درخواست اصلاح

طالبی

از دانشنامه ویکیدا

طالبی (با نام علمی: Portulaca oleracea) یک نوع گیاه است که به طور گسترده در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان یافت شده و به عنوان یک گیاه علفی شناخته می‌شود.  

طالبی
طالبی
اطلاعات
فرمانرو: گیاهان
شاخه: گیاهان گلدار
رده: دولپه‌ای‌های نو
راسته: کدوسانان
تیره: کدوییان
گونه: C. melo


طالبی سرشار از مواد مغذی است که فواید زیادی را برای سلامتی ارائه می‌دهد. طالبی حاوی کربوهیدراتها (قند)، پروتئین و آب است. ویتامین‌ها در طالبی شامل ویتامین A، بتاکاروتن، ویتامین B1 ، ویتامین B2، ویتامین B6، ویتامین B9، ویتامین C و ویتامین K است. ارزش معدنی این میوه شامل پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر و روی است.

طالبی به عنوان یک گیاه خوراکی در برخی از فرهنگ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. برگ‌های طالبی دارای خواص غذایی بالا هستند و حاوی ویتامین C، ویتامین A، آهن، پتاسیم و آنتی‌اکسیدان‌ها می‌باشند.

گیاه‌شناسی

طالبی دارای ساقه‌های سبز رنگ و برگ‌های گوشتی است که به صورت صفحه‌ای و بدون ساقه قابل مشاهده است. برگ‌های این گیاه معمولاً پهن، چرب و آبدار هستند. رنگ برگ‌های طالبی عموما سبز تیره است، اما در برخی از ارقام ممکن است رنگ‌های دیگری مانند قرمز و بنفش نیز دیده شود.

گل‌های طالبی کوچک، پنج‌تایی و رنگارنگ هستند. آن‌ها معمولاً در رنگ‌های سفید، زرد، قرمز و بنفش یافت می‌شوند. پس از گلدهی، میوه‌های کوچک و قرص شکلی روی طالبی تشکیل می‌شود که دانه‌های سیاه رنگ درون آن قرار دارند.

خواص

طالبی در طب سنتی دارای طبع گرم و تر بوده و از این رو مصرف این میوه تابستانی و بهره‌مندی از خواص طالبی برای افراد با مزاج سرد بسیار مفید است. طالبی با داشتن مواد مغذی، املاح و مواد معدنی که در خود دارد فواید و خواص بسیاری برای بدن و حفظ سلامت دارد. از جمله خواص طالبی می‌توان به تاثیر آن در کاهش وزن، کنترل دیابت، پیشگیری از سرطان، تسکین دستگاه گوارش، حفظ سلامت کلیه و کنترل فشار خون اشاره کرد.

ترکیبات و عناصر موجود در طالبی

بتاکاروتن

طالبی در مقایسه با میوه‌هایی همچون زردآلو، گریپ فروت، پرتقال، هلو، شلیل و انبه از درصد بتاکاروتن بیشتری برخوردار است. بتاکاروتن در بدن ما یا به ویتامین A تبدیل می‌شود و یا به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در بدن عمل کرده و با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کند. رادیکال‌های آزاد اتم‌های ناپایداری هستند که سبب تخریب سلول‌های بدن می‌شوند.

ویتامین C

میوه طالبی حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین C است که یک آنتی‌اکسیدان قوی است. وجود ویتامین C برای سیستم ایمنی بدن، سلامت پوست، جذب آهن و تولید کلاژن (بافت تنظیم کننده) مهم است.

ویتامین A

طالبی حاوی ویتامین A نیز می‌باشد که برای حفظ سلامت چشم‌ها، پوست، و سیستم ایمنی الزامی است. ویتامین A همچنین به خوبی برای حفظ سلامت استخوان‌ها و رشد سلول‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فولات

فولات همان ویتامین B9 است که به طور طبیعی در برخی غذاها وجود دارد. این ماده مغذی خواص زیادی برای خانم‌ها به خصوص زنان باردار دارد.

فیبر

یکی از خواص طالبی به دلیل داشتن فیبر است. فیبر مناسب در غذاها علاوه بر جلوگیری از پرخوری، مانع بروز مشکلات گوارشی از جمله یبوست و دل درد خواهد شد. فیبر فراوان موجود در طالبی شما را از انواع قرص‌ها و داروهایی که برای یبوست مزمن خود مصرف می‌کنید بی نیاز خواهد کرد.

پتاسیم

یک تکه طالبی با اندازه متوسط حدود ۴ درصد از ارزش روزانه پتاسیم را برای شما تامین می‌کند. پتاسیم به تعادل الکترولیت‌ها در بدن کمک می‌کند. همچنین برای سلامت اعصاب و انقباض عضلات بدن مناسب است.  

کالری یک لیوان آب طالبی معادل ۸۰.۹  و کالری یک قاشق غذاخوری تخمه طالبی ۴۹.۵ است.

ضد پیری

پوست بدن ما برای حفاظت به کلاژن نیاز دارد. کلاژن ماده‌ای می‌باشد که از اثرات پیری جلوگیری می‌کند. طالبی دارای کلاژن زیادی برای سلامت بدن است. مصرف این میوه سبب می‌شود تا از پیری زودرس جلوگیری شود.

دیابت

مصرف طالبی به کنترل سطح قند خون کمک می‌کند. یکی از دلایل بیماری دیابت مصرف بیش از اندازه خوراکی‌های چرب و شیرین است. مصرف طالبی موجب احساس سیری شده و از این طریق می‌تواند از دیابت جلوگیری کند. علاوه بر این، طالبی با بهبود سوخت و ساز انسولین مرتبط است یعنی موجب کاهش نوسان سطح قند خون و کنترل آن می‌شود. طالبی موجب کاهش شدت اکسیداسیون  بر روی کلیه شده و می‌تواند از این طریق از بیماری‌های بیشتر مرتبط با کلیه‌ها جلوگیری کند.

کلیه

طالبی دارای خاصیت ادرارآور بوده و یک میوه دیوریتیک است. طالبی با خاصیت دیوریتیک خود موجب افزایش حجم و دفع ادرار در طول روز می‌شود و از این طریق موجب افزایش فعالیت کلیه‌ها شده و مواد سمی و زائد را دفع می‌کند. مصرف ترکیب طالبی با آبلیمو هر روز صبح پیش از صرف صبحانه می‌تواند موجب حفظ سلامتی و افزایش سلامتی کلیه‌ها شود.

بارداری

طالبی منبع غنی از مواد مغذی بوده و از بارداری سالم حمایت می‌کند. طالبی منبع انرژی برای خانم‌های باردار است. طالبی یک منبع غنی از ویتامین C و ویتامین A است. وجود ویتامین C موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و این از دیگر فواید طالبی است. طالبی حاوی فولات است که فولات برای زنان باردار بسیار مفید است. فولات موجب کاهش نرخ تولد نوزادان ناقص می‌شود. طالبی می‌تواند از بروز نواقص عصبی در نوزادان جلوگیری کرده و همچنین طالبی توانایی تضمین سلامت نوزادان را بدون هیچ عوارض جانبی دارد. بنابراین یکی دیگر از فواید طالبی خواص این میوه در بارداری و سلامت نوزادان است.

قلب

طالبی حاوی آدنوزین است که از رسوبات خون، که موجب بروز حمله قلبی می‌شود، جلوگیری می‌کند. آدنوزین می‌تواند در سرکوب کردن سلول‌های خونی مزاحم به بدن کمک کرده و از این طریق موجب کاهش خطر احتمال حمله قلبی می‌شود. همچنین طالبی حاوی لیکوپن است که لیکوپن موجب کاهش بروز حملات قلبی شده و موجب می‌شود تا شما قلب سالمی داشته باشید. وجود پتاسیم در طالبی، که برای سلامت و بهبود عملکرد قلب ضروری است، از دیگر مواد معدنی مفید در طالبی است. طالبی با داشتن فیبر، آنتی اکسیدان‌های قوی، ویتامین C و پتاسیم برای حفظ سلامت قلب بسیار مفید است.

یکی دیگراز فواید طالبی این است که با داشتن فیبر می‌تواند موجب کاهش فشار خون و کاهش کلسترول شده و از این طریق به سلامت قلب کمک می‌کند.

پیشگیری از ناتوانی جنسی

طالبی شامل آمینواسیدی به اسم سیترولین می‌باشد که می‌تواند برای پیشگیری از ناتوانی جنسی موثر باشد. این ماده سبب آرام سازی جریان خون به سمت آلت تناسلی می‌شود. سیترولین ماده به نام آرژینین تولید می‌کند، این ماده می‌تواند سبب کنترل رگ‌های خونی شود.

ضد سرطان

طالبی به دلیل داشتن کاروتنوئید، مانع از ابتلا به سرطان می‌شود. کاروتنوئید یک رنگدانه طبیعی موجود در میوه‌ها می‌باشد که این مورد در طالبی زیاد است و از سرطان سینه و ریه جلوگیری می‌کند.

مسکن معده درد

درد معده یکی از دردهایی می‌باشد که ممکن است به روده سرایت کند؛ طالبی می‌تواند برای درمان دردهای معده موثر باشد. طالبی دارای نود درصد آب می‌باشد. این میوه برای تسکین دردهای معده و گوارشی بسیار توصیه شده است.

سلامت چشم‌ها

خواص طالبی برای سلامت چشم‌ها نیز زیاد است. طالبی با دارا بودن میزان فراوان بتاکاروتن یک میوه‌ی مناسب برای سلامت چشم‌ها به شمار می‌رود. گذشته از آن، حاوی لوتئین و زیگزانتین است که این دو کاروتنوئید مهم از چشم‌ها در برابر بیماری‌ها محافظت می‌کنند.

مضرات

  • طالبی حاوی فروکتوز است و زیاده روی در مصرف آن می‌تواند سبب افزایش قند خون افراد دیابتی و چاقی و افزایش وزن شود.
  • طالبی می‌تواند در برخی افراد سبب ایجاد واکنش‌های آلرژیک مانند بثورات، اسهال، خس خس سینه، خارش دهان و حالت تهوع شود.
  • طالبی یکی از میوه‌هایی است که پوست آن حاوی مقدار زیادی سم و حشره‌کش می‌باشد، بنابراین مطمئن شوید که طالبی ارگانیک خریداری می‌کنید.
  • کسانی که ورم معده و ورم روده دارند، نباید در مصرف طالبی زیاده‌روی کنند.