درخواست اصلاح

کوه

از دانشنامه ویکیدا

کوه‌ها برجستگی‌های عظیمی هستند که از اطراف خود ارتفاع بیشتری دارند و اغلب با قله‌ای متمایز می‌شوند. کوه‌ها نسبت به تپه‌ها دارای شیب بیشتری هستند. به ارتفاعات بالاتر از ۶۰۰ متر در مقایسه با زمین‌های اطرافشان، کوه می‌گویند. کوه‌ها از طریق فرایندهایی مانند زمین‌ساخت صفحه‌ای یا فعالیت‌های آتشفشانی به وجود می‌آیند. این نیروها می‌توانند سطح زمین را به طور محلی بالا ببرند. کوه‌ها به تدریج و به دلیل عوامل مختلفی مانند رودخانه‌ها، شرایط آب و هوایی و یخچال‌های طبیعی، دچار فرسایش می‌شوند. اکثر کوه‌ها در قالب رشته‌کوه‌ها قرار دارند و قلّه‌های منفرد کمیاب‌تر هستند.

کوه دماوند - بلندترین کوه ایران
کوه دماوند - بلندترین کوه ایران

قسمت‌های کوه

کوه‌ها از چندین بخش مختلف تشکیل شده‌اند که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. این بخش‌ها عبارتند از:

  1. قله:
    • بالاترین نقطه کوه است که معمولا به عنوان هدف نهایی کوهنوردان شناخته می‌شود.
  2. دامنه:
    • قسمت‌های شیب‌دار کوه که از پایه تا نزدیک قله امتداد دارند. دامنه‌ها می‌توانند پوشیده از جنگل، چمنزار، یا صخره‌های برهنه باشند.
  3. پایه:
    • پایین‌ترین قسمت کوه که به زمین‌های اطراف متصل می‌شود. پایه کوه معمولا جایی است که روستاها و شهرها قرار دارند.
  4. یال:
    • خط الراس یا مرز بین دو دامنه که به صورت یک خط طولی از پایه تا قله امتداد دارد. یال‌ها معمولا مسیرهای مورد علاقه کوهنوردان هستند.
  5. دره:
    • قسمت‌های پایین و فرو رفته بین دو دامنه یا بین دو یال. دره‌ها معمولا مسیرهای جریان آب هستند و می‌توانند سرسبز و پوشیده از درخت باشند.
  6. خط‌الرأس:
    • خط بلند و باریکی که دو قله یا چندین قله را به هم متصل می‌کند. این خط به صورت پیوسته در امتداد کوه امتداد دارد.
  7. تنگه:
    • معابر باریک و عمیق بین دو کوه یا در میان صخره‌ها. تنگه‌ها می‌توانند مسیرهای طبیعی برای عبور جریان‌های آب و رودخانه‌ها باشند.

این قسمت‌ها هر کدام ویژگی‌های منحصر به فردی دارند و می‌توانند تأثیرات مختلفی بر روی آب و هوا، اکوسیستم و فعالیت‌های انسانی داشته باشند

آب و هوای کوهستانی

ارتفاعات بالای کوه‌ها به دلیل فاصله زیاد از سطح دریا و عرض جغرافیایی مشابه، آب و هوای سردتری دارند. این سرما بر اکوسیستم کوهستان تأثیر عمده‌ای می‌گذارد، به‌طوری که ارتفاعات مختلف کوه‌ها زیستگاه گیاهان و جانوران متنوعی هستند. به دلیل شرایط نامساعد زمین و آب و هوا، از کوه‌ها کمتر برای کشاورزی استفاده می‌شود. با این حال، از منابع طبیعی کوه‌ها مانند معادن و چوب بهره‌برداری می‌شود و فعالیت‌های تفریحی مانند کوهنوردی و اسکی نیز در کوهستان‌ها رایج است.

کوه‌ها در زمین

کوه‌ها ۵۲٪ آسیا، ۳۶٪ آمریکای شمالی، ۲۵٪ اروپا، ۲۲٪ آمریکای جنوبی، ۱۷٪ استرالیا و ۳٪ آفریقا را پوشش می‌دهند و مجموعاً ۲۴٪ خشکی‌های زمین را تشکیل می‌دهند. از هر ده نفر یک نفر در کوه‌ها زندگی می‌کند. رودخانه‌های مهم جهان از کوه‌ها سرچشمه می‌گیرند و بیش از نیمی از آب مورد نیاز انسان‌ها از کوه‌ها تأمین می‌شود. به مناطقی که کوه‌های فراوان دارند، کوهستان یا کوهساران گفته می‌شود و به زنجیره‌ای از کوه‌های به هم پیوسته، رشته‌کوه می‌گویند.

تقدس کوه در فرهنگ‌ها

در فرهنگ‌های باستانی، کوه‌ها اغلب به عنوان مکان‌های مقدس و محل سکونت خدایان شناخته می‌شدند. در بسیاری از کیهان‌شناسی‌های قدیمی، کوه مقدس مرکز و محور کیهان تلقی می‌شد. در مصر باستان، خدای تهوت در معبدی بر فراز کوهی در غرب تب زندگی می‌کرد. در بین‌النهرین، زیگورات‌ها به عنوان کوه‌های مقدس ساخته می‌شدند و معابدی در قلّه آن‌ها قرار داشتند.

کوه‌های مقدس در هندوستان و چین

هندوستان دارای کوه‌های مقدس بسیاری است، مانند کوه کایلاسا در هیمالیا که جایگاه شیوا است. در آیین بودایی، کوه مرو مرکز جهان و تخت بودا به حساب می‌آمد. استوپا و پاگودا نیز به عنوان نمادهای کوه مرو شناخته می‌شوند. در چین، کوه‌ها مکان عزلت‌گزینی راهبان و نماد جاودانگی بودند.

تقدس کوه در ژاپن

کوه‌های مقدس در ژاپن که ابتدا متعلق به شینتو بودند، بعدها در آیین بودایی نیز جایگاه یافتند. فوجی‌یاما مقدس‌ترین کوه ژاپن بود و معبدی در سال ۸۰۶ میلادی برای الههٔ حامی آن ساخته شد. خدایان کوه‌های ژاپن در نقاشی‌ها و آیین‌ها به تصویر کشیده شده و مورد پرستش قرار می‌گرفتند.

کوه‌ها در ایران

در ایران، کوه‌ها به دلیل تأثیرات فرهنگی و طبیعی نقش مهمی دارند. کوه‌های مجاور شهرها و روستاها نام‌گذاری شده‌اند که این نشان از ارتباط و اهمیت آن‌ها برای مردم دارد. داستان‌ها و اسطوره‌ها پیرامون کوه‌های ایران شکل گرفته و کوه‌هایی مانند سبلان و دماوند دارای نقش سمبولیک و اسطوره‌ای هستند.

نقش فرهنگی کوه در کشورهای مختلف

کوه‌ها نه تنها به عنوان پدیده‌های جغرافیایی بلکه به عنوان نمادهایی از قدرت، تقدس، و ارتباط با نیروهای ماوراء طبیعی در ادبیات و فرهنگ ملل مختلف جایگاه ویژه‌ای دارند.

ایران: داستان آرش کمانگیر

داستان آرش کمانگیر یکی از اسطوره‌های مشهور و تاثیرگذار فرهنگ ایرانی است که به نقش برجسته کوه‌ها در ادبیات و تاریخ ایران اشاره دارد. آرش کمانگیر، یکی از پهلوانان اساطیری ایران، در این داستان نقش حیاتی ایفا می‌کند.

داستان به این صورت است که پس از یک جنگ طولانی میان ایران و توران، قرار می‌شود مرز بین دو کشور با پرتاب تیری مشخص شود. آرش، که به عنوان بهترین تیرانداز ایران شناخته می‌شود، داوطلب می‌شود تا این تیر را پرتاب کند. او به بالای کوه دماوند می‌رود، تمام توان و جان خود را در تیر می‌گذارد و آن را پرتاب می‌کند. تیر پس از پروازی طولانی در نقطه‌ای دور فرود می‌آید و مرز ایران و توران مشخص می‌شود. با این اقدام، آرش جان خود را فدا می‌کند و به اسطوره‌ای از فداکاری و وطن‌دوستی تبدیل می‌شود.

این داستان نمادی از اهمیت کوه‌ها در فرهنگ ایرانی است. کوه دماوند، به عنوان مکانی که آرش از آن تیر را پرتاب می‌کند، نمادی از قدرت و استواری است. همچنین، این داستان نشان‌دهنده پیوند عمیق ایرانیان با طبیعت و کوه‌های سرزمینشان است و بیانگر ارزش‌های ملی و اسطوره‌ای در تاریخ ایران است.

ژاپن: داستان کوه فوجی و الهه کونوهانا

کوه فوجی، بلندترین کوه ژاپن و یکی از نمادهای ملی این کشور، با داستان‌های اساطیری و فرهنگی بسیاری پیوند خورده است. یکی از معروف‌ترین این داستان‌ها، داستان الهه کونوهانا-نو-ساکویا-هیمه است. کونوهانا الهه گل‌ها و کوه فوجی است.

بر اساس اسطوره، کونوهانا عاشق نینگی، نوه آماتراسو، الهه خورشید، می‌شود. اما برادر نینگی، که به رابطه آنها حسادت می‌ورزید، تهمت می‌زند که کونوهانا وفادار نیست. برای اثبات وفاداری‌اش، کونوهانا خود را در کلبه‌ای محصور می‌کند و آتشی به پا می‌کند. با این حال، به طور معجزه‌آسا از آتش جان سالم به در می‌برد و فرزندانش نیز سالم متولد می‌شوند، که نشانه‌ای از پاکی و وفاداری اوست.

این داستان نشان‌دهنده تقدس کوه فوجی در فرهنگ ژاپن است و همچنین به نقش مهم کوه‌ها در اساطیر و فرهنگ‌های شرقی اشاره دارد.

یونان: کوه المپ و خدایان یونانی

کوه المپ، بلندترین کوه یونان، در اساطیر یونانی جایگاه ویژه‌ای دارد. این کوه به عنوان مقر خدایان یونان شناخته می‌شود، جایی که زئوس، پادشاه خدایان، به همراه دیگر خدایان المپی نشین داشت.

بر اساس اسطوره‌ها، المپ جایگاه خدایان و الهه‌هایی چون هرا، پوزیدون، آتنا، و آپولو بود. این خدایان در بالای کوه المپ زندگی می‌کردند و از آنجا بر امور جهان نظارت داشتند. المپ به عنوان مکانی مقدس و دور از دسترس انسان‌ها، نمادی از قدرت، جاودانگی، و نفوذ خدایان در زندگی انسان‌ها بود.

داستان‌های مرتبط با کوه المپ تأثیر عمیقی بر فرهنگ و هنر یونان داشته‌اند و این کوه همچنان به عنوان یکی از نمادهای مهم تاریخی و فرهنگی یونان شناخته می‌شود.

فهرست بلندترین کوه‌های جهان

فهرست ۱۰۰ کوه مرتفع جهان که بالاتر از سطح دریا واقع شده‌اند. همه ۱۸۸ کوه بلند کره زمین در آسیا قرار دارند. حداقل ۱۰۸ کوه روی زمین با ارتفاع ۷۲۰۰ متر (۲۳۶۲۲ فوت) یا بیشتر از سطح دریا وجود دارد. اکثریت قریب به اتفاق این کوه‌ها در لبه صفحات هند و اوراسیا در چین، هند، نپال و پاکستان قرار دارند.

تقریباً تمام کوه‌های این فهرست در رشته‌های هیمالیا و قره‌قروم در جنوب و غرب فلات تبت قرار دارند. تمام قله‌های ۷۰۰۰ متری (۲۳۰۰۰ فوت) یا بالاتر در شرق، آسیای مرکزی یا جنوبی در یک مستطیل (۷۴۹۲ متر یا ۲۴۵۸۰ فوت) در مرز افغانستان و پاکستان در غرب، جنیش چوکوسو (Tuōmù'ěr Fēr Fē) واقع شده‌اند. ۷۴۳۹ متر یا ۲۴۴۰۶ فوت) در مرز قرقیزستان-سین کیانگ در شمال، گونگگا شان (مینیا کونکا، ۷۵۵۶ متر یا ۲۴۷۹۰ فوت) در سیچوان در شرق، و کابرو (۷۴۱۲ متر یا ۲۴۳۱۸ فوت) در مرز سیکیم تا نپال جنوب.

از دسامبر ۲۰۱۸، کسی از مرتفع‌ترین قله‌های چهار کوه - Gangkhar Puensum, Labuche Kang III, Karjiang، و Tonghanjiabu که همگی در بوتان یا چین قرار دارند، صعود نکرده‌اند. جدیدترین قله ای که اولین صعود خود را انجام داد، قله ساسر کانگری دوم شرقی، در هند، در ۲۴ اوت ۲۰۱۱ است.

بلندترین کوه خارج از آسیا، آکونکاگوا (۶۹۶۱ متر یا ۲۲۸۳۸ فوت) است که ۱۸۹مین کوه بلند در جهان است.

رتبه کوه ارتفاع ارتفاع نسبی

(متر)

Range مختصات Parent mountain اولین صعود تعداد صعود (تلاش‌های ناموفق قبل از ۲۰۰۴) کشور
متر فوت
۱ کوه اورست/

Sagarmatha / Chomolungma

۸٬۸۴۸ ۲۹٬۰۲۹ ۸٬۸۴۸ Mahalangur هیمالیا ۲۷°۵۹′۱۷″ شمالی ۸۶°۵۵′۳۱″ شرقی none ۱۹۵۳ ۱۴۵ (۱۲۱) نپال. چین
۲ کی ۲ ۸٬۶۱۱ ۲۸٬۲۵۱ ۴٬۰۲۰ بالتورو قراقروم ۳۵°۵۲′۵۳″ شمالی ۷۶°۳۰′۴۸″ شرقی کوه اورست ۱۹۵۴ ۴۵ (۴۴) پاکستان. چین
۳ کانگچنجونگا ۸٬۵۸۶ ۲۸٬۱۶۹ ۳٬۹۲۲ کانگچنجونگا هیمالیا ۲۷°۴۲′۱۲″ شمالی ۸۸°۰۸′۵۱″ شرقی * کوه اورست ۱۹۵۵ ۳۸ (۲۴) نپال. هند
۴ لهوتسه ۸٬۵۱۶ ۲۷٬۹۴۰ ۶۱۰ Mahalangur هیمالیا ۲۷°۵۷′۴۲″ شمالی ۸۶°۵۵′۵۹″ شرقی کوه اورست ۱۹۵۶ ۲۶ (۲۶) نپال. چین
۵ ماکالو ۸٬۴۸۵ ۲۷٬۸۳۸ ۲٬۳۷۸ Mahalangur هیمالیا ۲۷°۵۳′۲۳″ شمالی ۸۷°۵′۲۰″ شرقی کوه اورست ۱۹۵۵ ۴۵ (۵۲) نپال. چین
۶ چو ایو ۸٬۱۸۸ ۲۶٬۸۶۴ ۲٬۳۴۰ Mahalangur هیمالیا ۲۸°۰۵′۳۹″ شمالی ۸۶°۳۹′۳۹″ شرقی کوه اورست ۱۹۵۴ ۷۹ (۲۸) نپال. چین
۷ دهالاگیری ۸٬۱۶۷ ۲۶٬۷۹۵ ۳٬۳۵۷ دهالاگیری هیمالیا ۲۸°۴۱′۴۸″ شمالی ۸۳°۲۹′۳۵″ شرقی کی۲ ۱۹۶۰ ۵۱ (۳۹) نپال
۸ ماناسلو ۸٬۱۶۳ ۲۶٬۷۸۱ ۳٬۰۹۲ ماناسلو هیمالیا ۲۸°۳۳′۰۰″ شمالی ۸۴°۳۳′۳۵″ شرقی چو ایو ۱۹۵۶ ۴۹ (۴۵) نپال
۹ نانگا پاربات ۸٬۱۲۶ ۲۶٬۶۶۰ ۴٬۶۰۸ نانگا پاربات هیمالیا ۳۵°۱۴′۱۴″ شمالی ۷۴°۳۵′۲۱″ شرقی دهالاگیری ۱۹۵۳ ۵۲ (۶۷) پاکستان
۱۰ آناپورنا ۱ ۸٬۰۹۱ ۲۶٬۵۴۵ ۲٬۹۸۴ آناپورنا هیمالیا ۲۸°۳۵′۴۴″ شمالی ۸۳°۴۹′۱۳″ شرقی چو ایو ۱۹۵۰ ۳۶ (۴۷) نپال
۱۱ گاشربروم ۱ /

قله پنهان / کی۵

۸٬۰۸۰ ۲۶٬۵۰۹ ۲٬۱۵۵ بالتورو قراقروم ۳۵°۴۳′۲۸″ شمالی ۷۶°۴۱′۴۷″ شرقی کی۲ ۱۹۵۸ ۳۱ (۱۶) پاکستان. چین
۱۲ برود پیک ۸٬۰۵۱ ۲۶٬۴۱۴ ۱٬۷۰۱ بالتورو قراقروم ۳۵°۴۸′۳۸″ شمالی ۷۶°۳۴′۰۶″ شرقی گاشربروم ۱ ۱۹۵۷ ۳۹ (۱۹) پاکستان. چین
۱۳ گاشربروم ۲ / کی۴ ۸٬۰۳۴ ۲۶٬۳۶۲ ۱٬۵۲۴ بالتورو قراقروم ۳۵°۴۵′۲۸″ شمالی ۷۶°۳۹′۱۲″ شرقی گاشربروم ۱ ۱۹۵۶ ۵۴ (۱۲) پاکستان. چین
۱۴ شیشاپانگما ۸٬۰۲۷ ۲۶٬۳۳۵ ۲٬۸۹۷ Jugal هیمالیا ۲۸°۲۱′۱۲″ شمالی ۸۵°۴۶′۴۳″ شرقی چو ایو ۱۹۶۴ ۴۳ (۱۹) چین
۱۵ گیاچونگ کانگ ۷٬۹۵۲ ۲۶٬۰۸۹ ۶۷۲ Mahalangur هیمالیا ۲۸°۰۵′۵۳″ شمالی ۸۶°۴۴′۴۲″ شرقی چو ایو ۱۹۶۴ ۵ (۳) نپال. چین
گاشربروم ۳ / K3a ۷٬۹۴۶ ۲۶٬۰۷۰ ۳۵۵ بالتورو قراقروم ۳۵°۴۵′۳۳″ شمالی ۷۶°۳۸′۳۰″ شرقی گاشربروم ۲ ۱۹۷۵ ۲ (۲) پاکستان. چین
۱۶ آناپورنا ۲ ۷٬۹۳۷ ۲۶٬۰۴۰ ۲٬۴۳۷ آناپورنا هیمالیا ۲۸°۳۲′۰۵″ شمالی ۸۴°۰۷′۱۹″ شرقی آناپورنا ۱۹۶۰ ۶ (۱۹) نپال
۱۷ گاشربروم ۴ / کی۳ ۷٬۹۳۲ ۲۶٬۰۲۴ ۷۱۲ بالتورو قراقروم ۳۵°۴۵′۳۸″ شمالی ۷۶°۳۶′۵۸″ شرقی گاشربروم ۳ ۱۹۵۸ ۴ (۱۱) پاکستان
۱۸ هیمالچولی ۷٬۸۹۳ ۲۵٬۸۹۶ ۱٬۶۳۳ ماناسلو هیمالیا ۲۸°۲۶′۱۲″ شمالی ۸۴°۳۸′۲۳″ شرقی * ماناسلو ۱۹۶۰ ۶ (۱۲) نپال
۱۹ دستاغل سر ۷٬۸۸۴ ۲۵٬۸۶۶ ۲٬۵۲۵ هیسپار قراقروم ۳۶°۱۹′۳۳″ شمالی ۷۵°۱۱′۱۶″ شرقی کی۲ ۱۹۶۰ ۳ (۵) پاکستان
۲۰ نگادی چولی ۷٬۸۷۱ ۲۵٬۸۲۳ ۱٬۰۱۱ ماناسلو هیمالیا ۲۸°۳۰′۱۲″ شمالی ۸۴°۳۴′۰۰″ شرقی ماناسلو ۱۹۷۹ ۱ (۶) نپال
نوپتسه ۷٬۸۶۴ ۲۵٬۸۰۱ ۳۰۵ Mahalangur هیمالیا ۲۷°۵۸′۰۳″ شمالی ۸۶°۵۳′۱۳″ شرقی لهوتسه ۱۹۶۱ ۵ (۱۲) نپال
۲۱ Khunyang Chhish ۷٬۸۲۳ ۲۵٬۶۶۶ ۱٬۷۶۵ هیسپار قراقروم ۳۶°۱۲′۱۹″ شمالی ۷۵°۱۲′۲۸″ شرقی * Distaghil Sar ۱۹۷۱ ۲ (۶) پاکستان
۲۲ ماشربروم / کی۱ ۷٬۸۲۱ ۲۵٬۶۵۹ ۲٬۴۵۷ ماشربروم قراقروم ۳۵°۳۸′۲۸″ شمالی ۷۶°۱۸′۲۱″ شرقی گاشربروم ۱ ۱۹۶۰ ۴ (۹) پاکستان
۲۳ Nanda Devi ۷٬۸۱۶ ۲۵٬۶۴۳ ۳٬۱۳۹ Garhwal هیمالیا ۳۰°۲۲′۳۳″ شمالی ۷۹°۵۸′۱۵″ شرقی دهالاگیری ۱۹۳۶ ۱۴ (۱۲) هند
۲۴ Chomo Lonzo ۷٬۸۰۴ ۲۵٬۶۰۴ ۵۹۰ Mahalangur هیمالیا ۲۷°۵۵′۵۰″ شمالی ۸۷°۰۶′۲۸″ شرقی ماکالو ۱۹۵۴ ۳ (۱) چین
۲۵ بتورا سر ۷٬۷۹۵ ۲۵٬۵۷۴ ۳٬۱۱۸ بتورا قراقروم ۳۶°۳۰′۳۷″ شمالی ۷۴°۳۱′۲۱″ شرقی دستاغل سر ۱۹۷۶ ۴ (۶) پاکستان
۲۶ راکاپوشی ۷٬۷۸۸ ۲۵٬۵۵۱ ۲٬۸۱۸ راکاپوشی قراقروم ۳۶°۰۸′۳۳″ شمالی ۷۴°۲۹′۲۲″ شرقی Khunyang Chhish ۱۹۵۸ ۸ (۱۳) پاکستان
۲۷ Namcha Barwa ۷٬۷۸۲ ۲۵٬۵۳۱ ۴٬۱۰۶ آسام هیمالیا ۲۹°۳۷′۵۲″ شمالی ۹۵°۰۳′۱۹″ شرقی کانگچنجونگا ۱۹۹۲ ۱ (۲) چین
۲۸ Kanjut Sar ۷٬۷۶۰ ۲۵٬۴۵۹ ۱٬۶۶۰ هیسپار قراقروم ۳۶°۱۲′۲۰″ شمالی ۷۵°۲۵′۰۱″ شرقی Khunyang Chhish ۱۹۵۹ ۲ (۱) پاکستان
۲۹ Kamet ۷٬۷۵۶ ۲۵٬۴۴۶ ۲٬۸۲۵ Garhwal هیمالیا ۳۰°۵۵′۱۲″ شمالی ۷۹°۳۵′۳۰″ شرقی * Nanda Devi ۱۹۳۱ ۲۳ (۱۴) هند
۳۰ دهالاگیری ۲ ۷٬۷۵۱ ۲۵٬۴۳۰ ۲٬۳۹۷ دهالاگیری هیمالیا ۲۸°۴۵′۴۶″ شمالی ۸۳°۲۳′۱۸″ شرقی دهالاگیری ۱۹۷۱ ۴ (۱۱) نپال
۳۱ سالتورو کانگری / کی۱۰ ۷٬۷۴۲ ۲۵٬۴۰۰ ۲٬۱۶۰ سالتورو قراقروم ۳۵°۲۳′۵۷″ شمالی ۷۶°۵۰′۵۳″ شرقی * گاشربروم ۱ ۱۹۶۲ ۲ (۱) هند. پاکستان
۳۲ Kumbhakarna / Jannu ۷٬۷۱۱ ۲۵٬۲۹۹ ۱٬۰۳۶ کانگچنجونگا هیمالیا ۲۷°۴۰′۵۶″ شمالی ۸۸°۰۲′۴۰″ شرقی * کانگچنجونگا ۱۹۶۲ ۱۷ (۱۲) نپال
۳۳ تیریچ میر ۷٬۷۰۸ ۲۵٬۲۸۹ ۳٬۹۱۰ هندوکش ۳۶°۱۵′۱۹″ شمالی ۷۱°۵۰′۳۰″ شرقی * بتورا سر ۱۹۵۰ ۲۰ (۱۱) پاکستان
Molamenqing ۷٬۷۰۳ ۲۵٬۲۷۲ ۴۳۳ Langtang هیمالیا ۲۸°۲۱′۱۸″ شمالی ۸۵°۴۸′۳۵″ شرقی شیشاپانگما ۱۹۸۱ ۱ (۰) چین
۳۴ Gurla Mandhata ۷٬۶۹۴ ۲۵٬۲۴۳ ۲٬۷۸۸ Nalakankar هیمالیا ۳۰°۲۶′۱۹″ شمالی ۸۱°۱۷′۴۸″ شرقی دهالاگیری ۱۹۸۵ ۶ (۴) چین
۳۵ ساسر کانگری ۱ / کی۲۲ ۷٬۶۷۲ ۲۵٬۱۷۱ ۲٬۳۰۴ ساسر قراقروم ۳۴°۵۲′۰۰″ شمالی ۷۷°۴۵′۰۹″ شرقی گاشربروم ۱ ۱۹۷۳ ۶ (۴) هند
۳۶ چوگولیزا ۷٬۶۶۵ ۲۵٬۱۴۸ ۱٬۶۲۴ ماشربروم قراقروم ۳۵°۳۶′۴۷″ شمالی ۷۶°۳۴′۲۹″ شرقی گاشربروم ۱ ۱۹۷۵ ۴ (۲) پاکستان
دهالاگیری ۴ ۷٬۶۶۱ ۲۵٬۱۳۵ ۴۶۹ دهالاگیری هیمالیا ۲۸°۴۴′۰۹″ شمالی ۸۳°۱۸′۵۵″ شرقی دهالاگیری ۲ ۱۹۷۵ ۲ (۱۰) نپال
۳۷ قونگورداغ ۷٬۶۴۹ ۲۵٬۰۹۵ ۳٬۵۸۵ Kongur Shan (پامیر شرقی) ۳۸°۳۵′۳۶″ شمالی ۷۵°۱۸′۴۸″ شرقی دستاغل سر ۱۹۸۱ ۲ (۴) چین
دهالاگیری ۵ ۷٬۶۱۸ ۲۴٬۹۹۳ ۳۴۰ دهالاگیری هیمالیا ۲۸°۴۴′۰۲″ شمالی ۸۳°۲۱′۴۱″ شرقی * دهالاگیری ۴ ۱۹۷۵ ۲ (۳) نپال
۳۸ Shispare ۷٬۶۱۱ ۲۴٬۹۷۰ ۱٬۲۴۰ بتورا قراقروم ۳۶°۲۶′۲۶″ شمالی ۷۴°۴۰′۵۱″ شرقی بتورا سر ۱۹۷۴ ۳ (۱) پاکستان
۳۹ Trivor ۷٬۵۷۷ ۲۴٬۸۵۹ ۹۹۷ هیسپار قراقروم ۳۶°۱۷′۱۵″ شمالی ۷۵°۰۵′۰۶″ شرقی * دستاغل سر ۱۹۶۰ ۲ (۵) پاکستان
۴۰ گانگکهار پونزوم ۷٬۵۷۰ ۲۴٬۸۳۶ ۲٬۹۹۵ Kula Kangri هیمالیا ۲۸°۰۲′۵۰″ شمالی ۹۰°۲۷′۱۹″ شرقی * کانگچنجونگا صعود نشده ۰ (۳) بوتان. چین
۴۱ Gongga Shan/

Minya Konka

۷٬۵۵۶ ۲۴٬۷۹۰ ۳٬۶۴۲ Daxue Shan ۲۹°۳۵′۴۳″ شمالی ۱۰۱°۵۲′۴۷″ شرقی کوه اورست ۱۹۳۲ ۶ (۷)
۴۲ آناپورنا ۷٬۵۵۵ ۲۴٬۷۸۷ ۷۰۳ آناپورنا هیمالیا ۲۸°۳۵′۰۶″ شمالی ۸۳°۵۹′۲۴″ شرقی آناپورنا ۱۹۶۱ ۱۰ (۱۷)
۴۳ Muztagh Ata ۷٬۵۴۶ ۲۴٬۷۵۷ ۲٬۷۳۵ Muztagata کونلون ۳۸°۱۶′۳۳″ شمالی ۷۵°۰۶′۵۸″ شرقی Kongur Tagh ۱۹۵۶ many
۴۴ Skyang Kangri ۷٬۵۴۵ ۲۴٬۷۵۴ ۱٬۰۸۵ Baltoro قراقروم (کوه) ۳۵°۵۵′۳۵″ شمالی ۷۶°۳۴′۰۳″ شرقی کی۲ ۱۹۷۶ ۱ (۲)
۴۵ Changtse ۷٬۵۴۳ ۲۴٬۷۴۷ ۵۲۰ Mahalangur هیمالیا ۲۸°۰۱′۲۹″ شمالی ۸۶°۵۴′۵۱″ شرقی کوه اورست ۱۹۸۲ ۹ (۹)
۴۶ Kula Kangri ۷٬۵۳۸ ۲۴٬۷۳۱ ۱٬۶۵۰ Kula Kangri هیمالیا ۲۸°۱۳′۳۷″ شمالی ۹۰°۳۶′۵۹″ شرقی گانگکهار پونزوم ۱۹۸۶ ۳ (۲)
۴۷ Kongur Tiube ۷٬۵۳۰ ۲۴٬۷۰۵ ۸۴۰ Kongur Shan کونلون ۳۸°۳۶′۵۷″ شمالی ۷۵°۱۱′۴۵″ شرقی Kongur Tagh ۱۹۵۶ ۲ (۳)
۴۸ Mamostong Kangri ۷٬۵۱۶ ۲۴٬۶۵۹ ۱٬۸۰۳ Rimo قراقروم (کوه) ۳۵°۰۸′۳۱″ شمالی ۷۷°۳۴′۳۹″ شرقی گاشربروم ۱ ۱۹۸۴ ۵ (۰)
۴۹ Saser Kangri II E ۷٬۵۱۳ ۲۴٬۶۴۹ ۱٬۴۵۰ Saser قراقروم (کوه) ۳۴°۴۸′۱۷″ شمالی ۷۷°۴۸′۲۴″ شرقی Saser Kangri I ۲۰۱۱ ۰ (۰)
۵۰ قله اسماعیل سامانی ۷٬۴۹۵ ۲۴٬۵۹۰ ۳٬۴۰۲ پامیر (رشته‌کوه آکادمی علوم) ۳۸°۵۶′۳۵″ شمالی ۷۲°۰۰′۵۷″ شرقی Muztagh Ata ۱۹۳۳
۵۱ Saser Kangri III ۷٬۴۹۵ ۲۴٬۵۹۰ ۸۵۰ Saser قراقروم (کوه) ۳۴°۵۰′۴۴″ شمالی ۷۷°۴۷′۰۶″ شرقی Saser Kangri I ۱۹۸۶ ۱ (۰)
۵۲ نوشاخ ۷٬۴۹۲ ۲۴٬۵۸۰ ۲٬۰۲۴ هندوکش ۳۶°۲۵′۵۶″ شمالی ۷۱°۴۹′۴۳″ شرقی تیریچ میر ۱۹۶۰ ۳۳ (۳)
۵۳ Pumari Chhish ۷٬۴۹۲ ۲۴٬۵۸۰ ۸۹۰ Hispar قراقروم (کوه) ۳۶°۱۲′۴۱″ شمالی ۷۵°۱۵′۰۱″ شرقی Khunyang Chhish ۱۹۷۹ ۱ (۲)
۵۴ Pasu Sar ۷٬۴۷۶ ۲۴٬۵۲۸ ۶۴۵ Batura قراقروم (کوه) ۳۶°۲۹′۱۶″ شمالی ۷۴°۳۵′۱۶″ شرقی Batura Sar ۱۹۹۴ ۱ (۰)
۵۵ Yukshin Gardan Sar ۷٬۴۶۹ ۲۴٬۵۰۵ ۱٬۳۱۳ Hispar قراقروم (کوه) ۳۶°۱۵′۰۴″ شمالی ۷۵°۲۲′۲۹″ شرقی Pumari Chhish ۱۹۸۴ ۴ (۱)
۵۶ Teram Kangri I ۷٬۴۶۲ ۲۴٬۴۸۲ ۱٬۷۰۲ Siachen قراقروم (کوه) ۳۵°۳۴′۴۸″ شمالی ۷۷°۰۴′۴۲″ شرقی گاشربروم ۱ ۱۹۷۵ ۲ (۰)
۵۷ Jongsong Peak ۷٬۴۶۲ ۲۴٬۴۸۲ ۱٬۲۹۸ کانگچنجونگا هیمالیا ۲۷°۵۲′۵۴″ شمالی ۸۸°۰۸′۰۹″ شرقی کانگچنجونگا ۱۹۳۰ ۲ (۳)
۵۸ Malubiting ۷٬۴۵۸ ۲۴٬۴۶۹ ۲٬۱۹۳ Rakaposhi-Haramosh قراقروم (کوه) ۳۶°۰۰′۱۲″ شمالی ۷۴°۵۲′۳۱″ شرقی راکاپوشی ۱۹۷۱ ۲ (۶)
۵۹ آناپورنا ۷٬۴۵۵ ۲۴٬۴۵۹ ۵۶۳ آناپورنا هیمالیا ۲۸°۳۶′۱۸″ شمالی ۸۳°۵۷′۴۹″ شرقی آناپورنا ۱۹۶۵ ۸ (۱۳)
۶۰ جنگیش چوکوسو/

Tömür/ Pk Pobeda

۷٬۴۳۹ ۲۴٬۴۰۶ ۴٬۱۴۸ تیان شان ۴۲°۰۲′۰۵″ شمالی ۸۰°۰۷′۴۷″ شرقی قله اسماعیل سامانی ۱۹۳۸
۶۱ K12 ۷٬۴۲۸ ۲۴٬۳۷۰ ۱٬۹۷۸ Saltoro قراقروم (کوه) ۳۵°۱۷′۴۵″ شمالی ۷۷°۰۱′۲۰″ شرقی Saltoro Kangri ۱۹۷۴ ۴ (۲)
۶۲ Yangra/

Ganesh I

۷٬۴۲۲ ۲۴٬۳۵۰ ۲٬۳۵۲ Ganesh هیمالیا ۲۸°۲۳′۲۹″ شمالی ۸۵°۰۷′۳۸″ شرقی ماناسلو ۱۹۵۵ ۱ (۶)
۶۳ Sia Kangri ۷٬۴۲۲ ۲۴٬۳۵۰ ۶۴۰ Siachen قراقروم (کوه) ۳۵°۳۹′۴۸″ شمالی ۷۶°۴۵′۴۲″ شرقی گاشربروم ۱ ۱۹۳۴ ۶ (۰)
۶۴ Momhil Sar ۷٬۴۱۴ ۲۴٬۳۲۴ ۹۸۰ Hispar قراقروم (کوه) ۳۶°۱۹′۰۴″ شمالی ۷۵°۰۲′۱۱″ شرقی * Trivor ۱۹۶۴ ۲ (۶)
۶۵ Kabru N ۷٬۴۱۲ ۲۴٬۳۱۸ ۷۸۰ کانگچنجونگا هیمالیا ۲۷°۳۸′۰۲″ شمالی ۸۸°۰۷′۰۰″ شرقی کانگچنجونگا ۱۹۹۴ ۱ (۲)
۶۶ Skil Brum ۷٬۴۱۰ ۲۴٬۳۱۱ ۱٬۱۵۲ Baltoro قراقروم (کوه) ۳۵°۵۱′۰۳″ شمالی ۷۶°۲۵′۴۳″ شرقی کی۲ ۱۹۵۷ ۲ (۱)
۶۷ Haramosh ۷٬۴۰۹ ۲۴٬۳۰۸ ۲٬۲۷۷ Rakaposhi قراقروم (کوه) ۳۵°۵۰′۲۴″ شمالی ۷۴°۵۳′۵۱″ شرقی Malubiting ۱۹۵۸ ۴ (۳)
۶۸ Istor-o-Nal ۷٬۴۰۳ ۲۴٬۲۸۸ ۱٬۰۴۰ هندوکش ۳۶°۲۲′۳۲″ شمالی ۷۱°۵۳′۵۴″ شرقی نوشاخ ۱۹۶۹ ۴ (۵)
۶۹ Ghent Kangri ۷٬۴۰۱ ۲۴٬۲۸۱ ۱٬۴۹۳ Saltoro قراقروم (کوه) ۳۵°۳۱′۰۴″ شمالی ۷۶°۴۸′۰۲″ شرقی Saltoro Kangri ۱۹۶۱ ۴ (۰)
۷۰ Ultar Sar ۷٬۳۸۸ ۲۴٬۲۳۹ ۷۰۰ Batura قراقروم (کوه) ۳۶°۲۳′۲۷″ شمالی ۷۴°۴۳′۰۰″ شرقی Shispare ۱۹۹۶ ۲ (۵)
۷۱ Rimo I ۷٬۳۸۵ ۲۴٬۲۲۹ ۱٬۴۳۸ Rimo قراقروم (کوه) ۳۵°۲۱′۱۸″ شمالی ۷۷°۲۲′۰۸″ شرقی Teram Kangri I ۱۹۸۸ ۱ (۳)
۷۲ دهالاگیری ۷٬۳۸۵ ۲۴٬۲۲۹ ۶۰۰ دهالاگیری هیمالیا ۲۸°۴۴′۰۵″ شمالی ۸۳°۱۳′۰۳″ شرقی دهالاگیری ۱۹۷۰ ۳ (۰)
۷۳ Teram Kangri III ۷٬۳۸۲ ۲۴٬۲۱۹ ۵۲۰ Siachen قراقروم (کوه) ۳۵°۳۵′۵۹″ شمالی ۷۷°۰۲′۵۳″ شرقی Teram Kangri I ۱۹۷۹ ۱ (۰)
۷۴ Sherpi Kangri ۷٬۳۸۰ ۲۴٬۲۱۳ ۱٬۰۰۰ Saltoro قراقروم (کوه) ۳۵°۲۷′۵۸″ شمالی ۷۶°۴۶′۵۳″ شرقی * Ghent Kangri ۱۹۷۶ ۱ (۱)
۷۵ Labuche Kang ۷٬۳۶۷ ۲۴٬۱۷۰ ۱٬۹۵۷ Labuche هیمالیا ۲۸°۱۸′۱۵″ شمالی ۸۶°۲۱′۰۳″ شرقی چو ایو ۱۹۸۷ ۱ (۰)
۷۶ Kirat Chuli ۷٬۳۶۲ ۲۴٬۱۵۳ ۱٬۱۶۸ کانگچنجونگا هیمالیا ۲۷°۴۷′۱۶″ شمالی ۸۸°۱۱′۴۳″ شرقی کانگچنجونگا ۱۹۳۹ ۱ (۶)
Abi Gamin ۷٬۳۵۵ ۲۴٬۱۳۱ ۲۱۷ Garhwal هیمالیا ۳۰°۵۵′۵۷″ شمالی ۷۹°۳۶′۰۹″ شرقی Kamet ۱۹۵۰ ۱۷ (۲)
۷۷ Nangpai Gosum ۷٬۳۵۰ ۲۴٬۱۱۴ ۵۰۰ Mahalangur هیمالیا ۲۸°۰۴′۲۴″ شمالی ۸۶°۳۶′۵۱″ شرقی چو ایو ۱۹۹۶ ۳ (۱)
Gimmigela/

The Twins

۷٬۳۵۰ ۲۴٬۱۱۴ ۴۳۲ کانگچنجونگا هیمالیا ۲۷°۴۴′۲۷″ شمالی ۸۸°۰۹′۳۱″ شرقی کانگچنجونگا ۱۹۹۴ ۳ (۱)
۷۸ Saraghrar ۷٬۳۴۹ ۲۴٬۱۱۱ ۱٬۹۷۹ هندوکش ۳۶°۳۲′۵۱″ شمالی ۷۲°۰۶′۵۴″ شرقی نوشاخ ۱۹۵۹ ۲ (۳)
۷۹ Jomolhari ۷٬۳۲۶ ۲۴٬۰۳۵ ۲٬۰۷۷ Jomolhari هیمالیا ۲۷°۴۹′۳۶″ شمالی ۸۹°۱۶′۰۴″ شرقی * گانگکهار پونزوم ۱۹۳۷ ۴ (۰)
۸۰ چاملانگ ۷٬۳۲۱ ۲۴٬۰۱۹ ۱٬۲۴۰ Mahalangur هیمالیا ۲۷°۴۶′۳۰″ شمالی ۸۶°۵۸′۴۷″ شرقی لهوتسه ۱۹۶۱ ۷ (۱)
۸۱ Chongtar ۷٬۳۱۵ ۲۳٬۹۹۹ ۱٬۳۰۰ Baltoro قراقروم (کوه) ۳۵°۵۴′۵۵″ شمالی ۷۶°۲۵′۴۵″ شرقی Skil Brum ۱۹۹۴ ۱ (۱)
۸۲ Baltoro Kangri ۷٬۳۱۲ ۲۳٬۹۹۰ ۱٬۲۰۰ Masherbrum قراقروم (کوه) ۳۵°۳۸′۲۱″ شمالی ۷۶°۴۰′۲۴″ شرقی Chogolisa ۱۹۷۶ ۱ (۰)
۸۳ Siguang Ri ۷٬۳۰۹ ۲۳٬۹۸۰ ۶۵۰ Mahalangur هیمالیا ۲۸°۰۸′۵۰″ شمالی ۸۶°۴۱′۰۶″ شرقی چو ایو ۱۹۸۹ ۲ (۱)
۸۴ The Crown/

Huang Guan

۷٬۲۹۵ ۲۳٬۹۳۴ ۱٬۹۱۹ Yengisogat قراقروم (کوه) ۳۶°۰۶′۲۴″ شمالی ۷۶°۱۲′۲۱″ شرقی Skil Brum (کی۲) ۱۹۹۳ ۱ (۳)
۸۵ Gyala Peri ۷٬۲۹۴ ۲۳٬۹۳۰ ۲٬۹۴۲ آسام هیمالیا ۲۹°۴۸′۵۲″ شمالی ۹۴°۵۸′۰۷″ شرقی کوه اورست ۱۹۸۶ ۱ (۰)
۸۶ Porong Ri ۷٬۲۹۲ ۲۳٬۹۲۴ ۵۲۰ Langtang هیمالیا ۲۸°۲۳′۲۲″ شمالی ۸۵°۴۳′۱۲″ شرقی شیشاپانگما ۱۹۸۲ ۵ (۰)
۸۷ Baintha Brakk/

The Ogre

۷٬۲۸۵ ۲۳٬۹۰۱ ۱٬۸۹۱ Panmah قراقروم (کوه) ۳۵°۵۶′۵۱″ شمالی ۷۵°۴۵′۱۲″ شرقی * Kanjut Sar ۱۹۷۷ ۳ (۱۳)
۸۸ Yutmaru Sar ۷٬۲۸۳ ۲۳٬۸۹۴ ۶۲۰ Hispar قراقروم (کوه) ۳۶°۱۳′۳۵″ شمالی ۷۵°۲۲′۰۲″ شرقی Yukshin Gardan Sar ۱۹۸۰ ۱ (۱)
۸۹ Baltistan Peak / K6 ۷٬۲۸۲ ۲۳٬۸۹۱ ۱٬۹۶۲ Masherbrum قراقروم (کوه) ۳۵°۲۵′۰۶″ شمالی ۷۶°۳۳′۰۶″ شرقی Chogolisa ۱۹۷۰ ۱ (۳)
۹۰ Kangpenqing/

Gang Benchhen

۷٬۲۸۱ ۲۳٬۸۸۸ ۱٬۳۴۰ Baiku هیمالیا ۲۸°۳۳′۰۳″ شمالی ۸۵°۳۲′۴۴″ شرقی شیشاپانگما ۱۹۸۲ ۱ (۱)
۹۱ Muztagh Tower ۷٬۲۷۶ ۲۳٬۸۷۱ ۱٬۷۱۰ Baltoro قراقروم (کوه) ۳۵°۴۹′۴۰″ شمالی ۷۶°۲۱′۴۰″ شرقی Skil ۱۹۵۶ ۴ (۲)
۹۲ Mana ۷٬۲۷۲ ۲۳٬۸۵۸ ۷۳۰ Garhwal هیمالیا ۳۰°۵۲′۵۰″ شمالی ۷۹°۳۶′۵۵″ شرقی Kamet ۱۹۳۷ ۷ (۳)
Dhaulagiri VI ۷٬۲۶۸ ۲۳٬۸۴۵ ۴۸۵ دهالاگیری هیمالیا ۲۸°۴۲′۳۱″ شمالی ۸۳°۱۶′۲۷″ شرقی دهالاگیری ۱۹۷۰ ۵ (۰)
۹۳ Diran ۷٬۲۶۶ ۲۳٬۸۳۹ ۱٬۳۲۵ Rakaposhi-Haramosh قراقروم (کوه) ۳۶°۰۷′۱۳″ شمالی ۷۴°۳۹′۴۲″ شرقی Malubiting ۱۹۶۸ ۱۲ (۸)
۹۴ Labuche Kang III / East ۷٬۲۵۰ ۲۳٬۷۸۶ ۵۷۰ Labuche هیمالیا ۲۸°۱۸′۰۵″ شمالی ۸۶°۲۳′۰۲″ شرقی Labuche Kang unclimbed ۰ (۰)
۹۵ دهالاگیری ۷٬۲۴۶ ۲۳٬۷۷۳ ۱٬۱۵۱ دهالاگیری هیمالیا ۲۸°۴۴′۵۲″ شمالی ۸۳°۰۸′۴۶″ شرقی دهالاگیری ۱۹۵۴ ۱۱ (۵)
۹۶ Apsarasas Kangri ۷٬۲۴۵ ۲۳٬۷۷۰ ۶۳۵ Siachen قراقروم (کوه) ۳۵°۳۲′۱۹″ شمالی ۷۷°۰۸′۵۵″ شرقی Teram Kangri I ۱۹۷۶ ۲ (۰)
۹۷ Mukut Parbat ۷٬۲۴۲ ۲۳٬۷۶۰ ۸۴۰ Garhwal هیمالیا ۳۰°۵۶′۵۷″ شمالی ۷۹°۳۴′۱۲″ شرقی Kamet ۱۹۵۱ ۲ (۱)
۹۸ Rimo III ۷٬۲۳۳ ۲۳٬۷۳۰ ۶۱۵ Rimo قراقروم (کوه) ۳۵°۲۲′۳۱″ شمالی ۷۷°۲۱′۴۲″ شرقی Rimo I ۱۹۸۵ ۱ (۰)
۹۹ Langtang Lirung ۷٬۲۲۷ ۲۳٬۷۱۱ ۱٬۵۲۵ Langtang هیمالیا ۲۸°۱۵′۲۲″ شمالی ۸۵°۳۱′۰۱″ شرقی شیشاپانگما ۱۹۷۸ ۱۴ (۱۳)
۱۰۰ Karjiang ۷٬۲۲۱ ۲۳٬۶۹۱ ۸۸۰ Kula Kangri هیمالیا ۲۸°۱۵′۲۷″ شمالی ۹۰°۳۸′۴۹″ شرقی Kula Kangri unclimbed ۰ (۲)
۱۰۱ آناپورنا ۷٬۲۱۹ ۲۳٬۶۸۴ ۷۷۵ آناپورنا هیمالیا ۲۸°۳۱′۰۶″ شمالی ۸۳°۴۸′۲۲″ شرقی آناپورنا ۱۹۶۴ ۱۰ (۱۶)
۱۰۲ Khartaphu ۷٬۲۱۳ ۲۳٬۶۶۵ ۷۱۲ Mahalangur هیمالیا ۲۸°۰۳′۴۹″ شمالی ۸۶°۵۸′۳۹″ شرقی کوه اورست ۱۹۳۵ ۱ (۰)
۱۰۳ Tongshanjiabu ۷٬۲۰۷ ۲۳٬۶۴۵ ۱٬۷۵۷ Lunana هیمالیا ۲۸°۱۱′۱۲″ شمالی ۸۹°۵۷′۲۷″ شرقی گانگکهار پونزوم unclimbed ۰ (۰)
۱۰۴ Malangutti Sar ۷٬۲۰۷ ۲۳٬۶۴۵ ۵۱۵ Hispar قراقروم (کوه) ۳۶°۲۱′۴۷″ شمالی ۷۵°۰۸′۵۷″ شرقی Distaghil Sar ۱۹۸۵ ۱ (۰)
۱۰۵ Noijin Kangsang /

Norin Kang

۷٬۲۰۶ ۲۳٬۶۴۲ ۲٬۱۶۰ Nagarze هیمالیا ۲۸°۵۶′۴۸″ شمالی ۹۰°۱۰′۴۲″ شرقی Tongshanjiabu ۱۹۸۶ ۴ (۱)
۱۰۶ Langtang Ri ۷٬۲۰۵ ۲۳٬۶۳۸ ۶۵۰ Langtang هیمالیا ۲۸°۲۲′۵۳″ شمالی ۸۵°۴۱′۰۱″ شرقی Porong Ri ۱۹۸۱ ۴ (۰)
۱۰۷ Kangphu Kang ۷٬۲۰۴ ۲۳٬۶۳۵ ۱٬۲۰۰ Lunana هیمالیا ۲۸°۰۹′۲۰″ شمالی ۹۰°۰۳′۴۸″ شرقی Tongshanjiabu ۲۰۰۲ ۱ (۰)
۱۰۸ Singhi Kangri ۷٬۲۰۲ ۲۳٬۶۲۹ ۷۹۰ Siachen قراقروم (کوه) ۳۵°۳۵′۵۹″ شمالی ۷۶°۵۹′۰۱″ شرقی Teram Kangri III ۱۹۷۶ ۲ (۰)
۱۰۹ Lupghar Sar ۷٬۲۰۰ ۲۳٬۶۲۲ ۷۳۰ Hispar قراقروم (کوه) ۳۶°۲۱′۰۱″ شمالی ۷۵°۰۲′۱۳″ شرقی * Momhil Sar ۱۹۷۹ ۱ (۰)

فهرست کوه‌های ایران

فهرست مناقط کوهستانی ایران از الف تا د.

آ

نام کوه ارتفاع (متر) رشته‌کوه شهرستان/شهر استان
آبیدر ۲۵۲۶ زاگرس سنندج کردستان
آتشکده یا آتشگاه ۲۴۸۵ زاگرس پاوه کرمانشاه
آتشکوه ۳۸۵۰ البرز مرکزی لواسان تهران
آربابا ۲۲۲۰ زاگرس بانه کردستان
آریا ۲۳۱۴ شهرستان کوهسرخ خراسان رضوی
آزاد کوه ۴۳۵۵ البرز مرکزی مازندران
آسمان کوه ۳۲۰۰ البرز مرکزی البرز
آسمان سرا ۱۹۰۰ البرز مرکزی گیلان
آغ داغ ۳۳۰۶ آذربایجان شرقی
آق‌داغ ۳۳۰۳ (۳۲۵۰) اردبیل
آق داغ ۲۸۷۸ قزوین
آلا داغ ۳۲۱۰ خراسان
آلماقلاغ ۲۹۹۷ الوند اسدآباد همدان
آهنگران ۲۸۳۱ خراسان جنوبی

اینچی قارا استان مرکزی چلسبان

الف

استان شهرستان/شهر رشته کوه ارتفاع (متر) نام کوه
لرستان ازنا زاگرس 4081 اشترانکوه
آذربایجان غربی خوی 3702 اورین
لرستان الیگودرز زاگرس 3628 ازنادر
همدان همدان زاگرس 3607 الوند
آذربایجان غربی سلماس زاگرس 3490 ارویل
همدان زاگرس الموقولاغ
مازندران سوادکوه البرز 3180 اتابک

ب

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
بابا هور دورود لرستان
باجگان بافق استان یزد
باران خراسان رضوی
بازارک ۳۷۵۴ البرز مرکزی امامزاده داوود تهران
باشوان
باغ بالا ۳۷۷۵ مرکزی ایران کرمان کرمان
باغدشت ۲۵۰۰ کوهسرخ خراسان رضوی
باغران ۲۶۱۲ بیرجند خراسان جنوبی
باغ شاه ۲۷۲۳ رابُر کرمان
کوه بانکول ۲۳۰۴ زاگرس ایوان ایلام
بحر آسمان ۳۸۷۶ جیرفت کرمان
بدر ۳۳۵۰ زاگرس قروه کردستان
برآفتاب
برآهنگ
برده رش ۳۵۰۰ زاگرس شمال غرب ارومیه آذربایجان غربی
برده زرد آذربایجان غربی
برف انبار ۳۲۰۰ کهک قم
بزدان
بزکن ۲۶۵۰ دلفان لرستان
بزقوش ۳۳۰۶ آذربایجان شرقی
بزمان ۳۵۰۳ سیستان و بلوچستان
بغرو داغ
بل ۳۹۴۳ زاگرس اقلید فارس
بلقیس ۳۳۳۲ آذربایجان تکاب آذربایجان غربی
بنا کیله
بندر (قله یشم) ۳۷۷۶ مرکزی ایران بافت کرمان
بند کیواز ۲۰۴۸ رابُر کرمان
بنفشه ۲۳۷۰ سقز کردستان
بوتالی ۲۶۲۳ زاگرس ابهر زنجان
بوجه زاگرس خمین مرکزی
بوزه سینا ۳۴۸۰ زاگرس ارومیه آذربایجان‌غربی
بوقاتی همدان
بونیکن
بهارک
بیان
بیرک ۲۷۴۰ بیرک مهرستان سیستان و بلوچستان
بیستون زاگرس بیستون کرمانشاه
بیشه علی ۲۸۰۰ زاگرس مرکزی خمین مرکزی
بینالود ۳۲۱۱ بینالود نیشابور خراسان رضوی
کوه بی بی غریب زاگرس اردستان اصفهان

پ

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
پاتو ۲۷۳۱ آلاداغ فاروج خراسان شمالی
پازنان
پاشلو
پدگی
پراو ۳۳۵۷ زاگرس کرمانشاه کرمانشاه
پریز ۳۰۷۰ دورود لرستان
پریشان ۳۱۵۰ زاگرس قروه کردستان
پشت کوه
پشته کوه
پشمی
پاچنکه متر۲۶۰۰ تفتان میرجاوه/روستای سنگون سیستان و بلوچستان
پلنگ آبی ۳۱۵۴ کهک قم
پلنگ باسان
پلنگچال ۳۵۲۰ البرز مرکزی امامزاده داوود تهران
پلنگ کوه
پلوار ۴۲۰۰ کرمان
پنج انگشت
پنج خرد سیرجان کرمان
پنجه علی سیرجان کرمان
پهنه‌حصار ۳۳۷۵ البرز مرکزی کرج البرز
پیرغریب چهارمحال و بختیاری
پیر محمد شاهین دژ ۲۷۲۰ متر آذربایجان شاهین دژ آذربایجان غربی
پیر محمود
پیر موسی ۲۲۰۰ مورو صوفیان آذربایجان شرقی
پیر یوسف

ت

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
تاراز ۲۷۴۳ کوه‌های بختیاری مسجدسلیمان خوزستان
تاریک دره ۳۴۱۳ الوند همدان همدان
تاف
تالوار
تبریز خاتون
تپیک
تتار کوه
تخت رستم ۱۳۱۸ مرکزی
تخت سلیمان ۴۶۵۹ البرز مازندران
ترجان
تسیخه اصفهان
تفتان ۳۹۴۱ سیستان و بلوچستان
تکه قیه سی زنجان
تمندر ۳۵۴۷ الیگودرز الیگودرز-لرستان
تنگ دلفارد
توچال ۳۹۶۰ البرز مرکزی تهران
توفنده
تولکه
تونل
تیرچه علویجه ۴۵۰۰ زاگرس اصفهان
ته ره غه ۲۲۲۷ بوکان آذربایجان غربی

ث

ج

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
جاقل ۲۷۳۰ سقز کردستان
جبال بارز ۳۷۴۱ کرمان
جمند ۲۴۰۰ البرز مازندران
جمالی
جنجا
جوپار ۴۱۳۵ کرمان
جهان داغی زنجان
جهان بین چهارمحال و بختیاری

کوق است

چ

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
چاخار ۱۷۵۰ میانه آذربایجان شرقی
چال داغ
چال قیه
چپ قلو
چرش
چشمه
چله‌خانه ۲۵۵۰ آذربایجان خوی آذربایجان غربی
چلیکان
چلپوق
چناره
چنگ الماس
چنگری ۲۰۰۰ زاگرس کوهدشت لرستان
چور
چهل تن(ملکوه) ۳۰۱۳ چهل تن کدکن خراسان رضوی
چهل چشمه ۳۱۹۵ زاگرس دیواندره کردستان
چهل قانی
چهل نابالغان زاگرس لرستان
چیتک اندیکا خوزستان
چیله خانا ۱۹۵۰ مورو صوفیان آذربایجان شرقی

ح

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
حاجی‌آباد
حاجی زاغیه ۲۰۷۱ رابر کرمان
حسین فارس
حسینی
حصار بلاغی
حلوا هرمزگان
حلوان
حوض دال ۴۳۱۱ زاگرس سی سخت کهگیلویه و بویر احمد
حیدره

خ

نام کوه ارتفاع رشته کوه شهرستان/شهر استان
خامی ۳۲۷۷ زاگرس باشت کهگیلویه و بویراحمد
خاکو ۲۷۰۰ خلجستان قم
خان بلاغی
خان خاتون
خبر ۳۸۵۹ زاگرس بافت کرمان
خبیر
خرسنگ ۴۱۰۰ البرز مرکزی
خرگوشان
خِرو نَرو ۳۶۲۰ البرز مرکزی سوادکوه - پل سفید مازندران
خروس لو اردبیل
خشچال ۴۱۸۰ البرز غربی قزوین
خلنو البرز مرکزی تهران
خلیفه
خواجه (اوشیدا) ۶۹۰ سیستان و بلوچستان
خوجا موجا ۱۹۵۵ مورو صوفیان آذربایجان شرقی
خیرالمسجد زنجان

د

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
دائم برف ۳۴۵۱ کوهستان الوند بهار همدان
داربید
دارسو
داروان
دالانپر آذربایجان غربی
دالاخانی سهیل ۳۳۵۰ زاگرس سنقروکلیایی کرمانشاه
دالانکوه ۳۹۲۰ دالان کوه داران اصفهان
دالاهو ۲۸۵۰ زاگرس کرند غرب کرمانشاه
دالخونی دکل ۳۲۶۲ زاگرس مرکزی سیرجان کرمان
درب لوئی
دربند
دربند باد
درفک ۲۷۳۳ البرز غربی رودبار گیلان
درنیان
دره غول ۳۵۰۰ زاگرس اصفهان
دری ۳۹۵۰ زاگرس فریدون‌شهر اصفهان
دست گرد
دشت کوه
دماوند ۵۶۱۰ البرز میانی آمل مازندران
دنا ۴۴۰۹ زاگرس کهگیلویه و بویراحمد
دو بلوطان
دوپازا آذربایجان غربی
دو پشت
دوه سر داغ
دهار(ول) ۳۲۰۰ زاگرس یزد
دینار کوه زاگرس ایلام
دیوان داغ

ر

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
رامند ۲۵۸۳ رامند دانسفهان قزوین
راوندی
رباط
رووش ۲۳۳۷ زاگرس سقز کردستان
ریپک
ریت کوه
ریزان ۳۵۷۱ البرز مرکزی لواسان تهران
رحمت زاگرس مرودشت فارس

ز

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
زاغ
زرد
زردکوه ۴۲۲۱ زاگرس چهارمحال و بختیاری
زرین کوه ۳۸۵۰ دماوند تهران
زمیاه
زو ۱۵۰۹ مشهد خراسان رضوی
زیارتگاهالگو:نا
زیل داغی ۲۷۵۰ میشو شبستر آذربایجان شرقی

س

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
ساری داش
سالداران چهارمحال و بختیاری
سالن‌کوه ۲۶۵۰ زاگرس دزفول خوزستان
سامان چه
سامله
سایدون
سبزکوه ۲۷۵۷ خراسان جنوبی
سبلان ۴۸۱۱ سبلان سرعین اردبیل
سپید قطور ۴۱۴۱ رشته‌کوه البرز طالقان استان البرز
سراج الدین ۲۸۳۹ زاگرس سنندج کردستان
سراخر ۲۵۲۹ آلا داغ قوچان خراسان
سرخ
سرخان
سردلی
سرده ۲۷۷۷ ملایر همدان
سرکش
سرکوما
سرو
سفیدکوه ۳۴۸۲ زاگرس لرستان
سکار
سلطان احمد
سلطان جهانگیر
سلطانی
سماموس ۳۶۷۸ البرز گیلان
سمبوران
سندان داغ ۳۰۰۰ ابهر
سنگ سیاه
سورون ۳۳۰۰ زاگرس باغملک خوزستان
سوره اصفهان
سه‌پایه ۲۲۰۰ البرز تهران
سه‌طبله ۳۶۶۹ زاگرس اصفهان
سهند ۳۷۰۷ مراغه آذربایجان شرقی
سیاسرد چهارمحال و بختیاری
سیالان ۴۲۵۰ البرز غربی مازندران و قزوین
سیاه بندان
سیاهکوه ۳۲۵۰ زاگرس اصفهان
سیاه کوه (فردوس) ۲۸۵۰ فردوس خراسان جنوبی
سیاه کوه(آذربایجان غربی ۳۴۵۰ آذربایجان غربی
سیاه کوه(سیرجان) مرکزی ایران سیرجان کرمان
سیروئیه
سیخه ۳۲۵۰ رشته‌کوه زاگرس اصفهان
سید محمد اصفهان
سیرو ۲۹۷۲ زاگرس جنوب شرقی حاجی‌آباد هرمزگان
سیرو ۱۷۵۰ کرکس کاشان اصفهان
سیروک ۲۹۵۰ زاگرس باغملک خوزستان

ش

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
شاه (کوه شاه) ۴۴۰۲ ایران مرکزی رابُر کرمان
شاه البرز ۴۲۰۰ البرز غربی
شاهان
شاهان‌کوه ۴۰۵۰ زاگرس فریدون‌شهر اصفهان
شاه جهان ۳۳۵۰ آلاداغ بام و صفی‌آباد خراسان شمالی
یران کوه ( شاهکوه ) ۲۳۶۹ زاگرس اصفهان اصفهان
شاه ناصر
شاه‌نشین 3514 گرین سلسله لرستان
شاهو ۳۳۹۰ زاگرس پاوه کرمانشاه
شاهوار ۳۹۴۵ البرز شرقی شاهرود سمنان
شلت
شمه دشت
شهباز ۳۳۰۰ زاگرس شازند مرکزی
شور شیرین
شنکو 1995 زاگرس سلسله لرستان
شیخ معروف
شیخ بزید
شیرباد ۳۳۳۹ بینالود زشک و نیشابور خراسان رضوی
شیربرفی زاگرس بروجرد لرستان
شیرز
شیرکوه ۴۰۷۵ زاگرس تفت یزد

ص

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
صفر داغ
صفه ۲۲۵۷ زاگرس اصفهان اصفهان
صلا ۲۴۷۶ زاگرس خمینی شهر اصفهان
صیوان ۲۴۵۶ زاگرس ایلام

ط

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
طرغه
طویل داغی میشو مرند آذربایجان شرقی

ع

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
عبرت ۴۰۱۰ البرز مرکزی آمل مازندران
عجم ۳۰۰۹ البرز غربی خلخال اردبیل
عطا کوه
علمدار ۳۱۵۵ میشو مرند آذربایجان شرقی
علم شاه ۳۷۴۱ جبالبارز عنبرآباد کرمان
علم‌کوه ۴۸۵۰ تخت سلیمان مازندران
علی باشی ۲۱۵۷ جلفا آذربایجان شرقی
علی بیگ لو
علی مک
عین البیک ۲۶۹۰ آذربایجان شاهین دژ -

غ

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
غزال
غزان ۲۳۵۰ رشته‌کوه‌های الله اکبر آذربایجان غربی
غوزی

ف

فیلمان ۲۵۰۰ کبیرکوه، زاگرس آبدانان، گلگل بالا ایلام
فارغان ۳۲۶۷ هرمزگان
فردان ۳۹۶۰ زاگرس فریدون‌شهر اصفهان
فرنگ
فلسکه ۳۱۵۰ بینالود نیشابور خراسان رضوی
فینو

ق

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
قاشاقیه ۲۴۲۰ آلاداغ قوچان خراسان رضوی
قارون ۲۷۵۰ دورود لرستان
قولی داشی ۲۲۵۰ صلوات داغی اردبیل
قازان ۲۶۵۰ آذربایجان غربی
قافل ۲۹۱۵ مرکزی ایران سیرجان کرمان
قافلانکوه ۱۸۵۳ آذربایجان میانه آذربایجان شرقی
قاسم خان
قالی کوه ۴۳۹۰ زاگرس مرکزی الیگودرز لرستان
قبله ۳۳۶۸ کرمان
قبله اصفهان
قبله داغ ۳۲۱۰ آذربایجان آذربایجان شرقی
قبله داغی ۲۶۳۰ خرقان آوج قزوین
قدمگاه
قراض
قرق داغی
قرمز آبگرم
قرمزی خراسان شمالی
قره داش ۲۸۷۲ متر آذربایجان شاهین دژ آذربایجان غربی
قره داغ ۳۷۷۶ آذربایجان غربی
قره دره
قره گز ۳۳۴۷ آذربایجان شرقی
قزل ارسلان ۳۲۵۰ الوند بهار همدان
قزل داغ
قشلاق
قلاجه ایلام
قلاقیران ایلام
قلعه فردوس خراسان جنوبی
قلعه ماران
قلنجه
قلی‌آباد
قنبر خراسان شمالی
قندران باشی
قورخود خراسان شمالی
قوشه‌داغ ۳۱۴۹ سبلان آذربایجان شرقی
قولی داشی اردبیل
قیدار زنجان
قاری ۲۹۴۱ شاهین دژ آذربایجان عربی

ک

نام کوه ارتفاع (متر) رشته شهرستان/شهر استان
کل لایو 4058 زاگرس ازنا لرستان
کل پازن پیر 3858 زاگرس ازنا لرستان
کلان 3641 زاگرس/ گرین سلسله لرستان
کاسه مرکزی 3587 زاگرس / گرین سلسله لرستان
کمتال ۲۱۲۳ قره داغ شهرستان جلفا آذربایجان شرقی
کاچ ایلام
کلاغ لان ۳۴۸۰ الوند همدان همدان
کمرلرزان ۳۳۳۸ الوند همدان همدان
کلاه قاضی ۳۵۰۰ الوند همدان همدان
کبود سوار کردستان
کبیرکوه ۳۰۵۰ ایلام
کپه‌داغ خراسان رضوی
کرکس ۳۸۹۵ مرکزی نطنز اصفهان
کرناسن
کلار ۳۶۳۵ زاگرس شهرستان گندمان چهارمحال و بختیاری
کلاه‌قاضی اصفهان
کلاهه ۳۱۰۰ آشتیان مرکزی
کلتگه ۲۳۴۵ زاگرس بوکان آذربایجان غربی
کل‌داغ خراسان شمالی
کلشفی ۲۷۰۰ زاگرس مرکزی روستاهای برجک و آقداش لرستان
کلک مرکزی
کلک‌چال تهران
کلون‌بستک ۴۲۰۰ البرز مرکزی
کلوک گاو ۲۳۸۰ رابر کرمان
کلاهی ۳۰۱۱ زاگرس مرکزی سیرجان کرمان
کمارج ۱۶۹۷ فارس
کنار ۱۹۸۴ رابر کرمان
کوچک خرمال
کودالان ۳۹۱۵ زاگرس آشجرد اصفهان
کورکور
کوری کن آمل مازندران
کول‌جنو ۳٫۸۵۰ زاگرس ازنا لرستان
کوشک آذربایجان غربی
کولیته
کولیها
کوه سرخ ۳۲۰۰ رفسنجان
کوه شاه ۴۴۰۲ مرکزی بافت
کوه قبله ۳۵۵۰ زاگرس اصفهان
کوه مارک ۳۵۰۱ زاگرس فریدون‌شهر اصفهان
کوه هشتاد ۳۹۰۴ زاگرس فریدون‌شهر اصفهان
کوه دیدسری ۳۶۶۰ زاگرس فریدون‌شهر اصفهان
کی نو
کیامگی داغ ۳۳۴۷ آذربایجان شرقی
کوه گره زاگرس خمین مرکزی
کیسمار خراسان شمالی
کهار ۴۱۰۸ البرز مرکزی کرج البرز
کنجخور ۲۰۰۰ خراسان شمالی

گ

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان / شهر استان
گیلی ۲۹۶۰ سیاهان سراوان/گُشت سیستان و بلوچستان
گئچی قله‌سی ۲۰۵۰ آذربایجان شرقی
گاریش
کوه گرمه ۲۲۰۶ ملایر همدان
گبری
گچه
گداریگی
گران
گرمز ناب
گری همدان
گردونکوه ۴۴۰۲ تخت سلیمان تهران و البرز
گرین ۳۶۴۵ زاگرس بروجرد نهاوند لرستان همدان
گزو
گشتی سر
گک
گل داغ
گل دامن داغ
گلاتوهست
گلاون
گلچین
گلستان‌کوه ۳۶۳۱ خوانسار اصفهان
گنو ۲۳۴۷ هرمزگان
گنبد نمکی ۱۴۵۰ دشتی بوشهر
گنه کپه داغ شیروان خراسان شمالی
گردو ۳۲۰۰ مرکزی ایران رفسنجان کرمان
گوار
گوجه ۳۱۲۰ خلجستان قم
گور کوه
گوی زنگی ۳۱۰۰ مرند
گوشک ۳۳۳۳ بافت کرمان
گوشکار
گور ۲۶۰۰ زاگرس کوهدشت لرستان
گوین

ل

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
لاشکار
لاشوم اصفهان
لشکر ۲۹۲۸ ملایر همدان
لاله زار (کوه شاه) ۴۴۰۹ لاله زار بافت کرمان
لندر
لوارک تهران
لونکه
لیچه تهران

م

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان استان
ماران ۳۴۰۰ ایران مرکزی رابر کرمان
مارک اصفهان
مافارون ۳۴۵۰ زاگرس ایذه خوزستان
ماکوان
مالو
مانشت ۲۷۶۹ زاگرس ایوان ایلام
محمود
مرغوب
مزرا تهران
مست
مسجد میرزا
مشرحات
معارف
ملاداغی ۲۷۵۰ ابهر
ملک سیاه کوه سیستان و بلوچستان
ملک هلان ۳۱۰۰ الله اکبر آذربایجان غربی
مند بوشهر
منسار ۳۲۳۲ زاگرس مرکزی سیرجان کرمان
کوه منگشت ۳۶۱۶ زاگرس ایذه و لردگان چهارمحال و بختیاری - خوزستان
مهرچال ۳۹۲۰ البرز مرکزی
میراب ۲۸۱۵ آشتیان مرکزی
مپل ۳۰۳۵ زاگرس کوهدشت لرستان
میخانه ۲۳۶۲ رابر کرمان
میش پرور لرستان
میش داغ
میشوداغی ۲۸۴۷ میشو مرند آذربایجان شرقی
میشون
می‌ها
میناباد
مینیاتوری یا مریخی چابهار

ن

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
ناخ
نارو
ناز ۴۱۰۸ البرز کرج البرز
ناسفنده کوه
نالشکن آذربایجان غربی
نای بند ۳۰۰۹ خراسان
نباورد
نخودچال
نسار ۲۳۵۰ زاگرس بیجار کردستان
نرمیق
نظرگاه
نقاره کوت ۲۶۲۰ زاگرس بیجار کردستان
نکروز ۲۲۱۰ زاگرس سقز کردستان
نوا
نوروو ۲۰۸۵ زاگرس جهرم فارس
نیزار
نیلگ
نیوا دره
نیزوا ۳۸۱۰ البرز مرکزی چاشم سمنان

و

نام کوه ارتفاع (متر) رشته‌کوه شهرستان/شهر استان
وازئه
وتوس ۲۹۳۸ خلجستان قم
وردلان رنگ
وزنه ۲۷۰۰ زاگرس سقز کردستان
وره زرد ۲۷۰۰ زاگرس کوهدشت لرستان
وروشت ۴۱۰۰ البرز مرکزی
ولاش ۳۶۲۳ گرین بروجرد و سلسله لرستان
ونوشه ۲۳۷۰ زاگرس سقز کردستان
ویزنهار
ویلک الیگودرز لرستان
ویلو ۳۰۳۰ الیگودرز لرستان
ویلیجیا ۳۳۷۷ جاسب مرکزی

ه

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
هزار ۴۵۰۱ هزار کرمان
هشتاد اصفهان
هشتاد پهلو ۲۹۷۹ لرستان
هماک ۳۲۶۷ زاگرس جنوب شرقی بندرعباس هرمزگان
هنجس ۳۳۰۳ زاگرس کوهدشت لرستان
هومیان ۲۴۴۰ زاگرس کوهدشت لرستان
هیزمی

ی

نام کوه ارتفاع (متر) رشته کوه شهرستان/شهر استان
یخچال ۳۵۸۰ کوهستان الوند همدان همدان
یخچال شرقی(کوبری) ۳۵۸۶ کوهستان الوند همدان
یشم ۳۷۷۶ متر مرکزی ایران بردسیر کرمان