درخواست اصلاح

لهستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ویکیدا
بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - 'ه‌‌' به 'ه‌')
 
خط ۷۰: خط ۷۰:


=== پارک ملی تاترا ===
=== پارک ملی تاترا ===
گردشگرانی که مشتاق تماشای مناظر زیبا هستند باید به پارک ملی تاترا در جنوب مرکزی لهستان بروند. این [[پارک]] که در سال 1954 ساخته شد، عمدتاً از جنگل‌ها، چمن‌زارها و صخره‌‌‌های رشته کوه‌های تاترا تشکیل شده است. غارنوردان می‌توانند از سیاحت در 6 غاری که از 650 غار آنجا به روی عموم باز است لذت ببرند. این پارک همچنین بیش از 30 دریاچه دارد و آبشار ویِلکا سیکلاوا که در این پارک واقع شده 70 [[متر]] [[ارتفاع]] دارد. تاترا، پربازدیدترین پارک ملی لهستان با مسیری 270 کیلومتری مکانی ایده‌آل برای افرادی است که اهل پیاده‌روی هستند. پارک ملی مشابهی نیز در بخش همجوار جمهوری اسلوواکی با لهستان قرار دارد که نام آن نیز [[پارک]] ملی تاتراست.
گردشگرانی که مشتاق تماشای مناظر زیبا هستند باید به پارک ملی تاترا در جنوب مرکزی لهستان بروند. این [[پارک]] که در سال 1954 ساخته شد، عمدتاً از جنگل‌ها، چمن‌زارها و صخره‌‌های رشته کوه‌های تاترا تشکیل شده است. غارنوردان می‌توانند از سیاحت در 6 غاری که از 650 غار آنجا به روی عموم باز است لذت ببرند. این پارک همچنین بیش از 30 دریاچه دارد و آبشار ویِلکا سیکلاوا که در این پارک واقع شده 70 [[متر]] [[ارتفاع]] دارد. تاترا، پربازدیدترین پارک ملی لهستان با مسیری 270 کیلومتری مکانی ایده‌آل برای افرادی است که اهل پیاده‌روی هستند. پارک ملی مشابهی نیز در بخش همجوار جمهوری اسلوواکی با لهستان قرار دارد که نام آن نیز [[پارک]] ملی تاتراست.


=== پُزنان ===
=== پُزنان ===

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۰ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۳۴

لِهِستان یا لَهِستان (به لهستانی: Polska؛ به فرانسوی: Pologne) با نام رسمی جمهوری لهستان (به لهستانی: Rzeczpospolita Polska) کشوری است در مرکز اروپا، از غرب با آلمان، از جنوب غربی با جمهوری چک، از جنوب با اسلوواکی، از جنوب شرقی با اوکراین، از شرق با بلاروس، از شمال شرقی با لیتوانی و روسیه (منطقه برون‌بومی کالینینگراد) و از شمال با دریای بالتیک همسایه است.

پرچم ملی کشور لهستان
پرچم ملی کشور لهستان
اطلاعات کشور
پایتخت: کرکوس-ورشو
زبان(های) رسمی: زبان لهستانی
حکومت: نظام دوگانه جمهوری-دولتی
مساحت: ۳۱۲٬۶۹۶ کیلومتر مربع (۱۲۰٬۷۳۳ مایل مربع)
جمعیت: ۳۷٬۷۳۲٬۸۴۹
شاخص توسعه انسانی: ۰٫۸۷۶
واحد پول: زلوتی لهستان
منطقه زمانی: CET
پیش‌شماره تلفنی: ۴۸
کد ایزو ۳۱۶۶: PL
دامنه سطح‌بالا: .pl

مساحت این کشور عددی بالغ بر ۳۱۲٬۶ هزار کیلومتر مربع است که آن را ۶۹مین کشور پهناور جهان و نهمین کشور پهناور اروپا کرده‌است. همچنین با جمعیت ۳۷٫۸ میلیون نفری این کشور سی و چهارمین کشور پرجمعیت جهان، هشتمین در قاره اروپا و ششمین در اتحادیه اروپایی می‌باشد. لهستان با حاکمیتی متمرکز دارای ۱۶ استان است و پایتخت آن ورشو نام دارد.

مهم‌ترین شهرها

این کشور با توجه به جمعیت 37.95 میلیون نفری که دارد جزء ششمین کشور پرجمعیت اتحادیه اروپا قرار دارد و در قاره اروپا هشتمین. همچنین این کشور دارای شهرهای متعددی است که در ادامه به آن اشاره کردیم.

تاریخچه

بر اساس اسناد و مدارکی که وجود دارد کشور لهستان توسط مشکوی در اواخر قرن دهم میلادی تاسیس شد و مردمان لهستان از آن دوره دین مسیحیت را انتخاب کردند. همچنین باید بدانید که در دوره مشکوی پایتخت این کشور شهر گنییزنو بود که اولین پایتخت این کشور هم محسوب می شود. این کشور در قرن 14 و 15 درگیر جنگ های متعدد و زیادی بود که از مهمترین آن ها می توان به تاتبرگ اشاره داشت. سلسله مهم ساتا که در سال 1610 تشکیل گردید، موجب شد که این کشور با استفاده از این سلسله جلوی حملات سوئد، ترکیه و روسیه را بگیرد؛ اما بخش زیادی از خاک کشورش را از دست داد.

همچنین این کشور در سال 1660 تا 1667 بخش های شرقی خود را که آن زمان اکراین بود را از دست داد و به روسیه واگذار کرد. از سال های سیاه و تاریک این کشور می توان به سال 1772 تا 1795 اشاره داشت که عوامل متعددی باعث شد تا مردمان لهستانی از کشور خودشان فرار کنند و به کشورهای دیگر پناه ببرند. لهستان که قربانی همسایگانش بود در 24 اکتبر سال 1795 از نقشه جغرافیا محو شد.

موقعیت جغرافیایی

با توجه به نقشه کشور لهستان از شرق با اوکراین و روسیه، از غرب با آلمان، از جنوب با جمهوری چک و اسلواکی و از شمال با دریای بالتیک همسایگی دارد. همچنین این کشور به عنوان پنجمین کشور با وسعیت شناخته شده است.

همانطور که اشاره داشتیم این کشور از شمال به دریا بالتیک راه دارد که این امر نشان می دهد این کشور به خلیج پومرانیا تا خلیج گدانسک راه دارد. از این رو کشور لهستان دارای بندرگاه های مهم و ارتباطی زیادی است که امکان ساخت کشتی را فراهم می کند.

منابع طبیعی که این کشور دارد به شرح زیر است:

اماکن دیدنی

مالبورک

شهرت شهر قرون وسطایی مالبورک، که شاید با نام آلمانی‌اش شناخته‌ شده‌تر باشد، بیشتر به‌خاطر قلعه مالبورک است. این قلعه در قرن سیزدهم به دستور شوالیه‌های توتنی به عنوانی قرارگاهی برای آنها ساخته شد و بزرگ‌ترین دژ گوتیک در اروپاست. این قلعه در واقع از 3 قلعه مجزا تشکیل شده و بزرگ‌ترین قلعه خشتی جهان است و ساخت آن 230سال طول کشیده است. بخش اعظم این قلعه در جنگ جهانی دوم تخریب شد که از آن هنگام به بعد قسمت زیادی از این قلعه را مرمت کردند.

لوبلین

لوبلین، واقع در شرق رودخانه ویستولا یکی دیگر از شهرهای تاریخی لهستان است که قدمت آن حدوداً به قرن شانزدهم می‌رسد. به دلیل آنکه این شهر در مرز شرقی لهستان واقع شده، در گذشته به‌عنوان خط دفاعی در برابر مهاجمین متعددی که شهر را ویران کردند بوده است. یکی از بزرگ‌ترین اجتماعات یهودیان لهستان نیز در این شهر بوده است. یکی از مدارکی که نشان‌دهنده اتصال فرهنگ شرق و غرب در دوبلین است کلیسای ترینیتی مقدس می‌باشد که ترکیبی از سبک معماری کاتولیک و بیزانسی-روسی است. اما لوبلین تنها خیابان‌های سنگ‌فرش‌ و معماری قرون وسطایی نیست؛ این شهر، هنرهای جالب‌ توجه و کلاب‌های شبانه خود را نیز به رخ گردشگران می‌کشد.

جنگل بیالوویزا

جنگل بیالوویزا بازمانده جنگل‌های اولیه‌ای‌ست که زمانی کل اروپا را در برگرفته بود. این جنگل در میان مرز لهستان و جمهوری بلاروس قرار گرفته است و توریست‌ها می‌توانند از برخی از گذرگاه‌های مرزی به‌ وسیله دوچرخه و یا با پای پیاده عبور کنند. جنگل بیالوویزا تنها جایی‌ست که گاومیش‌های کوهان‌دار امریکایی همچنان در آن آزادانه زندگی می‌کنند، درست مانند زمانی که در سراسر اروپا زندگی می‌کرده‌اند. این جنگل زیستگاه حیوانات بیشماری از جمله گرگ، سیاه‌گوش، آهوی سرخ ، گوزن شمالی و نوعی گوزن کوچک است. از آنجایی‌که گاومیش‌های کوهان‌دار امریکایی در ناحیه‌ای فنس‌کشی‌شده نگه‌ داشته می‌شوند، مسافرانی که تورهای گردشگری می‌گیرند می‌توانند با پای پیاده و یا با کالسکه در آنجا گردش کنند.

تورون

تورون که در ساحل رود ویستولا واقع شده، شاید بیشتر به‌دلیل اینکه زادگاه کوپرنیک است مشهور باشد، ولی شهرت بازار و ساختمان شهرداری به سبک گوتیک این شهر که جزو 30 مکان زیبای دنیا در فهرست نشنال جئوگرافیک لهستان قرار گرفته نیز کاملاً با دلیل اول برابری می‌کند. از آنجایی ‌که تورون از بمباران‌های جنگ جهانی دوم در امان مانده، همچنان به ساختمان‌های متعدد خود که متعلق به قرون وسطی هستند می‌ بالد. ساخت ساختمان شهرداری از قرن سیزدهم آغاز شد و ساخت بسیاری از کلیساها از جمله کلیسای جامع یوحنای اوانجلیست و جان باپتیست به قرن چهاردهم برمی‌گردد. گردشگرانی که علاقه‌ مند به نقاشی‌ها و مجسمه‌ های گوتیک و محراب‌های باروک هستند حتماً از این کلیسا دیدن کنند.

پارک ملی تاترا

گردشگرانی که مشتاق تماشای مناظر زیبا هستند باید به پارک ملی تاترا در جنوب مرکزی لهستان بروند. این پارک که در سال 1954 ساخته شد، عمدتاً از جنگل‌ها، چمن‌زارها و صخره‌‌های رشته کوه‌های تاترا تشکیل شده است. غارنوردان می‌توانند از سیاحت در 6 غاری که از 650 غار آنجا به روی عموم باز است لذت ببرند. این پارک همچنین بیش از 30 دریاچه دارد و آبشار ویِلکا سیکلاوا که در این پارک واقع شده 70 متر ارتفاع دارد. تاترا، پربازدیدترین پارک ملی لهستان با مسیری 270 کیلومتری مکانی ایده‌آل برای افرادی است که اهل پیاده‌روی هستند. پارک ملی مشابهی نیز در بخش همجوار جمهوری اسلوواکی با لهستان قرار دارد که نام آن نیز پارک ملی تاتراست.

پُزنان

مسافران دانشجویی که مایلند همتاهای لهستانی خود را ملاقات کنند می‌توانند از پزنان دیدن کنند، شهری که سال‌ها به‌ عنوان مرکز آکادمیک شناخته شده و بزرگ‌ترین دانشگاه لهستان نیز در آن واقع شده است. این شهر میزبان رویدادهای بین‌المللی بسیاری از جمله فستیوال بین‌المللی تئاتر مالتا که هر تابستان برپا می‌شود است. نقاط مهم این شهر به‌ راحتی با قدم زدن در مسیر رویال-امپریال که مخصوص گردشگران است قابل دستیابی هستند.

ورواتسلاف

این شهر که در کنار رودخانه اودِر واقع شده، بزرگ‌ترین شهر در غرب لهستان است. وروتسلاف طی قرن‌ها تحت حاکمیت پروس، لهستان، آلمان و بوهِهم بوده است و از سال 1945 تحت حاکمیت لهستان قرار گرفته است. پایتخت پیشین سیلزی همچنان در مقایسه با دیگر نقاط لهستان شهرت چندانی ندارد ولی وقتی پای معماری شگفت‌انگیز به میان بیاید این شهر مطمئناً حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. مهم‌ترین جاذبه‌های این شهر عبارتند از میدان بازار و ساختمان قدیمی و شگفت‌انگیز شهرداری، کلیسای سنت الیزابت با چشم‌انداز شهر و بزرگ‌ترین باغ‌وحش در لهستان. کشتی‌سواری در رود اودر راه آرامش‌ بخشی برای درک بهتر این شهر قرون وسطایی‌ست.

گدانسک

این شهر که به دانزیک نیز معروف است، بزرگ‌ترین شهر در شمال لهستان است و به‌دلیل اینکه در کنار دریای بالتیک قرار گرفته، بزرگ‌ترین بندر این کشور نیز می‌باشد. گدانسک حدوداً در قرن دهم تأسیس شده است، این شهر تاریخچه سیاسی پیچیده‌ای دارد؛ زمانی به آلمان و لهستان تعلق داشته و پیش از اینکه بعد از جنگ جهانی دوم به‌طور همیشگی بخشی از کشور لهستان شود شهری آزاد بوده است. این شهر بعد از جنگ دوباره ساخته شد و بخش قدیمی شهر که جاده مشهور رویال در آن واقع شده و پادشاهان لهستانی در زمان بازدید از این شهر از آن عبور می‌کرده‌اند به حال اول بازگردانده شد. کلیسای سنت مِری، بزرگ‌ترین کلیسای خشتی جهان نیز در این شهر واقع شده است.

ورشو

به‌درستی پایتخت لهستان را می‌توان به ققنوس برخاسته از خاکستر تشبیه نمود. این شهر در حدود قرن دوازدهم تأسیس شد و در طول جنگ جهانی دوم تقریباً به‌ طور کل تخریب شد اما دوباره به‌عنوان مرکز فرهنگی و تاریخی رونق گرفت و بخش قدیمی شهر نیز بازسازی شد. ورشو که زمانی به‌عنوان «پاریس شمال» شناخته می‌شد به‌ خاطر اینکه زادگاه آهنگساز موسیقی کلاسیک، فردریک شوپن است نیز شهرت دارد.