لیبی
لیبی کشوری است در شمال آفریقا که با حدود یک میلیون و ۷۶۰ هزار کیلومتر مساحت، چهارمین کشور بزرگ این قاره است. کشورهای مصر، سودان، الجزایر، تونس، نیجر و چاد در همسایگی لیبی قرار دارند.
۹۰ درصد خاک لیبی را صحراهای بدون آب و علف تشکیل میدهند. مناطق نسبتاَ سرسبز لیبی در حواشی دریای مدیترانه واقعاند که از جمله پایتخت آن، طرابلس را شامل میشود. هیچ جریان آبی دائمی در خاک لیبی وجود ندارد و تنها ۲ درصد خاک آن کاربرد کشاورزی دارد. بخش عمدهی مواد غذایی مورد نیاز مردم لیبی ازخارج وارد میشود.
به لحاظ تراکم اندک جمعیت در واحد سطح، لیبی از کشورهایی است که در قعر فهرست بینالمللی قرار دارد. لیبی گرچه بزرگتر از ایران است، ولی جمعیتش به یک دهم آن هم نمیرسد.
۹۰ درصد از جمیعت ۵ / ۶ میلیون نفری کشور در حاشیه باریک مدیترانه ساکن هستند و بقیه مناطق آن تقریباَ خالی از سکنه است و تنها قبایل صحرانشین (بدوی) در آن روزگار میگذرانند. ۳۰ درصد جمعیت لیبی زیر ۱۵ سال دارند و دو سوم آن زیر سی سال است. ۹۷ درصد مردم لیبی مسلمان سنی هستند و نزدیک به ۱۲۰ قبیله در این کشور وجود دارد. اثرات محسوسی از گرایش به اسلامگرایی سنتی در سالهای اخیر در لیبی مشهود بوده ات.
زبان رسمی لیبی عربی است، ولی بربری هم در میان اقلیتی از مردم این کشور رواج دارد.پایتخت و بزرگترین شهر لیبی، شهر طِرابلُس است که ۱٫۷ میلیون نفر از جمعیت لیبی در آنجا زندگی میکنند.
اقتصاد
کشور لیبی یکی از ۱۰ کشور اصلی صادرکننده نفت در جهان است و تولید ناخالص ملی سرانه آن جزو بالاترینها در آفریقا است. لیبی صاحب بزرگترین ذخایر نفت آفریقا است. تولید ناخالص داخلی این کشور ۷۸٫۷۹ میلیارد دلار است و یک میلیون و ۸۲ هزار نفر نیروی کار آن را تشکیل میدهند.
نرخ بیکاری در لیبی ۳۰ درصد است و ۷٫۴ درصد از مردم آن زیر خط فقر زندگی میکنند. در سال ۲۰۰۷ میلادی نرخ تورم در این کشور ۳٫۳ درصد برآورد شد. محصولات صادراتی این کشور شامل نفت خام، محصولات فراوری شده پتروشیمی، گاز طبیعی و مواد شیمیایی است که به کشورهای ایتالیا (۳۶٫۷ درصد)، آلمان (۱۴٫۳ درصد)، اسپانیا (۸٫۷ درصد)، آمریکا (۶٫۱ درصد)، فرانسه (۵٫۶ درصد) و ترکیه (۵٫۳ درصد) صادر میشود.
محصولات وارداتی لیبی شامل ماشینآلات، کالاهای مصرفی، و تجهیزات حمل و نقل است که از کشورهای ایتالیا (۱۸٫۹ درصد)، آلمان (۷٫۹ درصد)، چین (۷٫۵ درصد)، تونس (۶٫۳ درصد)، فرانسه (۵٫۸ درصد)، ترکیه (۵٫۲ درصد)، آمریکا (۴٫۷ درصد)، کره جنوبی (۴٫۳ درصد) و انگلیس (۴ درصد) وارد میشود.
تقسیمات کشوری
کشور لیبی به ۳۲ استان (به عربی: شعبیة) و ۴ ناحیه اداری تقسیم شدهاست. هر استان نیز از چندین بخش (به عربی: مؤتمرات شعبیة) تشکیل شدهاست.
استانهای لیبی بدین شرحاند: اجدابیا، بطنان، حزام الاخضر، استان جبلالاخضر، جفره، جفاره، کفره، مرج، مرقب، النقاط الخمس، قبه، واحات، زاویه، بنغازی، بنی ولید، درنه ، غات، غدامس ، غریان، مرزق، مزده، مصراته، نالوت، تاجوراء و نواحی چهارگانه، استان ترهونه و مسلاته، طرابلس، سبها، سرت، صبراته و صرمان، استان وادی الحیاه، استان وادی الشاطی، یفرن.
نوع حکومت و ساختار سیاسی
حکومت در کشور لیبی به دو بخش تقسیم میشود، یک بخش انقلابی از سال ۱۹۶۹ بر سر کار آمده است و رهبر تاریخی انقلاب در این کشور صورت میگیرد رهبر تاریخی انقلاب در کشور لیبی توسط رأی مردم انتخاب نشده است بنابراین شرایط برکناری او نیز به توسط مردم صورت نگرفته است. بخش دوم حکومت شامل نمایندگان کنگره است و هر یک بر بخش خود نظارت دارد.
کودتای نظامی و براندازی شاه در این کشور ارزش مشخصی داشته است و البته که وضعیت حکومتی در این کشور به صورت حرفه ای دنبال میشود دولت سعی داشته است که فضای تاریخی در لیبی را به صورت حرفهای پیش بینی نماید در هر صورت تاریخ این کشور در شرایط مشخصی دنبال شده است و بسیار کهن است.
حکومت سیاسی در این کشور دارای شرایط مخصوص به خود بوده و دولت سعی کرده است که شرایط سیاسی این کشور را بهبود دهد. در بخش حکومتی، لیبی توانسته شرایط دقیقی داشته باشد.
قوانین عمومی
- در کشور لیبی در هر خیابان اجازه دو بار بوق زدن دارید نه بیشتر!
- در قوانین بیمهای کشور لیبی در صورتی که زن بیمه شدهای فوت کند سایر افراد خانواده میتوانند از آن استفاده نمایند.
- مردم لیبی سعی میکنند براساس قوانین اقتصادی زندگی کنند یعنی مبلغی از درآمد آنها به صورت دوره ای وارد حساب بانکی میشود و دیگر اجازه برداشت از آن وجود ندارد و بخش پس انداز در این کشور اهمیت زیادی دارد.
جاهای دیدنی
موزه قلعه سرخ در طرابلس
موزه قلعه سرخ یا همان موزه السرایا الحمرا، یک موزه باستان شناسی معروف در طرابلس است که به عنوان موزه ملی هم از آن یاد می شود.
دریاچه اوباری
دریاچه اوباری لیبی، یکی از جاهای دیدنی لیبی است که در دل کویری منطقه فزان قرار گرفته است و در محیطی کاملا گرم و بیابانی نور آفتاب را تلالو می دهد. این منطقه کویری حدودا ۵۸۰۰۰ کیلومتر مساحت دارد و پر از دشت و تپه های شنی ست و به همین علت لیبی به عنوان یکی از داغ ترین و خشک ترین کشورهای دنیا شناخته می شود.
لپتیس ماگنا
یکی از این جاذبه های دیدنی و جذاب، شهری افسانه ای در ۱۲۰ کیلومتری شرق طرابلس واقع در کشور لیبی است که دیدنش هرکسی را حیرت زده می کند. شهر باستانی لپتیس ماگنا، بقایای به جای مانده از شاهکاری است که در دوران امپراطوری روم شکل گرفته است. کنده کاری هایی بسیار زیبا در دل صخره های این شهر دیده می شود که تا به امروز، یکی از دیدنی ترین عجایب ناشناخته جهان به شمار می رود.
توسعه و شکوفایی شهر لپتیس را بندرگاهی طبیعی تضمین می کرد، چراکه این شهر در ناحیه سحارا و مدیترانه، به عنوان یک مرکز تجاری مهم مورد توجه بود. همچنین به دلیل زمین های مرغوبی که در منطقه ساحلی اش قرار گرفته بودند، در تولید محصولات کشاورزی وضعیتی مناسب داشت.
مسجد گورگی
مسجد گورگی هم از جمله جاهای دیدنی لیبی است که به خاطر ساختمان قدیمی اش، مورد پسند گردشگران واقع شده است. این مسجد در سال ۱۸۳۴ توسط مصطفی گورگی ساخته شده است. مسجد گورگی در نزدیکی قوس رومی مارکوس اورلیوس واقع شده است.
تادارت آکاکوس
تادارت آکاکوس که با نام کوههای اقاقیوس نیز شناخته می شود کوهی است که در گات قرار دارد. که بخشی از صحرا را فرا گرفته است. در این منطقه تعداد زیادی چاله و مناطق سنگی وجود دارد که به سبکهای مختلف ساخته شده است. این منطقه همچنین یک میراث جهانی یونسکو است. ولی تلاش های اخیر برای کشف زیر ذخایر نفتی، به منطقه به شدت آسیب رسانده است.
بندر سابراتا
بندر قدیمی سابراتا در ۵۰۰ سال قبل از میلاد توسط فنیقیان تأسیس شد. رم در سده های دوم و سوم میلادی کنترل را در دست گرفت و مکان را باز سازی کرد. امروز آنچه از آن باقی مانده است یک تئاتر ۳ طبقه از اواخر قرن سوم و چند پناهگاه متعهد به Isis ، Liber Pater و Serapis است و یک مکان قدیمی از زمان جوستینین نیز به چشم می خورد.
گالری که در اطراف وجود دارد چند اثر باستانی از سابراتا را به نمایش گذاشته است اما بقیه آثار را به سالن نمایشگاه ملی در طرابلس منتقل کردند.
شهر سیرن
سیرن شهری مهم از یونان قدیم است. نام سنتی لیبی ، Cyrenaica است. کیرن در سال ۶۳۰ پیش از میلاد به یک شهرک یونانی تبدیل شد اما در سال ۹۶ قبل از میلاد ناگزیر به یک شهر رومی تبدیل شد. این مکان باستان شناسی دارای چند بنای قابل توجه است و پناهگاه های متفاوتی از آپولو، دیمتر و زئوس را در خود جای داده است
شهر طرابلس
این شهر بزرگ و زیبا پایتخت لیبی می باشد که به عنوان بندر اصلی و مرکز تولیدی و تجاری آفریقا شمالی نقش گرفته است. طرابلس در ساحل مدیترانه در شمال غربی لیبی قرار گرفته که جمعیتش حدود ۱ میلیون و ۶۸ نفر می باشد و متعلق به قرن ۷ قبل میلادی می رسد. این شهر به دست فنیقیال افتتاح شد که با تاریخ دیرینه اش در دوره امپراتوری روم مکان های باستان شناسی پر اهمیتی داشته است. این جذابیت ها از قبیل؛ پارک میدان جزایر و محله ایتالیایی و کاخهای ارمنی که از زمان سلطنت رومیان به یادگار مانده و مورد تعمیر قرار گرفت.
کلیسا جامع بنغازی
این کلیسا واقع در مرکز شهر بنغازی کشور لیبی قرار گرفته که یک مکان برای کاتولیگ های سابق به شمار می رود. در میان سال های ۱۹۲۹ تا ۱۹۳۹ احداث شده و از بزرگ ترین ساختمان های قاره آفریقاست. داخل کلیسا معماری منحصر به فردش که داستان ۳ ناقوس بوده و هنوز کامل نشده است. این بنا از مقر اتحادیه سوسیالیست عربی بوده که مورد استفاده قرار می گرفته و بعد از آن تا دهه ۱۹۶۰ خالی بوده ولی امروزه از سال ۲۰۰۹ از سوی شرکت ایتالیایی مورد تعمیر قرار گرفت.
موزه جرایم دیکتاتور
موزه ای در این کشور که اختصاص به جرایم دیکتاتور دارد در واقع کاخی می باشد که از مکان های پادشاه ادریس در سال ۱۹۵۱ استقلال لیبی در ایتالیا اعلام شد. در بیرون موزه شما شاهد قلعه ای هواپیمایی و ضد قذاقی خواهید بود که به دفاع لیبی در سال ۲۰۱۱ ماه مارس نابود گشت و خلبانش فوت شد که برای تجلیل نمادی وجود دارد.
کاخ البرکا
یکی از مکان های دیدنی لیبی به نام کاخ البرکا می باشد که متعلق به قرن ۱۹ عثمانی در ال برکا است. این مکان در دوره سلطنت رشید پاشا دوم بنا گشت ک نمای جلویی آن در سال ۱۸۹۵ خاتمه یافت. بخشی دیگر از این کاخ در زمان بعد حکومت ایتالیا اضافه شد. که به شکل سبز و سفید با داشتن سیصد و شصت اتاق در منطقه ای زمین سبز واقع شده که مورد تعمیر قرار گرفته است و اکنون به اسم موزه بیت المدینه الثقفی جایزین شده است.
تپههای شرقی Grand Erg
این تپه ها در غدامس هستند که در هنگام دیدن غروب آفتاب واقعا زیبا و شگفت انگیز است. این منطقه به عنوان الماس صحرای لیبی نام گرفته و با داشتن ۴۶۲ کیلومتر در قسمت جنوب غربی طرابلس در نزدیک مرز تونس و الجزایر قرار دارد. که از طرف الجزایر بزرگ تر خواهد شد و قسمتی از آن در مرز غربی تونس پوشیده شده که در کشور قرار دارد. این تپه ماسه ها متعلق به شرق دارند که نظر می آید گراند ارگ در بخش جنوبی صحرا الجزایر قرار گرفته باشد که با مساحت سیصد کیلومتری و شرق و قرب دویست کیلومتری از شمال تا جنوب در بر بگیرد. همسایه با تونس در قسمت شمال شرق ارگ از شمال غربی وارد لیبی می شود.
رشته کوه سبز
از دیگر مکان های دیدنی لیبی می توان به وجود تپه های سبزش اشاره کرد که در کوهستانی حاصل خیز و شاداب در شمال شرقی قرار گرفته است. این قسمت زیبا و بکر از مناطق جنگلی لیبی بوده که به شکلی از وسیع ترین جنگل های روی کره زمین می باشد.