درخواست اصلاح

یوگا

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ سپتامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۲:۱۲ توسط Raha (بحث | مشارکت‌ها) (مقاله)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

یوگا یکی از انواع ورزش است و عبارت است از تمرین حرکتی ذهنی بدن. در ورزش یوگا تمرکز بر روی دو عامل جنبش و کنترل تنفس است.

یکی از حرکات ورزش یوگا
یکی از  حرکات ورزش یوگا

این ورزش در ظاهر به هنرهای رزمی و تای چی شباهت دارد و نوعی آیین معنوی به حساب می‌آید و عبارت است از مجموعه‌ای از تمرینات ذهنی، جسمی و روحانی برای بالا بردن کیفیت زندگی.

این ورزش با حرکات آرام، همراه با تمرکز و تنفس عمیق همراه است و در طول انجام حرکات، رها سازی ذهن انجام می‌شود.

به مردان یوگاکار ، یوگی و به زنان یوگاکار یوگینی گفته می‌شود.

امروزه یوگا یکی از ورزش‌های شناخته شده و معروف در جهان است. اگرچه این ورزش به لوازم و تجهیزات خاصی نیاز ندارد اما سهم قابل توجهی در تجارت به خود اختصاص داده.

برگزاری‌ کلاس‌ها و دوره‌ها مربیگری

کتاب، فیلم و محتوای آموزشی

لباس، زیرانداز و تجهیزات ورزشی و...

بخشی از این تجارت محسوب می‌شوند.

معنی

کلمه یوگا ریشه سانسکریت دارد و به معنی اتحاد است. به این معنی که این ورزش تعادل و بین ذهن و جسم را برقرار می‌سازد.

تاریخچه

یوگا قدمت هفت هزار ساله دارد. در منابع تاریخی اینگونه آمده که یوگا ابتدا از شبه قاره هند و توسط هندوها به وجود آمده‌است و رواج پیدا کرده‌است. قدیمی‌ترین سند تاریخی ثبت شده در خصوص یوگا، بین 2000 تا 2500 سال قبل توسط پاتـانجـالی، مریم یوجی هند نوشته شده است.

او در این اثر اصول، فلسـفـه و شیوه آموزش یـوگـا را نگاشته است.

انواع

یوگا انواع مختلفی دارد. که در ادامه آمده‌اند:

۱. آشتانگا

۲. بیکرام

۳. هاتا

۴. یانگار

۵. کوندالینی

۶. یوگای قدرتی

۷. یوگای بارداری

فواید یوگا

ورزش یوگا با تمرکز بر تقویت ذهن و جسم یه صورت همزمان، فواید و آثار مثبت زیادی دارد که در ادامه برخی از آن‌ها توضیح داده شده:

بهبود انعطاف پذیری و تعادل

حرکات آرام ورزش یوگا که همراه با تمرکز و دقت بالا انجام می‌شوند، توانایی ذهن برای حفظ تعادل بدن در شرایط دشوار را افزایش می‌دهد. علاوه بر آن ورزش یوگا برای افرادی که بدن‌های خشک و غیر منعطفی دارند مفید است و کشش و انعطاف عضلات را بالا می‌برد.

تمرینات آرام، تمرکزی و به‌خصوص کششی در ورزش یوگا به افراد کمک می‌کند که تعادل بدنی و انعطاف عضلانی بهتری داشته‌باشند.

افزایش قدرت عضلانی

ورزش یوگا در مقایسه با ورزش‌های دیگر مانند بدن‌سازی، تمرکز کمتری بر حجیم‌کردن و تقویت قدرت عضلات دارد اما مداومت در انجام آن در بهبود قدرت عضلانی بی‌تأثیر نخواهد بود

کمک به بهبود بیماری

غالبا بخشی از درمان بیماری، تقویت روحیه بیمار است. یوگا در کنار انجام تدابیر پزشکی مربوط به هر بیماری، به شخص بیمار کمک می‌کند که عوارض بیماری را زودتر و بهتر از خود دور کند. انجام تمرینات یوگا در طول بیماری، به دلیل تنفس صحیح، اکسیژن‌رسانی و خون‌رسانی به بدن را تقویت کرده و از طریق تقویت ذهن، آستانه تحمل درد را بالا می‌برد.

تحقیقات نشان داده که ورزش یوگا در پیشگیری و درمان بیماری‌های زیر موثر بوده‌است:

  1. سرطان پروستات
  2. سکته مغزی
  3. روماتیسم مفصلی

بهبود تنفس

یکی از ارکان اصلی ورزش یوگا، تنفس صحیح است. هر حرکت در یوگا، با تنفس عمیق همراه است و به این ترتیب موجب افزایش ظرفیت تنفسی و حجم ریه‌ها در افراد می‌شود. افراد میتلا به بیماری‌های تنفسی که امکان انجام سایر رشته‌های ورزشی را ندارند، می‌توانند جهت بهبود شرایط تنفسی خود از یوگا کمک بگیرند.

ورش یوگا به مرور ظرفیت شش‌ها را افزایش می‌دهد و به این ترتیب افراد یوگاکار در مقابل ابتلا به بیماری‌های تنفسی، مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهند.

تناسب اندام

سرعت کاهش وزن با یوگا بسیار پایین است اما مداومت در انجام حرکات یوگا، کاهش وزن و تناسب اندامی را در پی خواهد داشت که برگشت بسیار پایینی دارد. درواقع یوگا یک ورزش مناسب برای تثبیت وزن در افرادی است که با سختی وزن خود را کاهش داده و از بازگشت آن نگرانند.

تقویت قلب

یوگا از طریق بهبود تنفس و افزایش ظرفیت شش‌ها به بهبود اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها و اندام‌های بدن کمک می‌کند. یکی از مهم‌ترین اندام‌های بدن که حیات آن وابسته به اکسیژن است، قلب است. علاوه بر آن یوگا از طریق کاهش اضطراب و افزایش آرامش، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

تقویت ذهن

تمرکز یکی از ارکان اصلی ورزش یوگا است. تلاش برای افزایش تمرکز در طول انجام حرکات یوگا، آثار مثبت متعددی بر روی ذهن دارد. از جمله این فواید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. بهبود افسردگی
  2. افزایش تحریک‌پذیری مغز
  3. کاهش اضطراب
  4. پیشگیر از ابتلا به آلزایمر و پیشگیر از پیشرفت آن در افراد مبتلا
  5. افزایش تعادل
  6. بهبود حافظه
  7. افزایش نشاط و روحیه
  8. بهبود کیفیت خواب و درمان بی‌خوابی و کم‌خوابی