگیری شود.

درمان کم خونی

کنجد به دلیل داشتن آهن باعث می شود تا از کم خونی و ضعف شدید پیشگیری شود. توصیه شده است کسانی که کم خونی دارند کنجد میل کنند.

سلامت قلبی عروقی

روغن کنجد یک عنصر عالی برای سلامت قلب و عروق شما می باشد. شما می توانید از این روغن برای سلامت قلب خود استفاده کنید.

خواص ضد سرطان

کنجد به خاطر داشتن منیزیم دارای خواص ضد سرطان می باشد. شما می توانید از خواص ضد سرطان کنجد نهایت استفاده را داشته باشید. کنجد باعث کاهش سرطان روده بزرگ و مقعد می شود و از سرطان کولورکتال پیشگیری می کند.

سلامت گوارشی

کنجد به خاطر داشتن فیبر می تواند باعث سلامت دستگاه گوارش شود، اگر می خواهید دستگاه گوارش مناسبی داشته باشید بهتر است از فیبر موجود در کنجد بهره مند شوید. کنجد باعث می شود تا یبوست شما کاهش پیدا کند.

تسکین آرتریت روماتوئید

کنجد دارای مس می باشد، شما می توانید به راحتی از آنتی اکسیدان‌های حیاتی کنجد بهره مند شده و درد آرتریت بدن خود را کاهش دهید، کنجد باعث کاهش دردهای روماتوئید می شود.

سلامت تنفسی

کنجد به دلیل داشتن منیزیم باعث می شود تا جریان هوا به خوبی در دستگاه تنفس شکل بگیرد و از اختلالات تنفسی جلوگیری می شود.

محافت در برابر آسیب رادیوتراپی

در روغن کنجد ماده ای به نام سسامول وجود دارد که باعث می شود تا از آسیب دی ان دی در مقابل رادیوتراپی پیشگیری کند. شما می توانید از این ماده برای جلوگیری از آسیب به روده و طحال پیشگیری کنید.

کلسترول پایین تر

کنجد یک عنصر عالی برای کاهش کلسترول خون بدن می باشد. سسامین و سسامولین موجود در کنجد باعث می شود تا اثر کلسترول در بدن کاهش پیدا کند. همانطور که گفته شد کنجد سرشار از فیبر است. کنجد شامل ترکیب گیاهی فیتواسترول می باشد که باعث می شود تا کلسترول بد خون کاهش یابد و از بیماری‌های سرطان پیشگیری می کند.

سلامت چشم

اگر طب سنتی چین را بررسی کنید می بینید که رابطه مستقیمی بین مصرف کنجد و سلامت چشم وجود دارد. همچنین کنجد برای کانال های کبد نیز بسیار مناسب می باشد. کبد باعث می شود تا خون به چشم ها فرستاده شود و به عنوان یک پشتیبان عمل می کند. کنجد سیاه برای سلامت کبدها مفید می باشد چرا که باعث می شود تا خون در کبد زیاد شده و این امر باعث می شود تا چشم ها تغذیه شوند. اگر دچار تاری دید هستید کنجد مصرف کنید که بسیار مفید است.

تغذیه دستگاه‌های بدن

کنجد مقوی می باشد و باعث افزایش انرژی می شود، کنجد از فرآیند پیری پیشگیری می کند. شما می توانید کنجد سیاه را برای کاهش دردهای مفاصل و ضعف مفاصل استفاده کنید.

کاهش فشار خون

فشارخون بالا امروزه در زنان و مردان شایع می باشد، روغن کنجد برای کاهش فشار خون موثر است. همچنین منیزیم موجود در روغن کنجد باعث کاهش فشار خون به صورت مستقیم می‌شود.

اگر می خواهید سیستم ایمنی قوی داشته باشید بهتر است از روغن کنجد استفاده کنید. روغن کنجد باعث می شود تا عناصر سرطان زا از بدن خارج شده و به عنوان یک عامل پیشگیرانه از سرطان می‌باشد.