فنلاند: تفاوت میان نسخهها
بدون خلاصۀ ویرایش |
بدون خلاصۀ ویرایش |
||
خط ۱: | خط ۱: | ||
'''فنلاند''' یکی از کشورهای شمال [[اروپا]] است که از شرق با [[روسیه]] و از غرب با [[سوئد]] همسایه میباشد. از دیگر کشورهای نزدیک فنلاند، کشورهای [[استونی]]، [[نروژ]]، [[دانمارک]]، [[لتونی]] و [[لیتوانی]] هستند. این [[کشور]] جمعیتی حدود 5/5 [[میلیون]] نفر دارد و [[هلسینکی]] [[پایتخت]] و از بزرگترین شهر این [[کشور]] است. فنلاندی ها به زبان سوئدی و فنلاندی صحبت می کنند ولی بسیاری از مردم به زبان [[انگلیسی]] نیز تسلط دارند. | '''فنلاند''' یکی از کشورهای شمال [[اروپا]] است که از شرق با [[روسیه]] و از غرب با [[سوئد]] همسایه میباشد. از دیگر کشورهای نزدیک فنلاند، کشورهای [[استونی]]، [[نروژ]]، [[دانمارک]]، [[لتونی]] و [[لیتوانی]] هستند. این [[کشور]] جمعیتی حدود 5/5 [[میلیون]] نفر دارد و [[هلسینکی]] [[پایتخت]] و از بزرگترین شهر این [[کشور]] است. فنلاندی ها به زبان سوئدی و فنلاندی صحبت می کنند ولی بسیاری از مردم به زبان [[انگلیسی]] نیز تسلط دارند. | ||
[[پرونده:پرچم فنلاند . | [[پرونده:پرچم کشور فنلاند .jpg|بندانگشتی|پرچم رسمی کشور فنلاند{{کشور | ||
| نام کامل = جمهوری فنلاند | | نام کامل = جمهوری فنلاند | ||
| پایتخت = هلسینکی | | پایتخت = هلسینکی |
نسخهٔ ۱۱ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۵۲
فنلاند یکی از کشورهای شمال اروپا است که از شرق با روسیه و از غرب با سوئد همسایه میباشد. از دیگر کشورهای نزدیک فنلاند، کشورهای استونی، نروژ، دانمارک، لتونی و لیتوانی هستند. این کشور جمعیتی حدود 5/5 میلیون نفر دارد و هلسینکی پایتخت و از بزرگترین شهر این کشور است. فنلاندی ها به زبان سوئدی و فنلاندی صحبت می کنند ولی بسیاری از مردم به زبان انگلیسی نیز تسلط دارند.
کشور فنلاند شادترین مردم جهان را دارد و این کشور از نظر شادی مردم خود، در رتبه یک دنیا قرار دارد. فنلاند به آب و هوای تمیز خود معروف است، همچنین سیستم درمانی و بهداشتی این کشور جزو بهترین های سازمان بهداشت جهانی است و مردم بسیاری از خدمات درمانی را رایگان دریافت میکنند.
در فنلاند دریاچه های فراوانی وجود دارند به همین دلیل به کشور هزار دریاچه شهرت دارد. این کشور توسط چندین دریا از غرب و شرق احاطه شده است و حتی بسیاری از شهرها به دلیل داشتن رودخانه های فراوان، از طریق پل به یکدیگر وصل شدهاند.
کشور فنلاند از نظر سیستم آموزشی نیز یکی از بهترین سیستم های آموزشی جهان را دارد و تعدادی از دانشگاه های برتر جهان در این کشور دایر هستند. دانشگاه های فنلاند، دانشجوی بین المللی نیز پذیرش می کند و تحصیل هم به زبان انگلیسی و هم به زبان فنلاندی امکان پذیر است.
جغرافیا و آب و هوا
بخش شمالی کشور فنلاند زمستان های بسیار سرد و طولانی را تجربه می کند و دما ممکن است حتی تا 22 درجه زیر صفر پایین بیاید. در این مناطق، برف روی کوه ها هرگز ذوب نمی شود و تمام آب ها یخ زدگی سطحی می شوند. زمستان های طولانی و بسیار سخت در فنلاند، از معایب زندگی در این کشور است که باعث سخت تر شدن زندگی می شود.
در مقابل بخش شمالی فنلاند، بخش جنوبی کشور دارای آب و هوای مرطوب قاره ایست و نسبت به بقیه مناطق کشور، هوا در بخش جنوبی خنک تر و زمستان کوتاه تر است. در کل، فنلاند دارای آب و هوای عمدتا نیمه قطبی است و مردم قسمت جنوبی کشور، آب و هوای قاره ای مرطوب با تابستان های معتدل را تجربه می کنند.
ماه های تابستان در فنلاند ژوئن، جولای و آگوست هستند که گرم ترین ماه اغلب جولای بوده و متوسط دما در این ماه ها حدود 20 درجه سانتی گراد می باشد در حالی که دمای تابستان در شمال کشور حدودا 15 درجه سانتی گراد است.
اقتصاد
اقتصاد این کشور صنعتی مانند اقتصاد سایر کشورهای اروپای غربی نظیر فرانسه است. فنلاند بین 45 کشور اروپایی رتبه ششم را داراست.
صادرات اصلی فنلاند شامل تجهیزات حمل و نقل، الکترونیک، جنگلداری، ماشین آلات و مواد شیمیایی است. در این کشور، حدود ۲.۷ درصد از تولید ناخالص داخلی در بخش کشاورزی دیده میشود و ۲۸.۲ درصد از اقتصاد آن نیز در بخش صنعت است.
فنلاند شامل واردات اصلی ای شامل مواد غذایی، نفت و فرآورده های نفتی، مواد شیمیایی، آهن و فولاد، ماشین آلات، نخ نساجی و پارچه و غلات است که از کشورهای آلمان، روسیه، سوئد، هلند و چین بیشترین واردات انجام می گیرد.
کشور فنلاند از دسته کشورهای توسعه یافته صنعتی است که اقتصاد آن مبتنی بر اقتصاد بازار است. در این کشور چیزی به عنوان فقر وجود ندارد، بهطور کلی، دولت این کشور سعی کرده است فقر را ریشه کن نماید و به این ترتیب؛ مردم این کشور، در رفاه مالی کامل زندگی میکنند، رفاه مالی در این کشور یعنی خوب خوردن، خوب پوشیدن، سلامت جسم، تفریحات سالم و محیط آموزشی به روز و ایدهآل.
هنوز هم در این کشور افرادی هستند که از نظر درآمد در وضعیت ضعیفی هستند؛ اما اینکه در «فقر» باشند به هیچ عنوان دیده نمیشود. در کشور فنلاند، اقلام گران هستند و این موضوع سبب شده است که زن و مرد هر دو مشغول به کار شوند. میانگین امید به زندگی در این کشور ۸۱ سال اعلام شده است.
تاریخ
تاریخ فنلاند به قرون وسطا بازمیگردد و در طول تاریخ، تحت تأثیر قدرتهای مختلفی مانند سوئد، روسیه و دیگر کشورهای اسکاندیناوی قرار داشته است. فنلاند در سال ۱۹۱۷ استقلال خود را از روسیه بازپس گرفت و به عنوان یک کشور مستقل اعلام وجود کرد.
با وجود گذشت مدت زمان زیاد از اعلام استقلال، تأثیر قوی دو فرهنگ سوئدی و روسی را در فرهنگ و زبان فنلاند میتوان مشاهده کرد.
نوع حکومت و ساختار سیاسی
فنلاند یک کشور دموکراسی پارلمانی است و دارای ساختار سیاسی استوار و استقلال است. قانون اساسی کشور، که به عنوان قانون اساسی فنلاند شناخته میشود، حقوق و وظایف مردم را تعیین کرده و ساختار وظیفههای سیاسی و اجرایی را نیز تنظیم میکند.
فنلاند به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در حوزه دموکراسی و شفافیت شناخته میشود و در شاخصهای جهانی حقوق بشر و آزادی، رتبههای بالایی را کسب کرده است. حکومت فنلاند از طریق انتخابات پارلمانی و انتخابات ریاست جمهوری تشکیل می شود.
ارتباطات با سایر کشورها
فنلاند عموما دارای روابط خوب و صمیمی با سایر کشورهای دنیاست. این کشور عضو متعددی از سازمانها و اتحادیههای بینالمللی مانند اتحادیه اروپا، سازمان ملل متحد و سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) است.
فنلاند همچنین از طریق روابط تجاری و اقتصادی با سایر کشورها به خصوص کشورهای اروپایی و شمالی، به عنوان یک بازار مهم و متقابل عمل میکند. در ارتباط با ایران، فنلاند همکاریهای متعددی در زمینههای مختلف از جمله تجارت، علم و فناوری، امور مهاجرت و گردشگری دارد. این دو کشور همچنین در زمینه ارتباطات فرهنگی و تبادلات مردمی نیز با هم در ارتباط هستند.
تحصیل
دانشگاه های پزشکی در فنلاند از معتبرترین و پرطرفدارترین دانشگاه ها در سطح جهان است و دانشجویان میتوانند با خیال آسوده برای تحصیل در فنلاند اقدام کنند و پس از فارغ التحصیلی به راحتی می توانند در تمامی کشورهای جهان مشغول به کار شوند یا تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در فنلاند را به صورت تخصصی تکمیل نمایند. دانشگاه های معروف و معتبر این کشوردانشگاه تمپرولاپلاند می باشند. این دانشگاه ها در تمامی رشته های فلسفه ، حقوق ، پزشکی، هنر، علوم طبیعی، دامپزشکی، علوم اجتماعی و… پذیرای دانشجویان می باشد. شایان ذکر است ورود به این دانشگاه ها و تحصیل در در این رشته ها منوط به قبولی در آزمون ورودی به زبان سوئدی یا فنلاندی می باشد.
شروع دیرتر آموزش رسمی
در اغلب کشورهای دنیا کودکان از سن ۵ یا ۶ سالگی در معرض آموزش رسمی در مدارس قرار میگیرند اما در فنلاند، آموزش رسمی از سن ۷ سالگی شروع میشود. پیش از این مرحله، تاکید زیادی بر یادگیری مبتنی بر بازی و تجربه وجود دارد.
آموزش خارج از مدرسه و خانه
در فنلاند دانشآموزان ساعات کمی را در محیط مدرسه حضور دارند و تکالیف اندکی برای تمرین در خانه در نظر گرفته میشود. در عوض، سیستم آموزشی فنلاند تاکید بر حضور و آموزش در طبیعت دارد چون معتقد است وقتگذرانی در طبیعت یک منبع آموزشی کامل است و با این روش، دانشآموزان از همان خردسالی ایجاد تعادل میان فعالیتهای تحصیلی و اوقات فراغت را یاد میگیرند.
تقسیمات کشوری
کشور فنلاند یک کشور نسبتا کوچک است و دارای ۶ استان است. هلسینکی مرکز کشور فنلاند است. در اتحادیه اروپا، فنلاند جزو کم جمعیتترین کشورها به حساب میآید. کیفیت زندگی در فنلاند بسیار بالا است. استانهای کشور فنلاند شامل استان فنلاند جنوبی، استان فنلاند غربی، استان فنلاند شرقی، استان اولو، استان لاپلند و استان آلند است.
بیشتر ایرانیانی که در فنلاند ساکن هستند در مرکز آن یعنی شهر هلسینکی و سپس در شهرهای رازبورگ، تورکو و اولو زندگی میکنند.
شهرهای بزرگ و گران فنلاند شامل هلسینکی، رووانیمی، اسپو و تورکو میشود. این شهرها امکانات خوبی دارند و در این حال هزینه زندگی در این شهرها به طور قابل توجهی بیشتر از سایر شهرهای فنلاند است.
شهرهای ارزان فنلاند شامل اولو و ییواسکیلا میشود. در بین این دو شهر، هزینه زندگی در شهر اولو از نسبت به همه شهرهای فنلاند ارزانتر است. اما به طور کلی، کیفیت زندگی در همه شهرهای فنلاند بالا است.
واحد پول
فنلاند در سال ۱۹۹۵ به اتحادیه اروپا پیوست. پس از به رسمیت شناخته شدن فنلاند به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اروپا، در سال ۲۰۰۲ واحد پول فنلاند به یورو تغییر کرد. قبل از آن، واحد پول این کشور مارکا بود.
فرهنگ
فرهنگ سونا
نشستن در سونا بخشی جداییناپذیر از زندگی فنلاندیهاست. در حال حاضر، حدود ۲.۵ میلیون سونا در فنلاند وجود دارد، یعنی تقریبا به ازای هر ۲ نفر یک سونا در دسترس است. اگر فنلاندیها بخواهند محبت خود را نشان دهند، حتما شما را به وقتگذرانی در سونای خانهشان دعوت خواهند کرد. در این کشور حتی ممکن است بعضی جلسات کاری غیرِرسمی در سونا برگزار شود.
جشن میانه تابستان
مردم فنلاند بین ۲۰ تا ۲۶ ژوئن، طولانیترین و روشنترین روز سال را جشن میگیرند. این جشن Juhannus نام دارد و مردم در این روز دور هم جمع میشوند، به سونا میروند، کنار دریاچهها آتش روشن میکنند و به ماهیگیری و قایقسواری میپردازند.
روز ملی شکست
۱۳ اکتبر در فنلاند به عنوان روز ملی «شکست» جشن گرفته میشود. این جشن اولین بار در سال ۲۰۱۰ توسط دانشجویان فنلاندی برگزار شد و سپس، شخصیتهای معروف هنری، ورزش و سیاسی از آن حمایت کردند. فنلاندیها معتقدند جشن گرفتن روز شکست و روایت کردن شکستها و ناکامیها به ما یادآوری میکند که شکست هم بخشی طبیعی از زندگی است.
جاهای دیدنی
کاپاتوری فنلاند
کاپاتوری (Kapatori) را جزء اولین جاهای دیدنی فنلاند میدانند که در شهر هلسینکی قرار دارد. کاپاتوری در واقع یک بازار فضای باز است که با بازدید از آن میتوانید به صورت جامع و کامل با مردمان، آداب و رسوم و فرهنگ این کشور اروپایی آشنا شوید. این بازار مشهورترین و توریستیترین بازار در فنلاند است. در این بازار این امکان برای شما فراهم است که با چشم انداز دریای بالتیک و بندر زیبای هلسینکی بتوانید از غذاهای سنتی و بومی فنلاند لذت ببرید. پیراشکی گوشت بازار کاپاتوری معروفترین غذای این بازار است
موزه کیاسما
یکی از جاهای دیدنی فنلاند نیز موزه کیاسماست (Kiasma Museum). این موزه برای نمایش گذاشتن هنرهای معاصر فنلاند در سال 1993 در مجاورت در مرکز شهر هلسینکی و ساختمان پارلمان ساخته شد. این موزه که بخشی از سرمایه و گالری هنری ملی فنلاند محسوب میشود دارای معماری عجیب و جذابی است. در موزه کیاسما بیشتر از 4000 آثار ویژه هنری از برترین هنرمندان در یک اتاق بزرگ مستطیلی شکل نگهداری میشوند. آثار موجود در موزه کیاسما مرتبا در حال بروزرسانی است و همین موضوع به جذابیت این موزه با دیوارهای خمیده افزوده است
کلیسای کامپی فنلاند
این کلیسا به کامپی (Kamppi Church)، کمپی و کلیسای سکوت شناخته میشود. این کلیسای ظاهری متفاوتتر از هر کلیسایی که تاکنون دیدهاید دارد. دیوارهای بلند و کروی شکل کلیسای سکوت از چوب و به رنگ نارنجی ساخته شده است. معمار این کلیسا با خلاقیتی که داشته است سبب شده تا توریستها را به سمت خود جذب کند. کلیسای کامپی شبیه به یک ظرف بسیار بزرگ است
موزه فضای باز سوراساری فنلاند
موزه فضای باز سوراساری (Seurasaari Museum) از جذابترین جاهای دیدنی فنلاند تلقی میشود که از دید بازدید کنندگان امتیاز بالایی را از آن خود کرده است. سوراساری وسیعترین موزه در فنلاند است که نشان دهنده زندگی مردمان فنلاند در سالهای دور است. در این موزه خانهها و ساختمانهای قدیمی زیادی وجود دارد که قدمت برخی از آن به قرن 18 و 20 میلادی و برخی دیگر به بیش از 400 سال قبل نسب داده شده است. این منطقه که امروزه شبیه به موزهای برای عموم مردم قابل رویت است در یکی از جزیره واقع در شهر هلسینکی فنلاند قرار دارد.
کلیسای جامع اسپنسکی
کلیسای جامع اسپنسکی (Uspenski Cathedral) یک کلیسای ارتدوکس است که در پایتخت فنلاند قرار دارد. این کلیسا 13 گنبد سبز رنگ دارد و آجرهای دیوارهای آن نیز به رنگ قرمز میباشد. کلیسای جامع اسپنسکی یا اوسپنسکی بزرگترین کلیسای مذهب ارتدوکس در غرب اروپاست که در سال 1860 به سبک کلیساهای روسی و یا مسکوی بنا شده است. با بازدید از این کلیسای گویی به روسیه سفر کردهاید چرا که این بنا عینا شبیه به سازههای روسی ساخته شده است.
مجمع الجزایر آلند (Aland)
در کشور فنلاند دریایی به اسم بالتیک (Baltic) وجود دارد که درست در وسط آن مجموعه ای از چند جزیره کوچک تحت نام آلند قرار گرفته است. این جزایر گرچه جزئی از کشور فنلاند به حساب می آیند اما با قوانین منحصر به خود اداره می شوند و می توان گفت تا حد زیادی مستقل از فنلاند قلمداد می شوند و خود مختار هستند. گردشگرانی می توانند با استفاده از قایق هایی که در بین مرزهای آبی این جزایر کوچک از قبل جای گرفته اند، به تمامی این نقاط خوش منظره زیبا رفته و از موزه دریایی آلند، کشتی موزه ای پومرن (Pommern) و قلعه به نام کاستلهلم (Kastelholm) که به گفته مورخان مربوط است به قرن چهاردهم میلادی دیدن نمایند.
شهر کمی
از لحاظ صنعتی کمی شهری در لاپلند فنلاندی است و به کارخانه های خمیر کاغذ معروف است. با این حال، بازدید کنندگان، این شهر را به قلعه برفی نمادین آن می شناسند. این قلعه به صورت سالانه و تا سه طبقه ساخته می شود و به عنوان محلی برای برگزاری مراسم های عروسی و اجراهای موسیقی زنده مورد استفاده قرار می گیرد.