درخواست اصلاح

میدازولام

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۰۴ توسط Yekta (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

میدازولام (به انگلیسی: midazolam)، دارویی است که بیش‌تر برای بیهوشی استفاده شده و خواص ضد اضطرابی و آرام‌بخش دارد.

ساختار شیمیایی میدازولام
ساختار شیمیایی میدازولام
میدازولام (به انگلیسی: midazolam)
فرمول شیمیایی: C18H13ClFN3
عنوان دارو: میدازولام (به انگلیسی: midazolam)
جرم مولی: 325.78 g·mol−1
نام‌های تجاری: Dormicum, Hypnovel, Versed
روش مصرف دارو: Oral, I.M., I.V., parenteral
کد ATC: N05CD08


میدازولام متعلق به دسته‌ای از داروها به نام بنزودیازپین ها است که اثر آرام بخشی بر روی مغز و اعصاب (سیستم عصبی مرکزی) ایجاد می‌کنند. این گروه دارویی با افزایش اثر یک ماده شیمیایی طبیعی خاص (GABA) در مغز عمل می‌کند. میدازولام برای ایجاد خواب آلودگی، کاهش اضطراب و فراموشی قبل از عمل یا بیهوشی در کودکان استفاده می‌شود. میدازولام تحت نظر یک متخصص استفاده می‌شود و برای استفاده خانگی یا طولانی مدت نیست.

یک متخصص مراقبت های بهداشتی دوز میدازولام را آماده و اندازه‌گیری می‌کند. این دارو طبق دستور پزشک و از طریق خوراکی مصرف می‌شود. میدازولام مورد استفاده قبل از عمل یا بیهوشی به صورت یک دوز تجویز می شود. مقدار مصرف میدازولام بر اساس وضعیت پزشکی، پاسخ به درمان، وزن و سایر داروهای مصرفی بیمار، تعیین می‌شود.

میدازولام در مواردی سبب اعتیاد می‌شود. این خطر در صورت داشتن اختلال مصرف مواد (مانند مصرف بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر یا الکل) افزایش می‌یابد. از این رو، دوز خود را افزایش ندهید، آن را بیشتر یا طولانی تر از زمان تجویز شده استفاده نکنید و اگر این دارو تاثیری نداشت با پزشک صحبت کنید. در صورت نیاز به توقف مصرف، دارو را به درستی قطع کنید.

از خوردن گریپ فروت یا نوشیدن آب گریپ فروت در حین درمان با میدازولام خودداری کنید. گریپ فروت مقدار برخی داروها را در جریان خون افزایش می‌دهد.

آمپول میدازولام

تزریق میدازولام قبل از اقدامات پزشکی و جراحی برای ایجاد خواب‌آلودگی، تسکین اضطراب و جلوگیری از هر گونه خاطره‌ای از رویداد استفاده می‌شود. گاهی اوقات به عنوان بخشی از بیهوشی در حین جراحی برای ایجاد از دست دادن هوشیاری تجویز می‌شود.

تزریق میدازولام برای ایجاد حالت کاهش هوشیاری در افراد به شدت بیمار در بخش‌های مراقبت‌های ویژه که با کمک دستگاه تنفس می‌کنند، استفاده می‌شود. تزریق میدازولام در دسته‌ای از داروها به نام بنزودیازپین ها قرار دارد. این کار با کند کردن فعالیت در مغز سبب آرامش و کاهش هوشیاری می‌شود.

نحوه تزریق

معمولا قبل از عمل یا بیهوشی به صورت یک دوز تجویز می‌شود. دوز بر اساس وضعیت پزشکی شما، پاسخ به درمان، وزن و سایر داروهایی که ممکن است مصرف کنید است.

اقدامات احتیاطی قبل از تزریق میدازولام

  • اگر به میدازولام یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید. اگر داروهای خاصی برای ویروس نقص ایمنی انسانی مصرف می‌کنید، از جمله آمپرناویر، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که تزریق میدازولام را انجام ندهد.
  • به پزشک و داروساز خود بگویید که چه داروهای مصرف می‌کنید یا قصد دارید مصرف کنید. برخی از داروهای ضد قارچ پزشک ممکن است نیاز به تغییر دوز داروهای شما داشته باشد یا شما را به دقت از نظر عوارض جانبی تحت نظر داشته باشد. بسیاری از داروهای دیگر نیز ممکن است با میدازولام تداخل داشته باشند، بنابراین حتما در مورد تمام داروهایی که مصرف می‌کنید به پزشک خود اطلاع دهید.
  • در صورت ابتلا به گلوکوم (افزایش فشار در چشم که ممکن است سبب کاهش تدریجی بینایی شود) به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است پزشک تصمیم بگیرد که میدازولام را به شما تزریق نکند.
  • اگر اخیرا نوشیدن مقادیر زیادی الکل را متوقف کرده‌اید یا بیماری کلیوی یا کبدی دارید یا قبلا داشته‌اید، به پزشک خود اطلاع دهید.
  • اگر ۶۵ سال یا بیشتر دارید، در مورد خطرات و مزایای تزریق میدازولام با پزشک خود صحبت کنید. افراد مسن معمولا باید دوزهای کمتری از تزریق میدازولام دریافت کنند زیرا دوزهای بالاتر احتمال دارد عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
  • باید بدانید که میدازولام ممکن است شما را بسیار خواب آلود کند و بر حافظه، تفکر و حرکات شما تأثیر بگذارد. حداقل ۲۴ ساعت پس از دریافت میدازولام و تا زمانی که اثرات دارو از بین نرود، رانندگی نکنید یا فعالیت های دیگری را که نیاز به هوشیاری کامل دارند انجام ندهید. اگر کودک شما آمپول میدازولام دریافت می‌کند، او را به دقت تماشا کنید تا مطمئن شوید که در این مدت هنگام راه رفتن زمین نمی‌خورد.
  • باید بدانید که برخی از مطالعات روی کودکان خردسال این نگرانی را ایجاد کرده است که استفاده مکرر یا طولانی مدت (بیش از ۳ ساعت) از داروهای بیهوشی عمومی یا آرام‌بخش مانند میدازولام در نوزادان و کودکان کمتر از ۳ سال یا در زنان در چند ماه اخیر بارداری آنها ممکن است بر رشد مغز کودک تاثیر بگذارد. مطالعات دیگر روی نوزادان و کودکان نوپا نشان می‌دهد که قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض داروهای بیهوشی و آرام‌بخش بعید است که تاثیرات منفی بر رفتار یا یادگیری داشته باشد. با این حال، تحقیقات بیشتری برای درک کامل اثرات قرار گرفتن در معرض بیهوشی بر رشد مغز در کودکان خردسال مورد نیاز است. والدین و مراقبان کودکان کمتر از ۳ سال و زنان باردار باید با پزشک خود در مورد خطرات بیهوشی بر رشد مغز و زمان مناسب اقداماتی که نیاز به داروهای بیهوشی عمومی یا آرامبخش دارند صحبت کنند.

میدازولام خوراکی

ميدازولام خوراکي به دليل راحتي و جذب قابل قبول براي کودکان داروي مناسبی است.

عوارض جانبی

  • درد، قرمزی یا سفت شدن پوست در محل تزریق
  • تحریک
  • بی قراری
  • لرزش غیرقابل کنترل بخشی از بدن
  • سفت شدن و تکان دادن دست ها و پاها
  • حرکات سریع غیر قابل کنترل چشم
  • خارش
  • مشکل در تنفس یا بلع

عوارض مصرف بیش از حد

  • کند شدن تنفس و ضربان قلب
  • کما (از دست دادن هوشیاری برای مدتی)

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهد یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این لیست شامل تمام تداخلات دارویی نیست. برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: دلاویردین، مهارکننده های پروتئاز مانند ریتوناویر، ساکویناویر، آتازاناویر، لونافارنیب، سدیم اکسیبات.

سایر داروها می‌توانند بر حذف میدازولام از بدن شما تاثیر بگذارند، که ممکن است بر نحوه عملکرد میدازولام تأثیر گذار باشند. به عنوان مثال می‌توان به ضد قارچ‌های آزول (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول)، آنتی‌بیوتیک‌های ماکرولید (مانند اریترومایسینسایمتیدین، ریفامایسین‌ها (مانند ریفابوتین، ریفامپینخار مریم، برخی از داروهای ضد تشنج (مانند کاربامازپین، فنیکالیوم) اشاره کرد. مسدود کننده های کانال (مانند دیلتیازم، وراپامیل)، SSRI های خاص (مانند فلوکستین، فلووکسامیننفازودون، کنیواپتان و غیره.

خطر عوارض جانبی جدی (مانند تنفس آهسته، خواب‌آلودگی، سرگیجه شدید) ممکن است در صورت مصرف این دارو با سایر محصولاتی که ممکن است سبب خواب‌آلودگی یا مشکلات تنفسی نیز شوند، افزایش یابد. اگر محصولات دیگری مانند داروهای ضد درد یا سرفه (مانند کدئین، هیدروکودونالکل، ماری‌جوانا (کانابیس)، داروهای خواب یا اضطراب (مانند آلپرازولام، لورازپام، زولپیدم) و یا شل‌کننده‌های عضلانی مصرف می‌کنید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.

برچسب روی تمام داروهای خود (مانند محصولات آلرژی یا سرفه و سرماخوردگی) را بررسی کنید زیرا ممکن است حاوی موادی باشند که سبب خواب‌آلودگی شوند.

موارد احتیاط

قبل از مصرف میدازولام (Midazolam)، اگر به آن یا سایر بنزودیازپین ها (مانند دیازپام) حساسیت دارید، یا اگر آلرژی دیگری دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است فرمولاسیون میدازولام حاوی مواد غیر فعالی باشد که می‌توانند سبب واکنش های آلرژیک یا مشکلات دیگر شوند.

اگر سابقه ابتلا به این بیماری ها را دارید، قبل از استفاده از میدازولام، پزشک خود را در جریان بگذارید:

  • بیماری کلیوی
  • بیماری قلبی (مانند نارسایی قلبی)