خرمآباد: تفاوت میان نسخهها
جز (جایگزینی متن - '، و ' به '، ') |
|||
خط ۲۰: | خط ۲۰: | ||
شهر خرمآباد ششمین مرکز [[استان]] پر بارش در [[ایران]] است. شهر خرمآباد در [[اقلیم]] مدیترانهای قرار گرفتهاست. | شهر خرمآباد ششمین مرکز [[استان]] پر بارش در [[ایران]] است. شهر خرمآباد در [[اقلیم]] مدیترانهای قرار گرفتهاست. | ||
خرمآباد مرکز [[شهرستان]] خرمآباد و استان لرستان است. این شهرستان از شمال به شهرستان سلسله، از شمال شرق به شهرستان [[بروجرد]]، از شرق به شهرستانهای [[دورود]] و [[الیگودرز]]، از جنوب به شهرستان [[اندیمشک]] و از غرب و جنوب غرب به شهرستانهای دوره و [[پلدختر]] محدود میشود. خرمآباد در مختصات ۳۳٫۴۸ شمالی و ۴۸٫۳۵ درجه شرقی و در ارتفاع ۱۱٬۴۷۸ متری از سطح دریا قرار دارد. این شهر دارای آب و هوایی مدیترانهای معتدل و نیمه مرطوب است، | خرمآباد مرکز [[شهرستان]] خرمآباد و استان لرستان است. این شهرستان از شمال به شهرستان سلسله، از شمال شرق به شهرستان [[بروجرد]]، از شرق به شهرستانهای [[دورود]] و [[الیگودرز]]، از جنوب به شهرستان [[اندیمشک]] و از غرب و جنوب غرب به شهرستانهای دوره و [[پلدختر]] محدود میشود. خرمآباد در مختصات ۳۳٫۴۸ شمالی و ۴۸٫۳۵ درجه شرقی و در ارتفاع ۱۱٬۴۷۸ متری از سطح دریا قرار دارد. این شهر دارای آب و هوایی مدیترانهای معتدل و نیمه مرطوب است، دارای میزان بارندگی بسیار، خصوصاً در [[بهار]] میباشد. وجود منابع آبهای زیر زمینی و چشمههای درون [[شهر]] از نکات قابل توجه در جغرافیای شهر خرمآباد است. | ||
== آداب و رسوم == | == آداب و رسوم == |
نسخهٔ کنونی تا ۲۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۲۲
خرمآباد مرکز استان لرستان و از شهرهای کوهستانی ایران در جنوب غربی کشور است. خرمآباد به عنوان شهری تاریخی، دارای پیشینه طولانی است و آثار باستانی بسیاری در این شهر جای دارد. از سوی دیگر این شهر کوهستانی که در کوهستان زاگرس جای گرفته است، جاذبههای طبیعی زیادی نیز برای گردشگران دارد.
خرمآباد بزرگترین شهر لرنشین، بیست و سومین شهر پرجمعیت ایران و مرکز استان لرستان است. جمعیت خرمآباد طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، ۳۷۳٬۴۱۶ نفر بودهاست. شهر در ارتفاع ۱۱۴7۸ متری از سطح دریا و در میان درههای زاگرس قرار دارد. فاصله خرمآباد تا تهران ۴۹۰ کیلومتر است و به دلیل قرار گرفتن در مسیر تهران - جنوب دارای اهمیت ارتباطی و راهبردی است. آزادراه شماره پنج ایران از این شهر عبور میکند.
تاریخچه
در محل کنونی خرمآباد از دوره ایلامیان شهری با نام خایدالو وجود داشته و شهر شاپورخواست به دستور شاپور دوم بر خرابههای آن و در حدود محل کنونی شهر ساخته شدهاست. آثار تاریخی به جای مانده نشان میدهد خرمآباد یکی از شهرهای مهم غرب ایران در دوره ساسانیان بوده و فلکالافلاک یا دژ شاپورخواست از آثار به جای مانده دوره ساسانیان، نماد شهر است. خرمآباد همچنین یکی از پایتختهای هزاراسپیان و آل حسنویه بودهاست.
خرمآباد پس از جدایی استان لرستان از خوزستان در سال ۱۳۰۴ خورشیدی به عنوان مرکز استان تعیین و شهرداری آن نیز در سال ۱۳۰۵ تأسیس شد. مردم لر و لک در این شهر ساکن هستند و بهطور کلی اهالی خرمآباد بخشی از مردم فیلی بهشمار میآیند. گویش اصلی مردم این شهر لری خرمآبادی است.
آب و هوا
شهر خرمآباد دارای آب و هوایی مدیترانهای با میزان بارندگی بسیار، به ویژه در فصلهای بهار و زمستان است و از این روی ششمین مرکز استان پربارش در ایران محسوب میشود.
شهر خرمآباد ششمین مرکز استان پر بارش در ایران است. شهر خرمآباد در اقلیم مدیترانهای قرار گرفتهاست.
خرمآباد مرکز شهرستان خرمآباد و استان لرستان است. این شهرستان از شمال به شهرستان سلسله، از شمال شرق به شهرستان بروجرد، از شرق به شهرستانهای دورود و الیگودرز، از جنوب به شهرستان اندیمشک و از غرب و جنوب غرب به شهرستانهای دوره و پلدختر محدود میشود. خرمآباد در مختصات ۳۳٫۴۸ شمالی و ۴۸٫۳۵ درجه شرقی و در ارتفاع ۱۱٬۴۷۸ متری از سطح دریا قرار دارد. این شهر دارای آب و هوایی مدیترانهای معتدل و نیمه مرطوب است، دارای میزان بارندگی بسیار، خصوصاً در بهار میباشد. وجود منابع آبهای زیر زمینی و چشمههای درون شهر از نکات قابل توجه در جغرافیای شهر خرمآباد است.
آداب و رسوم
آداب و رسوم مردم خرم آباد برخاسته از جغرافیا، تاریخ و حیطه فرهنگی استان لرستان و دیگر اقوام لر است که در دیگر مناطق کشورمان روزگار می گذرانند. در کنار آن، رسم و آیین های همسایه های کرد و عرب زبان نیز تا اندازه ای بر آداب و رسوم مردم لرستان و خرم آباد تاثیر گذاشته اند.
از جمله آداب و رسوم مردم خرم آباد می توان به مراسم سوگواری (آیین گل مالی)، شو چله، مراسم عروسی (سرنجه، کیخایی، شیربها و سیاهه و...)، بازی های محلی (دال پلو و کلو رونکی) و ... اشاره کرد.
سوگواری: سوگواری در لرستان و خرم آباد با آیین مشهور گل مالی شناخته می شود. در این رسم مردم در سوگواری های مختلف مانند مرگ یکی از اعضای خانواده یا در عزاداری های مذهبی مانند ایام محرم خود را با گل می پوشانند و به عزاداری می پردازند. گل مالی در زبان لری به صورت خَهرَّه گیری تلفظ می شود که خَهرّه در این واژه به معنای گِل است.
سوگواری محرم: سوگواری محرم در خرم آباد چند مرحله دارد که از روز هفتم محرم با رسمی به نام تراش عباس شروع می شود. مردم در این روز به حمام می روند و ریش و سر و صورت خود را اصلاح کرده و لباس تمیز می پوشند. بعد از آن عده ای برای صبح روز عاشورا شروع به جمع آوری هیزم می کنند تا در این زمان آتشی بزرگ برپا سازند. عزادارانی که صبح زود خود را در حوضچه های بزرگی از گل انداخته اند به کمک آتش خود را خشک می کنند و در کنار آتش به سینه زنی و سوگواری می پردازند.
شب یلدا: این آیین در لرستان با نام های شو چله یا امشو اول قاره معروف شده است و گفته می شود ریشه آن به هزاره سوم و چهارم قبل از میلاد باز می گردد. البته این آیین به مانند گذشته در این استان رونق ندارد و تنها در خاطره های پدربزرگ ها و مادربزرگ ها از آن یاد می شود. در این شب، نوجوانان و جوانان لر همزمان با تاریک شدن هوا به پشت بام خانه های همسایه می رفتند و شالی را از بالای بام آویزان می کردند. آنها با خواندن شعری به این مضمون «امشو اول قاره، خیر د هونت بواره، نون و پنیره و شیره، کیخا خونت نمیره» از صاحب خانه می خواستند تا هدایایی در شال آنها بریزد.
نوروز: مردم لرستان از اوایل اسفند به استقبال سال نو می روند. مراسم نوروز در این استان و خرم آباد شامل آیین هایی مانند الفه، برات، کوسه سوار، دید و بازدید و سیزده به در می شده است که امروزه تعدادی از این آداب و رسوم هنوز اجرا می شود. اهالی خرم آباد روز اول اسفند کاسه ای آب، چراغ و قرآن را در سینی می گذارند و به استقبال خانه تکانی (گردیله گیری) می روند. از دیگر آیین های مربوط به عید نوروز، رسم کوسه سوار است که در آن اهالی داستانی در مورد پیرزنی به نام ننه پیره را روایت می کنند.
عروسی: در مراسم عروسی لرها، انتخاب عروس به وسیله خانواده داماد انجام می شود که این آیین به نام سرنجه معروف است. آنها در مراسم خواستگاری که به آن کیخایی می گویند چند تن از ریش سفیدان و بزرگان طایفه خود را همراه می برند و رسم خواستگاری را برگزار می کنند. از دیگر آیین های عروسی لری می توان به رسم های شیربها، سیاهه، دستگیرونی و ... اشاره کرد.
موسیقی لری: از مهمترین بخش های فرهنگ مردم لر، موسیقی لُری است که تنوع و پیشینه ای کهن دارد و به دو بخش موسیقی های آوازی (کلامی) و سازی تقسیم می شود. ترانه های موسیقی لری نیز از هفت بخش موسیقی و ترانههای غنایی و عاشقانه، حماسی و رزمی، سوگواری، فصول، کار، طنز و سرودهای مذهبی تشکیل شده است.
اماکن دیدنی
قلعه فلک الافلاک
قلعه فلک الافلاک یا دژ شاپورخواست بر فراز تپهای در نزدیکی شهر خرم آباد در استان لرستان ساخته شده است و به نماد شهر خرم آباد مشهور است. واژه فلک الافلاک به معنای سپهر سپهران است و به دلیل دارا بودن دوازده برج میتوان به دوازده برج فلکی اشاره کرد و نام فلک الافلاک نیز از همین جا ریشه گرفته است. قلعه فلک الافلاک با مساحتی بالغ بر ۵۳۰۰ متر مربع احداث شده و دارای دو حیاط مستطیل شکل و تعدادی اتاق و تالار است. معماری بسیار زیبا و چشم نواز این قلعه با مصالحی همچون سنگ، آجر، خشت، ملات گچ و آهک ساخته شده است. فلک الافلاک به خاطر معماری زیبا جزو شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا شناخته شده است. بنای با شکوه این قلعه متعلق به دوران ساسانیان بوده و از تمام شهر قابل رویت است. این قلعه در زمان قاجار بازسازی شد و در دوران پهلوی نیز به عنوان پادگان نظامی و زندان سیاسی استفاده می شد. در سال ۱۳۴۹، قلعه فلک الافلاک در آثار ملی ایران به ثبت رسید و تبدیل به موزه ای با ارزش شد.
آدرس: لرستان، خرم آباد، خیابان امام خمینی، دوازده برجی
مناره آجری
مناره آجری، سازهای استوانهای شکل است که بر روی سکوی سنگی واقع شده و از آثار تاریخی شهر خرم آباد به شمار میرود که متعلق به قرن چهارم قمری است. عدهای معتقدند که زمان ساخت این بنا به دوره دیلمیان باز میگردد و عده ای نیز آن را متعلق به دوره آل بویه می دانند. مناره آجری کاربردهایی از جمله دیدهبانی، نگهبانی و هدایت کاروانها داشته است. این مناره حدود ۳۰ متر ارتفاع دارد و با پیمودن ۹۹ پله میتوان به بام آن رسید و از فراز آن دورترین چشماندازهای شهر را مشاهده کرد. این اثر تاریخی به شماره ۳۷۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس: لرستان، خرم آباد، محله قاضی آباد، پارک شقایق
پل شاپوری (پل شکسته)
پل شاپوری یکی از آثار تاریخی خرم آباد بوده که در نزدیکی قلعه فلک الافلاک قرار گرفته و قدمت آن به دوره ساسانیان برمیگردد. این پل ۳۲۱ متر طول و ۱۰ متر ارتفاع دارد و از ۲۸ چشمه طاق جناغی و ۲۷ پایه پل تشکیل شده بود که امروزه فقط ۵ چشمه طاق از آنها باقی مانده است. برای ساخت پل شاپوری از گچ، قلوه سنگ و ساروج استفاده شده است به همین دلیل نام یکی از بزرگترین پلهای سنگی ایران را از آن خود کرده است. این پل با شماره ۱۰۵۱.۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس: لرستان، خرم آباد، ضلع جنوبی قلعه فلک افلاک
گرداب سنگی
گرداب سنگی از جمله زیباترین جاهای دیدنی خرم آباد است که از دوران ساسانیان به جا مانده است. این اثر تاریخی در قسمت مرکزی خرم آباد و میان بافت قدیمی شهر واقع شده است. گرداب سنگی یک سازه سنگی مدور است که دیواره آن از سنگ و ساروج ساخته شده است. این دیوار اطراف یک چشمه را احاطه کرده و آب را در خود ذخیره کرده است که در گذشته این آب توسط کانالکشیهایی به نقاط مختلف شهر شاپورخواست منتقل میشد. از اواسط زمستان تا اواسط تابستان چشمه ی فصلی گرداب سنگی آب فراوانی دارد. گرداب سنگی با معماری جذاب و زیبا گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می کند. گرداب سنگی در سال ۱۳۵۵ در لیست آثار ملی ایران قرار گرفته است.
آدرس: لرستان، خرم آباد، میدان تختی، ابتدای خیابان ۱۷ شهریور
بقعه بابا طاهر
بقعه بابا طاهر در مرکز شهر خرم آباد و ضلع غربی قلعه فلک الافلاک قرار دارد. قدمت این بنا به دوره خوارزمشاهی بر می گردد. بقعه بابا طاهر در گویش لری به باو طاهر معروف است. بنای مقبره از یک گنبد ساده و یک ورودی تشکیل شده است. دیواره های آرامگاه به شکل هشت ضلعی است که چهار ضلع آن هر یک به ابعاد ۲.۵ متر و اضلاع فرعی هریک۱.۷۰ سانتیمتر است. ارتفاع گنبد تا کف ۶ متر است. محل قبر در سردابه قرار داشته و در گذشته بر روی قبر ضریحی چوبی وجود داشته است که به مرور زمان از بین رفته است. در دوره معاصر اتاق کوچکی به بدنه غربی بنا الحاق شده بود که به آن قلندر خانه می گفتند. بقعه بابا طاهر با شماره ۱۹۲۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و از دیدنی های زیبای خرم آباد به شمار می رود.
آدرس: خرم آباد، خیابان امام (ره)، دوازده برجی، خیابان فردوسی، محله درب بابا طاهر، کوچه درب بابا طاهر
سنگ نبشته خرم آباد
اثر تاریخی سنگ نبشته خرم آباد کتیبه ای سنگی به ارتفاع ۳.۵ متر است که به خط کوفی روی قطعه سنگ بزرگی نوشته شده است و در شرق خرم آباد قرار دارد. سنگ نبشته خرم آباد به شکل مربع تراشیده شده است و قدمت آن به قرن ششم و دوران سلجوقیان می رسد. به نظر می رسد که این سنگ نبشته یا برد حکم امیر ابوسعید برسق است. این کتیبه طوری طراحی شده است که چهار وجه آن به سوی آثار باستانی همچون پل شکسته، مناره آجری، قلعه فلک الافلاک و حوض موسی است که با بازدید از این اثر تاریخی می توانید با یک تیر چند نشان بزنید. سنگ نبشته خرم آباد در سال ۱۳۳۴ با شماره ۳۹۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس: لرستان، خرم آباد، بلوار شریعتی
آسیاب گبری
آسیاب گبری از آثار باستانی جنوب خرم آباد است و یکی از جاذبه های گردشگری غرب کشور محسوب می شود. تاریخ ساخت این بنا مربوط به دوران ساسانیان است و تا دوره قاجار مورد استفاده مردم قرار گرفته است. آسیاب گبری دارای ساختمانی به شکل مکعب مستطیل با طول ۲۶ متر، عرض ۶ متر و ارتفاع ۱۱.۵ متر است. در ساخت این آسیاب ازسنگ های تکه تکه، قلوه سنگ همراه با ملات ساروج استفاده شده است. این بنا به شماره ۳۶۳۹ در لیست فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.
آدرس: لرستان، خرم آباد، محله پشته حسین آباد، خیابان طیب، چهارراه طیب
حمام گپ
حمام تاریخی گپ در مرکز شهر خرم آباد از جمله بنا های مهم ایرانی است که به دلیل معماری زیبا مورد توجه گردشگران بسیاری قرار گرفته است. قدمت این حمام تاریخی به دوران صفویه بر می گردد. حمام گپ به دلیل آسیب های زیادی که دیده بود مدت ها بدون استفاده باقی ماند، اما امروزه با بازسازی بخش خصوصی دوباره رونق گرفته است. مساحت حمام گپ در حدود ۸۰۰ متر است و با تزئینات زیبا و گچ بری ساده چشم هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. بخش مرکزی بنا بر روی چهار ستون سنگی قرار دارد. برای ورود به حمام باید چند پله پایین روید تا وارد بخش سربینه شوید. این حمام در گذسته دو حوض داشت که امروز از آن ها استفاده ای نمی شود. این حمام قدیمی با واگذاری به بخش خصوصی به عنوان یک مجموعه فرهنگی و پذیرایی در شهر خرم آباد تغییر کاربری داده است و اکنون یک چای خانه و رستوران است. حمام گپ در تاریخ ۱۷خرداد ۱۳۷۸ با شماره ثبت ۲۳۵۷ در لیست فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.
آدرس: لرستان، خرم آباد، خیابان حافظ
خانه تاریخی آخوند ابو
این خانه قدیمی منزل روحانی به نام ابو بود که از آن تحت عنوان خانه جهانگردی نیز یاد می شود و از قدیمی ترین خانه های شهر خرم آباد محسوب می شود. خانه آخوند ابو در مرکز شهر خرم آباد و در ضلع غربی قلعه فلک الافلاک قرار گرفته است. این بنا دارای دو بخش شمالی و جنوبی است که بخش شمالی آن در دو طبقه احداث شده و دو ورودی به مهمانخانه ها و سالن های بزرگ دارد. قدمت خانه آخوند ابو به اواسط دوره قاجار بر می گردد و در شهریور ۱۳۷۸ با شماره۲۴۳۲ در لیست فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس: لرستان، خرمآباد، ضلع غربی قلعه فلک افلاک، خیابان دوازده برجی
مسجد جامع خرم آباد
مسجد جامع خرم آباد یکی از بناهای تاریخی و مذهبی متعلق به اواخر قرن ۱۰ هجری قمری و دوره صفویه است. بنای اولیه مسجد در سال ۹۷۰ هجری قمری به دستور شاه پرور سلطان دختر اغوربیک از اتابکان لرستان ساخته شد و در سال ۱۱۱۰ هجری قمری نیز به دستور شاه حسین صفوی مرمت و تعمیر گردید. این مسجد شامل یک ایوان در قسمت شرقی و شبستان ستون داري به ابعاد ۹ در ۳۰ متر است که پوشش طاق و گنبد آن روی ۷ ستون چهار ضلعی قرار می گیرد. طاق های بالای ستون ها در شبستان توسط تیر های چوبی به هم متصل شده است. سه سنگ نوشته در این مسجد وجود دارد که فرامین دوره صفوی را ابلاغ می کند.
آدرس: لرستان، خرم آباد، خیابان دوازده برجی به سمت سبزه میدان
امامزاده زید بن علی خرم آباد
در مرکز شهر خرم آباد و در بازار روز آرامگاهی به نام امامزاده زید بن علی مورد احترام اهالی منطقه است. این امامزاده به دلیل نزدیکی به بازار روز و دسترسی آسان مورد استقبال عموم مردم قرار گرفته است. این مقبره اولین بار در سال ۴۰۴ هجری قمری با دستور بدر بن حسنویه برزکانی فرمانروای شیعه و کردتبار غرب ايران ساخته شده و در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی مورد بازسازی قرار گرفته است.
آدرس: خرم آباد، خیابان امام (ره)، دوازده برجی، بازار روز
بازار سنتی خرم آباد
بازار سنتی سر پوشیده خرم آباد از آثار تاریخی با ارزش این شهر محسوب می شود که در سال ۱۳۰۱شمسی توسط میرزا رضا بنا شد و قدیمی ها آن را با نام بازار میرزا سید رضا می شناسند. سبک معماری این بازار سنتی متعلق به دوران قاجار است. مساحت این بازار ۲۱۳۰ متر است و دو در ورودی گنبدی شکل در قسمت شمال و جنوبی دارد. این بازار در ایام گذشته به عنوان کاروانسرا تنها محلی برای استراحت کاروانیان بود، اما امروزه به محلی پر رونق و شلوغ برای داد و ستد تبدیل شده است. خرید و فروش طلا و جواهرات و سایر اقلام مورد نیاز مردم در این بازار صورت می گیرد و همین امر این بازار را در سال های گذشته آن را به یکی ازمهم ترین بازار ایران تبدیل کرده است.
آدرس: لرستان، خرم آباد، تقاطع خیابان حافظ و فردوسی
دریاچه کیو
دریاچه کیو یکی از پر بازدید ترین جاذبههای خرم آباد بعد از قلعه فلک الافلاک است که در شمال غرب خرم آباد واقع شده است. کیو یک کلمه لری به معنای کبود یا آبی پررنگ است و به دلیل گونه های گیاهی کف دریاچه و رنگ آبی آن این نام را برای آن انتخاب کردهاند. آب زلال این دریاچه از چشمهای که در مخمل کوه در اطراف خرم آباد قرار دارد، تامین میشود. دریاچه کیو، تنها دریاچه ایران است که در بافت شهری قرار گرفته و به دلیل دسترسی آسان گردشگران زیادی را به سوی خود جذب میکند. عمق دریاچه کیو بین ۳ تا ۷ متر است و ۷ هکتار از این منطقه را در بر گرفته که با رفتن به آن طبیعتی بکر و دل انگیز را تجربه خواهید کرد. نوع خاصی از لک لک ها به نام آگرت ها از معروف ترین گونه های پرندگان مهاجر در این دریاچه هستند. امکان قایق سواری در این دریاچه برای شما فراهم شده است که می تواند یکی از تفریحات دلچسب به شمار آید.
آدرس: لرستان، شمال غرب شهر خرم آباد، بلوار جام جم
بام لرستان یا بام خرم آباد
بام لرستان با مساحت ۸۰۰ هکتار محلی هم برای گردشگری و هم برای کار های تحقیقاتی به شمار می رود. رصدخانه کاسین که در بالا ترین قسمت کوه قرار گرفته و مدرن ترین رصد خانه خاورمیانه است ویک مرکز تحقیقاتی گیاهان دارویی در این جا ساخته شده است. در این رصد خانه تلسکوپی برای تماشای بخشی از آسمان زیبای لرستان در اختیار شما قرار می گیرد. در سال ۸۹ ساخت این پروژه آغاز شد که بزرگترین و مجهز ترین مجتمع تفریحی و علمی غرب کشور است. آب و هوای عالی و نمای پر چراغ شهر، بام خرم آباد را به منطقه ای دیدنی تبدیل کرده است. بام لرستان دارای باغ وحشی با پرندگان و حیوانات متنوعی است که علاقمندان زیادی را به این منطقه جذب می کند. آبشاری به طول ۳۲۷ متر در این مجتمع افتتاح شده است که بیش از پیش بر جذابیت و زیبایی آن افزوده است. درختان سر سبز کنار این آبشار حس آرامش خاصی به انسان می دهد که وصف ناپذیر است. اگر قصد خرید بلیط هواپیما و سفر به این شهر زیبا را داشته باشید، توصیه می شود که فرصت بازدید از این مجموعه بی نظیر را از دست ندهید.
آدرس: شرق خرم آباد، خیابان شریعتی، بالای کوه مدبه
جنگل و مجموعه توریستی مخمل کوه
مخمل کوه رشته کوهی در شمال شرق خرم آباد است که با نام تنگ شبیخون نیز شناخته می شود. پارک جنگلی و تفرجگاه در تنگه شبیخون ایجاد شده که چشم انداز بسیار زیبا و تماشایی به آن داده و مکانی بسیار مناسب برای علاقمندان به کوه پیمایی به شمار می رود. مخمل کوه به علت پوشش و فراوانی گل و سنگ به این نام مشهور شده است. وجود آبشار زیبایی به نام مخمل کوه نیز زیبایی این منطقه را دو چندان کرده است.
آدرس: لرستان، خرم آباد، ۱۸ کیلومتری شمال خرم آباد
آبشار نوژیان
یکی دیگر از جاهای مهم و دیدنی استان لرستان، آبشار نوژیان نام دارد که بلندترین آبشار استان به شمار میرود و نزدیک خرم آباد قرار گرفته است. آبشار نوژیان ۹۵ متر ارتفاع داشته و در بین دو کوه تاف و هشتاد پهلو قرار دارد. این آبشار در دل جنگل نوژیان جای گرفته است که برای دیدن آن می توانید با یک تیر دو نشان بزنید یعنی هم از یکی از بلند ترین آبشار های کشورمان دیدن کنید و هم در تفرجگاه جنگلی به تفریح بپردازید و یک پیکنیک یک روزه خوبی را بگذرانید. آبشار نوژیان دو تکه است، تکه بالایی آن یک حوضچه دارد که آبتنی در آن شگفت زده تان خواهد کرد.
آدرس: ۳۸ کیلومتری جنوب شرقی خرم آباد
آبشار بیشه
از یکی دیگر از آبشارهای خرم آباد که در واقع تلفیقی از زیبایی آب و سختی سنگ و آهن است، آبشار بیشه را می توان نام برد. آبشار بیشه خرم آباد در دل جنگل های بلوط و کوه های زاگرس واقع شده و مسیر ریلی اش هم بسیارتماشایی و حیرت انگیز است. این آبشار در ۶۵ کیلومتری خرم آباد و ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان درود واقع شده و ارتفاع آن به ۴۸ متر می رسد که بعد از برخورد با زمین به رودخانه سزار متصل می شود و مناظر زیبایی را به وجود می آورد. بخشی از مسیر قطار تهران-اهواز از کنار آبشار بیشه می گذرد که می توانید از مناظر بی نظیر آن دیدن کنید. وجود آبشار های فصلی و دائمی و آبشارهای یخی در زمستان باعث رشد درختان و گیاهان متنوعی در این منطقه شده و چشم اندازهای خاصی را خلق کرده است که همه ساله گردشگران بسیاری را برای تفریح و وقت گذرانی به سوی خود جذب می کند. بهترین زمان سفر به آبشار بیشه، از فروردین تا اوایل آبان ماه است. آبشار بیشه در ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
آدرس: استان لرستان، شهرستان خرم آباد، روستای بیشه