استانبول: تفاوت میان نسخهها
جز (جایگزینی متن - 'ت' به 'ت') |
جز (جایگزینی متن - 'ی' به 'ی') |
||
خط ۹۸: | خط ۹۸: | ||
=== [[مسجد اورتاکوی]] === | === [[مسجد اورتاکوی]] === | ||
برخی جاذبه ها چنان دلربا و شگفتانگیزند که به نماد یک شهر مبدل | برخی جاذبه ها چنان دلربا و شگفتانگیزند که به نماد یک شهر مبدل میشوند. [[مسجد]] اورتاکوی از این دست جاذبههاست که نه تنها خود اوج هنر معماری دوره عثمانی به حساب می آید، بلکه در خوش منظرهترین جاذبه ترکیه یا همان تنگه بسفر که به بهشت عکاسان نیز شهرت دارد، قرار گرفته است. زیبایی بیحد و حصر این [[مسجد]] موجب شده که نه تنها مسلمانان، بلکه شیفتگان تاریخ هنر برای تماشای زیباییهای توصیفناشدنی آن از این مکان بازدید کنند. گفتنی است که [[مسجد]] اورتاکوی از دو بخش مجزای کاخ تابستانی و پرستشگاه تقسیم شده است و هر بخش به شکلی خارقالعاده طراحی و به تزئیناتی بسیار زیبا آراسته شده است. مسجد در نمای بیرونی خود از دیوارهایی با [[سنگ]] سفید ساخته شده و با گنبدی [[فیروزهای]] و دو مناره مرتفع و زیبا، چون الماسی خوش تراش در [[شب]] می درخشد و نظر هر گردشگری را به خود جلب می کند. | ||
=== [[برج دختر]] استانبول === | === [[برج دختر]] استانبول === |
نسخهٔ کنونی تا ۱۰ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۴۲
استانبول شهری با تاریخ 2500 ساله است که در جهان باستان با نام قسطنطنیه شناخته می شود. این شهر به سبب جاذبه های تاریخی و مدرن و البته مساجد زیبای عثمانی، مرکز فرهنگی، تاریخی و اقتصادی ترکیه محسوب میشود. شهر استانبول تنها شهر اوراسیایی جهان است.
استانبول از لحاظ جغرافیایی به گونهایست که بخشی از آن در قاره آسیا و بخش دیگرش در قاره اروپا قرار دارد. این دو بخش توسط پل معروف بسفر به یکدیگر متصل میشوند و از همین روی، آن را پلی میان دو قاره نیز مینامند. استانبول پرجمعیت ترین شهر ترکیه است که جمعیتی برابر با 15.03 میلیون نفر در این پهنه وسیع و پرهیاهو زندگی می کنند.
استانبول هفتمین شهر بزرگ و پرجمعیت اروپا است.آنطور که باستانشناسان گفتهاند، استانبول حدود ۶۷۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بهوجود آمده و مردمانی در آن زندگی میکردند، اما رفتهرفته با گذشت زمان و پیشرفت های بشری، به شکل استانبول امروزی تغییر کرده است.آمار تقریبی جمعیت آن به ١۵،۰۶٧،٧٢۴ می رسد. مساحت استانبول ١۵٣٩ متر مکعب می باشد.
دین، مذهب و زبان
دین و مذهب اولیه در شهر استانبول مسیحیت بوده که به دلیل پادشاهی کنستانین امری طبیعی است. بعد فتح ترکیه توسط عثمانی ها در اوایل قرن یازدهم میلادی اکثریت مردم این کشور به دین اسلام پناه بردند. چراکه حاکمان عثمانی دین اسلام را به عنوان دین اصلی و قانون این کشور مطرح کردند.
اکثر مردم کشور ترکیه و استانبول اهل سنت هستند و ١۵ درصد مردم این کشور خصوصا کّرد های شرقی از مذهب شافعی پیروی می کنند. ٧.۵ میلیون جمعیت ترکیه از علویان هستند که یک سوم این جمعیت در شهر استانبول زندگی می کنند. جمعیت کمی هم به دین لائیک معتقد هستند.
زبان رسمی مردم کشور ترکیه و شهر استانبول، ترکی می باشد. این زبان جزء با قدمت ترین زبان های جهان محسوب می شود. زبان ترکی برگرفته از گروه اورال – آلتانی می باشد. در برخی نقاط مثل جنوب شرقی اروپا، منطقه هایی در خاورمیانه، شمال غربی ایران و ... به زبان شیرین ترکی مسلط هستند. اما زیر شاخه هایی از زبان ترکی وجود دارد که این مناطق با این زبان ها صحبت می کنند. این زبان ها شامل: ترکی ترکمنی، ترکی آذربایجانی، ترکی اویغوری، ترکی قرغیزی، ترکی اوغوز و ... می شود.
آداب و رسوم
مردمان هر نقطهای از جهان آدابورسوم خاص خودشان را دارند. استانبول نیز از این قاعده مستثنی نیست و فرهنگ ویژهی خودش را دارد. شاید بتوان پیوندهای فرهنگی زیادی را میان ترکهای استانبول و ایرانیها پیدا کرد. ساکنان این شهر بسیار مهماننواز و خونگرم هستند. در فرهنگ شهر استانبول، زنان پس از ازدواج از نام خانوادگی همسر خود استفاده میکنند. زمان برگزاری مراسمهای عزاداری، نزدیکان داغدیدگان تا سه روز غذاهای گرم آماده میکنند و به منزل ایشان میبرند.
اگرچه در بخش نزدیک به اروپای کشور ترکیه، تغییرات زیادی در فرهنگ وجود داشته، اما همچنان آداب و تشریفات خاصی در شهرهای آن و بهویژه استانبول در جریان است.
آب و هوا
استانبول به خاطر موقعیت مکانی، در نواحی آب و هوایی متفاوتی قرار دارد و دارای چندین خرد اقلیم است. در این شهر شما می توانید شاهد آب و هوای مدیترانه ای، گرمسیری و آب و هوای اقیانوسی باشید. گرم ترین ماه سال در این کشور ۲۴ درجه سانتی گراد و سردترین ماه هم فوریه بوده که میانگین دما در این ماه ۶ درجه سانتی گراد است. میزان بارندگی در شهر استانبول ۱۰۰ میلی متر در ماه ژانویه اندازه گیری شده است.
غذاهای پرطرفدار
غذاهای ترکی هم شباهت بسیار زیادی به غذاهای ایرانی دارد. نان در اغلب سفره ها مشاهده می شود و سرو غذاهای خوشمزه ترکی هم بیشتر از غذاهای اروپایی و فست فود است. نوشیدنی مورد علاقه آن ها قهوه ترک و چای است که به شیوه سنتی تهیه شده و در دورهمی ها به عنوان پایه ثابت مهمانی شناخته می شوند. از جمله بهترین و خوشمزه ترین غذاهای این شهر می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
اقتصاد
استانبول یکی از اقتصادی ترین شهر های ترکیه محسوب میشود که این ویژگی را میتوان به دلیل موقعیت جغرافیایی، وجود راه های مرزی و وجود دریاها برای تجارت های بین المللی دانست.
فعالیت چشمگیر اقتصادی در این شهر حوزه گردشگری است، برای همین ساخت انواع هتل، فرودگاه، مراکز تفریحی و فرهنگی در استانبول رواج دارد.
واحد پول
واحد پول ترکیه لیر است، این واحد پول اولین بار در سال 1843 با نام لیره عثمانی زده شد که امروزه به صورت اسکناس های 5، 10، 20 ، 50 ، 100 و 200 لیری وجود دارد.
جاذبههای گردشگری
- ایا صوفیه
- مسجد سلطان احمد
- آب انبار باسیلیکا
- کاخ توپ کاپی
- کاخ دلما باغچه
- روملی حصار
- برج گالاتا
- جزایر پرنس
- جزیره بیوک آدا
- بازار استانبول
- کلیسای چورا
- مسجد رستم پاشا
- موزه هنر مدرن استانبول
- خیابان استقلال
- مسجد سلیمانیه
- تنگه بسفر
- مسجد فاتح
- موزه باستان شناسی
- برج دختر
- حمام خرم سلطان
- مسجد اورتاکوی
- استانبول مال
- موزه خانه گالاتا
- مسجد ایا صوفیه
- بازار ادویه ها
- پارک مینیاتورک
- آکواریوم سی لایف
در ادامه به معرفی برخی از این جاذبه های دیدنی می پردازیم.
برج گالاتا استانبول
برج گالاتا که یکی از جاهای دیدنی استانبول است؛ حدود هفتصد سال پیش (۱۳۸۴ میلادی) و با هدف نظارت بر کشتیها و شناسایی کشتیهای متجاوزان و دشمنان بنا شد. اما بعدها تغییر کاربری داد و بهعنوان زندان از آن استفاده شد. بعدها کاربری دیدهبانی پیدا کرد و در تمام این زمانها تعمیر و بازسازی شد.
برج گالاتا از مکان های دیدنی استانبول یک نماد برای شهر استانبول محسوب میشود و در ارتفاع ۶۷متری شهر را زیر پا دارد.
کاخ دلما باغچه
بخشهای دیدنی قسمت آسیایی استانبول، دست کمی از بخش اروپاییاش ندارد. کاخ دلما باغچه استانبول از کاخهای باقیماندهی عثمانی است. این کاخ بعد از توپکاپی محل اقامت پادشاهان ترک بوده. اسکلهی بشیکتاش در نزدیکیاش، دسترسی خوبی به این کاخ دارد.
بازار بزرگ استانبول
بازار بزرگ استانبول یا کاپالی چارشی، از جمله مهم ترین جاهای دیدنی استانبول است. این بازار حدود ۵۰۰ سال قدمت دارد و شهرت زیادی بین گردشگران پیدا کرده است. این بازار سرپوشیده به دستور سلطان محمد عثمانی ساخته شد و به مرور زمان گسترش پیدا کرد. در این بازار هر آنچه بخواهید از ادویه جات، خوراکی، ظرف، لوازم تزئینی و … را پیدا خواهید کرد.
کاخ توپکاپی (Topkapi Palace)
شش سال پس از فتح استانبول در سال 1453، سلطان محمد دوم، کاخ توپکاپی را در محل آکروپلیس دوره بیزانس بنا کرد. کاخ توپکاپی اولین کاخ میان تمام کاخهای عثمانی به شمار میآید که به دلیل سبک معماری متفاوت نسبت به سبکهای برجسته غربی و شرقی آن دوران، مورد توجه گردشگران قرار گرفته است. کاخ توپکاپی چهار حیاط اصلی دارد. این کاخ امروزه به عنوان یک موزه و از جاهای دیدنی استانبول شناخته میشود.
مسجد اورتاکوی
برخی جاذبه ها چنان دلربا و شگفتانگیزند که به نماد یک شهر مبدل میشوند. مسجد اورتاکوی از این دست جاذبههاست که نه تنها خود اوج هنر معماری دوره عثمانی به حساب می آید، بلکه در خوش منظرهترین جاذبه ترکیه یا همان تنگه بسفر که به بهشت عکاسان نیز شهرت دارد، قرار گرفته است. زیبایی بیحد و حصر این مسجد موجب شده که نه تنها مسلمانان، بلکه شیفتگان تاریخ هنر برای تماشای زیباییهای توصیفناشدنی آن از این مکان بازدید کنند. گفتنی است که مسجد اورتاکوی از دو بخش مجزای کاخ تابستانی و پرستشگاه تقسیم شده است و هر بخش به شکلی خارقالعاده طراحی و به تزئیناتی بسیار زیبا آراسته شده است. مسجد در نمای بیرونی خود از دیوارهایی با سنگ سفید ساخته شده و با گنبدی فیروزهای و دو مناره مرتفع و زیبا، چون الماسی خوش تراش در شب می درخشد و نظر هر گردشگری را به خود جلب می کند.
برج دختر استانبول
این برج درست در وسط دریا قرار دارد و بیشترین شهرت خود را مدیون همین امر است. این برج هزار ساله نه تنها به علت قدمت تاریخی بلکه به خاطر داشتن نمای زیبا و دیدنی محبوبیت زیادی دارد.
مسجد زیرک
این مسجد یک نمونه شاخص از معماری کلیساهای بیزانس محسوب میشود. این مکان در زمان عثمانیان از کلیسا به مسجد تغییر کاربری داد و امروزه یکی از زیباترین مساجد استانبول به شمار میرود. از آنجا که این مسجد دومین بنای بازمانده از دوران امپراتوری است، اهمیت زیادی دارد.
آکواریوم سی لایف (زندگی آبزیان)
این جاذبه دارای بیش از ۵۰ هزار موجودات آبزی در آکواریومهای عظیم شیشهای است که بازدید از آن شما را حیرتزده خواهد کرد.
مسجد آبی (سلطان احمد)
آسمان نیلگون استانبول و یادگار آبی سلطان احمد برای پایتختش، مسجد زیبایی است به نام مسجد آبی؛ مسجدی که نامش به خاطر تزیینات و رنگ کاشیهای آبی آن انتخاب شد. گفته میشود در تزئینات این مسجد از بیست هزار کاشی آبی مزین به آیههای قران استفاده شده که سرامیکهایی با طرح گل لاله در مسجد نیز به زیبایی این مسجد میافزاید.
مسجد آبی یا مسجد سلطان احمد در قرن ۱۷ میلادی ساخته شده و همچون مسجدالحرام، ۶ مناره در اطراف دارد. پنجرههای این مسجد با شیشههای رنگی زیبا تزئین شده که در نوع خود کم نظیر هستند. مسجد آبی یکی از مکان های دیدنی استانبول بوده که بازدید از آن رایگان است. این مسجد در منطقه سلطان احمد واقع شده و به اکثر جاذبه هایی روی نقشه جاهای دیدنی استانبول قرار دارند، نزدیک است.