درخواست اصلاح

کشمش

از دانشنامه ویکیدا

کشمش میوه‌ی خشک شده انگور است و در بازار با توجه به نوع انگور، روش خشک کردن و مواد افزودنی با نام های مختلفی در بازار به فروش می‌رسد. در زمان روم و یونان باستان، از کشمش به عنوان جایزه‌ای برای برندگان مسابقات ورزشی و همچنین تزئین عبادتگاه‌ها استفاده می‌کردند.

ترکیبی از کشمش‌ها
ترکیبی از کشمش‌ها

تهیه کشمش

کشمش از خشک کردن انگور به دست می‌آید و برای تهیه آن در منزل می‌توان از دو روش سنتی خشک کردن در سایه و خشک کردن در آفتاب استفاده کرد. رنگ انگور در فرایند خشک کردن تیره‌تر شده و به دانه‌هایی کوچک تبدیل خواهد شد.

انواع کشمش

کشمش آفتابی
کشمش آفتابی

کشمش آفتاب خشک

کشمش آفتابی که به کشمش پلویی هم معروف است، دارای رنگ قهوه‌ای تیره است و آشپزان علاوه بر غذاها و سالادها، در شیرینی‌ها، کیک‌ها و دسرهای خود از این نوع کشمش استفاده می‌کنند. مدت زمان مورد نیاز در این روش برای خشک شدن حبه‌ها، با توجه به نوع انگور و آب و هوا، 15 تا 20 روز می‌باشد.

کشمش سایه خشک
کشمش سایه خشک

کشمش سایه خشک

در تهیه کشمش سایه خشک، از انگور عسگری (که در سایه خشک می‌شود) استفاده می‌شود. در این روش خوشه‌های انگور را با نخ از سقف سالن‌های سرپوشیده‌ای که هوا در آن‌ها جریان دارد، آویزان می‌کنند. رنگ انگورها در طول فرایند تغییری نمی‌کند و سبز باقی می‌ماند. همچنین در این فرایند خطر بارندگی و فاسد شدن حبه‌ها وجود ندارد. این روش نسبت به روش‌‌های دیگر، برای خشک شدن حبه‌ها به مدت زمان بیشتری نیاز دارد که می‌تواند تا 60 روز طول بکشد.

کشمش تیزابی

این کشمش به وسیله تیزاب (اسید سیتریک) خشک می‌شود. در این روش درشتی حبه‌ها حفظ می‌شود و رنگ کشمش تهیه شده، سبز مایل به زرد می‌باشد. متاسفانه تیزاب، طعم و بو و کیفیت کشمش را کاهش می‌دهد و همچنین دوز زیاد تیزاب، سرطان‌زا است. این کشمش را می‌توان از سطح چرب و نیمه براق آن تشخیص داد. این کشمش نسبت به روش‌های دیگر مدت زمان کمتری نیاز دارد و 5 تا 8 روز برای آن کافی می‌باشد.

کشمش تیزابی
کشمش تیزابی

کشمش طلایی یا گوگردی

برای تهیه این کشمش، انگور را به محلول سولفور دی‌اکسید، آغشته و با دود گوگرد خشک می‌کنند. رنگ این کشمش زرد کهربایی مایل به قهوه‌ای است و به دلیل ترکیبات گوگردی، برای سلامت انسان مضر است.

مویز

مویز حاصل خشک کردن انگور شاهانی یا انگور سیاه می‌باشد.

خواص کشمش

کشمش‌ها سرشار از آهن، پتاسیم، کلسیم و ویتامین‌های گروه B و خواص آنتی‌اکسیدانی می‌باشند و همچنین حاوی مقدار مناسبی فیبر، آنتی‌اکسیدان و انرژی هستند.

برخی از خواص و فواید کشمش در طب سنتی عبارتند از:

ارزش غذایی به ازای هر 100 گرم

انرژی ۱٬۲۵۲ کیلوژول (۲۹۹ کیلوکالری)
کربوهیدرات 79.18 g
قند 59.19 g
فیبر خوراکی 3.7 g
چربی 0.46 g
پروتئین 3.07 g
ویتامین‌ها درصد ارزش روزانه
ویتامین (B۱) ۹٪

۰٫۱۰۶ میلی‌گرم

(B۲) ۱۰٪

۰٫۱۲۵ میلی‌گرم

نیاسین (B۳) ۵٪

۰٫۷۶۶ میلی‌گرم

پانتوتنیک اسید (B۵) ۲٪

۰٫۰۹۵ میلی‌گرم

ویتامین ب۶ ۱۳٪

۰٫۱۷۴ میلی‌گرم

فولیک (B۹) ۱٪

۵ میکروگرم

کولین ۲٪

۱۱٫۱ میلی‌گرم

ویتامین ث ۳٪

۲٫۳ میلی‌گرم

ویتامین ئی ۱٪

۰٫۱۲ میلی‌گرم

ویتامین کا ۳٪

۳٫۵ میکروگرم

مواد معدنی مقدار

درصد ارزش روزانه

کلسیم ۵٪

۵۰ میلی‌گرم

آهن ۱۴٪

۱٫۸۸ میلی‌گرم

منیزیم ۹٪

۳۲ میلی‌گرم

منگنز ۱۴٪

۰٫۲۹۹ میلی‌گرم

فسفر ۱۴٪

۱۰۱ میلی‌گرم

پتاسیم ۱۶٪

۷۴۹ میلی‌گرم

سدیم ۱٪

۱۱ میلی‌گرم

روی ۲٪

۰٫۲۲ میلی‌گرم