درخواست اصلاح

به لیمو

از دانشنامه ویکیدا

به لیمو بوته‌ای چندساله است که عطر لیموترش را داشته و با لمس برگ آن این بو تشدید می‌شود. به لیمو یک گیاه دارویی است و خواص و فواید زیادی برای سلامت بدن دارد.

تصویری از گیاه و دمنوش به لیمو
تصویری از گیاه و دمنوش به لیمو
اطلاعات
طبع در طب سنتی: طبع به لیمو گرم است.
فرمانرو: گیاه
شاخه: گیاهان گلدار
رده: دولپه‌ای‌های نو
راسته: نعناسانان
تیره: شاه‌پسندیان
گونه: A. citrodora
نام علمی: Aloysia citrodora


این گیاه مقاوم به سرما تا دمای منفی 5 درجه است. همچنین به آب و هوای ملایم و آفتابی و مصون از بادهای شدید نیاز دارد. زمان گل دهی این گیاه از مرداد تا شهریور است. در ایران این گیاه در جنوب فارس، شمال هرمزگان، جنوب غربی استان مرکزی، شمال خراسان، جنوب مازندران، مرکز گلستان و دامنه‌ی البرز کشت شده است.

زمان کشت این گیاه از 15 اسفند تا 20 فروردین می‌باشد. از خواص به لیمو می‌توان به مواردی چون کاهش تورم و التهاب در بدن، حفاظت از ماهیچه‌ها، تقویت سیستم ایمنی، آرامش بخشیدن به معده، کاهش تب، آرامش بخشیدن به اعصاب و رفع احتقان اشاره کرد.

با وجود اینکه گیاه به لیمو بومی آمریکای جنوبی است، اما به دلیل اثرات و خواص دارویی قدرتمندی که به عنوان یک افزودنی غذایی دارد، در کشورهای مختلفی مانند ایران کشت می‌شود. این درختچه می‌تواند 2-3 متر ارتفاع داشته باشد و دارای گل‌های کوچک بنفش و سفید است. در ابتدا به لیمو به عنوان افزودنی غذا و طعم دهنده برای غذاهایی مثل مرغ و ماهی و همچنین سالاد، سس، مربا و نوشیدنی‌های مختلف استفاده می‌شد. به لیمو در طب سنتی، طبیعتی گرم دارد.

خواص

قلب

به لیمو می‌تواند درد قفسه سینه ناشی از مشکل قلبی را تسکین دهد. به لیمو برای درمان تپش قلب مفید است. از نشانه‌ها و علائم نارسایی قلبی می‌توان به درد قلب و مشکلاتی مانند احتباس مایعات اشاره کرد که در این شرایط، به لیمو می‌تواند درد قلب را تسکین دهد. دمنوش به لیمو در رفع تپش قلب استفاده می‌شود.

پوست

به لیمو غنی از آنتی اکسیدان است و می‌تواند از پوست در برابر حمله‌ی رادیکال‌های آزاد که نقش اصلی در ایجاد چین و چروک پوست دارند، محافظت کند.

به لیمو نقش مهمی در هیدراتاسیون بدن دارد و از کم آبی بدن و پوست جلوگیری می‌کند. یکی از دلایل اصلی ایجاد چین و چروک و خطوط ریز روی پوست کم آبی پوست است که به لیمو می‌تواند این مشکل را حل کند.

به منظور سفت شدن پوست و جلوگیری از چین و چروک پوست، از عصاره به لیمو در شوینده‌های صورت مانند صابون، فوم و ژل استفاده می‌شود.

یکی دیگر از خواص به لیمو آنتی باکتریال بودن این گیاه است. به لیمو می‌تواند باکتری و میکروب‌هایی که ایجاد کننده آکنه هستند را از بین ببرد. به لیمو آلودگی پوست را از بین می‌برد و همچنین چربی اضافی پوست را که عامل اصلی ایجاد آکنه روی پوست است را کنترل می‌کند.

روغن به لیمو عملکرد موثری در از بین بردن لک و جای جوش دارد و استفاده موضعی این روغن برای از بین بردن جوش صورت و لک پیشنهاد می‌شود. یکی از خواص روغن به لیمو روشن کردن پوست است. به لیمو غنی از فلانوئید است و فلانوئیدها سبب روشن شدن پوست می‌شوند.

مصرف خوراکی و موضعی به لیمو در جلوگیری از سرطان پوست نقش موثری دارد.

پوست‌های حساس همیشه دچار التهاب، قرمزی و خارش دست می‌شوند. به لیمو به دلیل خاصیت تسکین دهندگی که دارد، به رفع التهاب پوست کمک می‌کند. به لیمو با خاصیت تسکین دهندگی که دارد برای تسکین التهابات پوستی، یک ماده موثر محسوب می‌شود. افرادی که پوست حساسی دارند می‌توانند موضع مورد نظر را با چند قطره روغن به لیمو ماساژ دهند.

در تولید محصولات آرایشی و بهداشتی، به‌خصوص برای پوست‌های حساس، از به لیمو استفاده می‌شود.

اعصاب

یکی دیگر از خواص به لیمو کاهش تشویش و اضطراب است. از به لیمو به‌عنوان یک نوشیدنی آرامش‌بخش در کاهش اضطراب استفاده می‌کنند. افرادی که از تمدد اعصاب رنج می‌برند می‌توانند از دمنوش به  لیمو استفاده کنند.

از دیگر خواص دمنوش به لیمو تنظیم خواب است. یکی از مهم‌ترین خواص به لیمو خاصیت آرامش بخشی و تسکین دهندگی اعصاب است.

خاصیت آرامش بخش به لیمو به خوبی شناخته شده است و برای افرادی که استرس مزمن و مشکلات عصبی دارند توصیه می‌شود. همچنین به لیمو می‌تواند سبب سهولت و آرامش ذهن و بدن شود. دمنوش به لیمو و بابونه یکی از بهترین دمنوش‌های گیاهی برای آرامش اعصاب و درمان بی‌خوابی شبانه است.

تقویت و بهبود هضم

به لیمو یک گیاه دارویی است که برای تقویت هضم مناسب است. به لیمو می‌تواند شکم را از طریق خواص ضد اسپاسمی که دارد تقویت و از آن محافظت کند؛ یعنی می‌تواند دستگاه گوارش را آرام سازد. با انجام این کار، می‌تواند سبب کاهش علائمی از جمله سندرم روده تحریک پذیر، سوء هاضمه، گرفتگی و یا نفخ شود و اجازه می‌دهد تا دستگاه گوارش به خوبی عمل کند.

سم زدایی و تقویت ایمنی

چای به لیمو می‌تواند فرآیند سم زدایی را تحریک کند. سم زدایی برای از بین بردن رادیکال‌های آزاد و حفظ سلامتی بدن ضروری است.

به لیمو سرشار از ترکیبات فنولی است. ترکیبات فنولی آنتی اکسیدان‌های قوی هستند که از رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند. ترکیبات فنولی به کاهش استرس اکسیداتیو از طریق کمک به سم زدایی بدن و خنثی سازی اثرات مضر رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند؛ این‌کار بدن را سالم نگه می‌دارد و سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود. چای به لیمو را می‌توانید به‌عنوان یک چای ضدالتهابی و ترمیم کننده در طول روز بنوشید.

لاغری

به لیمو کالری بسیار کمی دارد و از نوشیدنی‌هایی است که برای لاغری می‌توانید جایگزین چای سبز کنید. از خواص به لیمو برای لاغری این است که به کاهش اشتها و در نتیجه مصرف کمتر مواد غذایی و تنقلات کمک می‌کند.

همچنین چای به لیمو سبب سوختن چربی، تحریک تجزیه سلولیت و افزایش متابولیسم می‌شود. گیاه به لیمو به دلیل مقادیر بالای آنتی‌اکسیدان‌ها و فلاونوئید‌هایی که دارد سبب افزایش چربی‌سوزی می‌شود. درنتیجه شما می‌توانید بین وعده‌های غذایی خود چای به لیمو بنوشید.

منع مصرف

  • بیماران دچار نارسایی‌های کلیوی
  • افرادی که دچار حساسیت‌های پوستی خفیف هستند.